31.1.08

genetische manipulatie

Deze lente worden er in Amerika wellicht bieten gezaaid van een genetisch gemanipuleerd ras. Dit nieuwe ras heeft de bijzonder eigenschap dat het resistent is tegen RoundUp, de zeer effectieve plantenkiller die zelfs (en misschien vooral) de anti-tuinder zeer goed kent. Ik vind al dat genetisch gemanipuleer nogal belachelijk - ik wil geen tomaat met de goede vetten uit vette vis, ik wil geen komkommer met de antivries-eigenschappen van een ijsbeer - en als er toch mooie eigenschappen te vinden zijn in andere rassen dan moet men maar selectief kruisen zoals 'den boer' dit al doet sinds hij zijn eigen legumen kweekt. Van de 20 tomatensoorten die ik vorig jaar had, in allerlei vormen, kleuren en smaken, was er wel eens hier en daar een tomaatje dat men minder lustte in vergelijking tot de rest, maar ze waren nog altijd ontelbaar veel keren beter dan die 'uit de winkel' (vele onafhankelijke getuigen kunnen dit bevestigen). Dat is het resultaat van selectief kruisen (door anderen) tot nieuwe (ondertussen zeer oude) gevestigde waarden die het helaas in het commerciële circuit niet altijd even goed doen voor redenen die voor de amateurkweker minder van belang zijn (minder goed transporteerbaar, niet gelijktijdig afrijpend en dus inefficiënt plukken, niet uniform qua vorm noch formaat,...) . Voor de amateurteler is smaak het allerbelangrijkste, dat er een aantal rassen leuk uitzien is meegenomen; ik heb een theoretisch maximum van 42 plaatsen in de serre, wie niet presteert heeft dus zijn beurt verkeken; met de duizenden rassen waarvan ik er slechts een 80-tal heb - and counting - zijn er plaatsvervangers genoeg.
Wat ik nog frapanter vind is dat dat genetisch gemanipuleer er eigenlijk voor zou gaan zorgen dat we betere, gezondere, sterkere, resistentere rassen zouden krijgen en minder zouden gaan spuiten - in dit geval dus de omgekeerde wereld : per definitie meer spuiten. Door meer te spuiten stijgt ook het voorkomen van "superonkruiden" die resistentie opbouwen tegen de bestrijdingsmiddelen (spontane mutaties, diversiteit, zijn overlevingsstrategiën van moeder natuur, net zoals het overgebruik van antibiotica ertoe geleid heeft dat er resistente bacteriestammen kwamen). Ondertussen is toch duidelijk dat dat gemanipuleer niet altijd zo nobel is : in 2006 waren 81% van de genetisch manipuleerde aanplantingen resistent aan herbicides, waarvan 99% aan RoundUp.
Bieten zijn windbestuivers (de lichte korreltjes vliegen kilometers ver), en daarom zijn het vooral de amateurtelers en de kwekers van oude rassen die bang zijn voor kruisbestuiving met de genetisch gemanipuleerde versies, want dan verliezen ze het label 'organisch' en ook de keuze om 'natuurlijk' voedsel te verbouwen.
Het is dus weer aan de consument om te zeggen GM ja dan nee, maar met het enige tastbare feit ter hoogte van de portemonnee is dat weer een lastige keuze, maar niet voor de geïnformeerde consument.

No comments: