Kringloopwinkelen is een gevaarlijke hobby want je vindt altijd wel iets dat je "aan die prijs toch niet kunt laten liggen". Gisteren een mooie antiek aandoende stenen pot voor in de keuken (maar waarschijnlijk van recente makelij), vandaag een metalen latje met makkelijk in te stellen schaalomzettingen : 1/20, 1/25, 1/50,1/75,1/100. Handig voor de tuinplannetjes op 'school'.
Vandaag een aantal fruitbomen besteld 'in de uitverkoop' van meester Wim. Als de gevelreiniger is geweest dan kunnen de peren (4 enkele U - Poire William Bon Chrétien, Gourmande, Péradel en Super Comice, en 3 dubbele U - Automne, Comtesse de Paris en Beurré Hardy) pronken aan de gerenoveerde gevel. Niet bijzonder goedkoop leifruitbomen, maar het zijn dan ook geen zaailingen of jonge enten van een jaar of twee. En solden op dure artikelen zijn ook meegenomen.
Gisteren werd ik nog eens geconfronteerd met de stelling : "zonder subsidies zijn de zonnepanelen nog niet rendabel" - een argument dat ik zelf ook nogal eens gebruik om nog even te wachten met dergelijke panelen op het bovenste platdak - maar op een ongebruikelijke manier. Iemand vond het raar dat we liggen te melken over het feit dat de panelen misschien geen tien jaar mee gaan (terwijl fabrikanten ondertussen toch al wel een jaar of 25-30 durven beloven) en dat ze zichzelf tegen dan misschien nog niet hebben terugverdiend. Dat terwijl sommigen op die tien jaar al twee wagens hebben versleten voor een kostplaatje dat wel wat hoger kan liggen dan de zonnepanelen, en weinigen onder ons kunnen de wagen zichzelf laten terugverdienen. Nog minder onder ons zullen ooit zelfs maar met die gedachte hebben gespeeld, maar voor de zonnepanelen vinden we dat blijkbaar wel normaal dat die zichzelf moeten terugverdienen. Hetzelfde voor die dure tv schermen waarvan we er elke 5 jaar van dromen om hem te mogen vervangen door een recenter model; de meeste van onze gebruiksvoorwerpen kosten alleen maar geld maar de zonnepanelen moeten buiten categorie spelen ... denk daar maar eens even over na.
Ok, je hebt er ondertussen over nagedacht en ik voel hem afkomen : waarom zou je iets kopen waar je weinig aan hebt en waarbij je misschien toch netto geld verliest. Vele redenen zijn mogelijk : om Electrabel een figuurlijke kloot af te trekken want die verdienen er vooral aan dat we ze niet hebben en reken er maar op dat de prijzen alsmaar blijven stijgen, maar vooral om de natuur een handje te helpen (zelfs al wordt het een financiële nul-operatie dan heeft de natuur alleszins gewonnen).
Consuminderen van energie blijft natuurlijk nog steeds belangrijker dan alternatieve bronnen opzoeken, en de enige manier om echt minder uit te geven.
No comments:
Post a Comment