27.1.08

zwart als zoet...

Ondertussen zijn mijn vingers weer zwart als inkt van ... de inkt. Net een doos krantenpotjes gerold en daar blijft wel wat van aan de vingers plakken. Het valt me op dat ook de gewone 'gazettekes' zoals bijvoorbeeld de zondagskrant steeds meer kleurendruk toepassen - ik weet niet of dat wel zo gezond is, misschien moet ik daar maar eens een mailtje voor sturen naar 'de verantwoordelijke uitgever'.

De witte heleborus staat bescheiden te pronken in de voortuin en de gele krokussen sieren het gazon. Het is een krokusmengeling van twee jaar geleden die mag verwilderen maar blijkbaar komen voorlopig enkel de gele omhoog - wellicht zijn 'de gelen' zoals bij wel wat meer vroegbloeiers gewoon de eersten.
In de faq van de tuinen van Appeltern maakt een tuinliefhebber een tegenovergestelde opmerking : de gele krokussen zijn zoek en alleen de witte/lila/paarse lijken nog op te komen. Appeltern zegt dat vogels de gele krokussen wel lusten als aanvulling op het dieet omdat ze in de winter wel wat last kunnen hebben van een vitaminegebrek. De gele (flavus) krokus bevat wel wat vitamine C, net zoals de knoppen van de Forsythia, nog zo'n gele vroegbloeier. Misschien is dat net de reden waarom er zoveel gele vroegbloeiers zijn en hebben ze wel allemaal die nutritionele waarde voor de beestjes; niets is in de natuur zomaar, alles heeft een reden.

Natuurpunt maakt zich op om volgend weekend weer eens wat vogels te tellen. Ook al heb je geen half uurtje de tijd om mee te tellen, dan is het nog interessant om eens de courantste vogels te bekijken die in onze tuinen wel eens kunnen voorkomen. Natuurpunt heeft een klein foldertje samengesteld. De lijst is zeker niet volledig : thuis zit er al wel eens een groene specht te 'woodpeckeren', in de kruidtuin zat onlangs een mooie dikke vink en daar zitten ook een aantal kleine zenuwachtige vogeltjes, net bolletjes zonder vleugels of staart en die blijft ook met deze gids nog even 'anoniempje' (of is het toch een winterkoningkje?). En wie af en toe nog eens de imposante verscheining van een buizerd wil zien, moet gewoon de boomtoppen langs de laatste afrit van Leuven/Oud-Heverlee in de gaten houden (E314, afrit 17?)

No comments: