"Biologische groenten zijn niet noodzakelijk gezonder". Het eerste wat een mens te horen krijgt wanneer hij afdaalt van een verlaten Waalse bergtop waar hij er van genoot, al was het maar voor een paar dagen, volledig losgekoppeld te zijn van 'de buitenwereld' (wel weinig 'leven' in die streek rond Bouillon - zowel mens als dier leek er in winterslaap). De regering heeft weer eens een onderzoekje bevolen, de Rijksuniversiteit heeft weer eens haar best gedaan. Gewoon weer 'een onderzoekje' om bij die stapels onderzoekjes te leggen - voor, onbeslist, tegen - altijd voor elk wat wils. Misschien moeten ze, als ze dan toch zoveel ballen aan hun lijf hebben, naast die 'niet noodzakelijk gezonder' maar eens oplijsten wat we (de niet-wetenschappelijke consument) allemaal op de niet-biologische groenten mogen verwachten. Wat kan mij de milligrammen vitamine C schelen die soms verschillen, in een gevarieerd dieet hebben wij rijke westerlingen van alles meer dan genoeg. Wat me wel kan schelen is dat ik bij de biologische teelt meestal geen vragen zou moeten stellen bij de 'veiligheid'; geen residu's van pesticiden dus ook geen veilige marges, geen chemische meststoffen die uitspoelen in ons drinkwater,...
Bio op grote schaal is ook niet eenvoudig, sommige zeggen zelfs onhaalbaar en daar hebben ze misschien niet helemaal ongelijk; maar stellingen zoals 'niet noodzakelijk gezonder' of 'geen verschil, enkel in de portemonnee' (Volt, kutpraatprogramma trouwens) zijn niet echt wat je noemt een positieve wind vanvoor voor de bio. "Gewasbeschermingsmiddelen zijn daarom een noodzaak", misschien wel, maar dat op zich is ook een commercie. Er zijn variƫteiten gekend die resistent(er) zijn aan bepaalde ziektes (bv tomaten/aardappelziekte voor tomaten, witziekte voor druiven,...) en toch vind je die amper in de reguliere handel - misschien omdat die handel twee rekken verder ook een hele preventieve en curatieve apotheek heeft staan die ze ook moet slijten. U leest dus goed dat ik die winkels ervan beschuldig dat ze het organisch tuinieren alvast niet stimuleren, ik zeg nog 'net niet' dat ze de ziektes zelf zouden durven uitzetten...
Ik begrijp dat er wel wat weerstand bestaat tegen de duurdere biogroenten en dat ze er soms 'verlebberd' bijliggen waardoor ze prijs/kwaliteit nog duurder lijken. Maar zaai eens een radijs, oogst er eentje en probeer ermee aan de keuken te geraken zonder dat hij 'verlebberd', dat gaat misschien nog net lukken maar tegen de avond zal hij er toch al heel anders uitzien (en als je het loof er niet had afgehaald om het vochtverlies wat te remmen dan zal hij eerder bij het afval geraken dan in het mondje). In de supermarkt lukt het blijkbaar wel op de radijs dagenlang strak in het keurlijfje te houden...
Als je niet wil dat de biogroenten er 'verlebberd' uitzien dan is het misschien eens een idee om er wat meer van te kopen zodat het daar niet moet blijven liggen.
En misschien zijn de biogroenten wel te duur omdat de andere groenten te goedkoop zijn; sommige kosten betaalt de natuur...
Na veel testen (en piekeren) de ideale manier gevonden om de eieren te dateren : gewoon schoolbordkrijt, eenvoudig wit kalk dat mooi afsteekt tegen de donkerbruine eierschalen. Makkelijk aan te brengen en weer te verwijderen en ongevaarlijk.
Vandaag ook een interne herstructurering van de kippenren uitgevoerd ; door vier dagen op reis te gaan zonder catering voor de kippen heeft het gras precies extra hard te lijden gehad. Het deel dat werd afgesloten kan nu wat bekomen (het andere deel zal nu nog harder afzien dat besef ik maar al te goed maar dat kan ik later aanpakken maar dan hebben ze dan tenminste weer een strookje gras).
No comments:
Post a Comment