20.1.08

Als het vriest op St. Sebastiaan...

..(20 januari), dan is het op 2 februari met de vorst gedaan. Het kan dus nog verkeren zoals Bredero ook al zei.
Hoe dan ook, vandaag zijn de eerste zaadjes in de kweekkast gegaan. Het zaad was eindelijk toegekomen, de maan stond goed en de vingers kriebelden al een hele tijd. Voor wie graag zelf zijn groenten opkweekt staan er leuke avonden voor de boeg. De Kelsae zaden, een reuze-ui, hebben een groot deel van de kweekkast gekregen, en in mijn zaadarchief zaten er nog een aantal andere pakjes gesorteerd onder de maand januari die mee in de kast konden : prei (bulgaarse reus,...) en bloemkool (vier seizoenen) om er maar twee te noemen. Om de kast verder op te vullen slingerden er nog een aantal andere uirassen rond die eigenlijk net voor de winter gezaaid hadden mogen worden - we zullen wel zien wat er van komt, de kast moest toch verwarmd worden...
Voor wie geen verwarmde kweekkast heeft is het misschien een goed idee om wat meer over de Deno-zaaimethode na te lezen (samengevat : het voorkiemen van zaad op vochtige doek in plastic zak op een warme locatie bv. radiator of acter de koelkast). Ik heb het vorig jaar ook regelmatig uitgeprobeerd, en soms vraag ik me af waarom ik niet alles op die manier op gang trek (misschien had ik die methode beter leren kennen voor ik mijn verwarmde kweekkast had gekocht).

Voor iemand die graag verschillende soorten pepers en tomaten kweekt is het goed om wat 'weefgewassen' te hebben, zeker aan het begin van het seizoen, omdat je toch altijd toch wat de neiging hebt om te vroeg te willen beginnen zaaien. Voor de pepers is dit in principe nog niet zo erg omdat deze planten relatief lang klein blijven en dus wel wat langer binnen kunnen verblijven, tomaten groeien echter sneller en wat aanvankelijk begint als een kleine zaailing neemt voor je het weet ineens absurd veel plaats in; het komt er dus op aan om zo goed mogelijk te mikken en de planten niet langer dan nodig binnen te moeten huisvesten. Maar dat zijn dus zorgen voor later (maar niet zo heel veel later).

Dat de biobrandstof wel eens voor lelijke verrassingen zou kunnen zorgen wat betreft de voedselvoorziening dat hadden de meesten met mij wellicht al in de mot. Met het tweejaarlijkse autosalon (en de actiegroepen daarrond) werd echter duidelijk 'hoe lelijk'. Eén volle tank van een doorsnee sportwagen/SUV (waarom zou een actiegroep als 4x4info zich bekommeren om een instapwagentje) zou qua teeloppervlakte ongeveer gelijk staan met 250kg graan, wat dan weer goed zou zijn om één persoon een heel jaar lang te voeden. Neem nu nog dat de spreekwoordelijke vis wat groter wordt voorgesteld dan hij gevangen werd, dan is die verhouding tussen amper 1 tankbeurt (goed voor pakweg een halve maand woon/werk/winkel/hobby verkeer) tegenover een geruime tijd gevoed te kunnen worden toch wel een behoorlijke scheve verhouding en ik moet eerlijk bekennen dat (zelfs) ik schrok van deze voorstelling.
Bossen zullen de eerste zijn die moeten wijken voor de extra produktie. Op de biobranstof moeten we dus duidelijk niet wachten als oplossing voor ons branstofprobleem, integendeel ondanks die vaststelling zal men het toch (vergeefs) aanwenden als oplossing met als voornaamste gevolg dat ons voedsel veel duurder zal worden.
Tuinieren bleek een goed alternatief voor het dure fitnessabonnement, buurttuintjes nemen weer in populariteit (en schaarste) toe, bio-groenten zijn WEL gezonder (en eigen kweek doe je veel leuker biologisch),... wie heeft er nog argumenten nodig om in de tuin te 'werken' (naast het feit dat het veel leuker is dan pakweg voetbal op tv) ? Je eigen groenten kweken heeft echt wel iets, een aantal groenten kunnen perfect in de siertuin worden verwerkt en de potager moet niet veel onderdoen tegenover heel wat tuinen qua sierwaarde...

U zaait toch ook ??

No comments: