16.1.08

daar is de lente, daar is de zon...

Het zal de meeste wellicht opgevallen zijn dat het wel zacht is voor de tijd van het jaar. Vorige week twijfelde ik enorm om te schrijven dat ik op de Forsythia al enkele bloemetjes zag piepen (één van de eerste schreeuwerig gele bloemen in het nieuwe jaar). Ook de plantentuin van Meise merkt aan een aantal vroege planten (ranonkelstruikjes - Kerria japonica, winterzoet - Chimonanthus praecox, toverhazelaar - Hamamelis mollis/japonica,...) dat het seizoen een paar weken voor zit op haar schema. Een enkeling maakte gewag dat zelfs de paasblommen al kwamen piepen maar dat werd als nogal onwaarschijnlijk afgedaan.

banana splitBananenschillen zijn als attribuut zeer bekend geworden bij 'den dikke en den dunne' maar ook zeer geliefd door rozenplanten doordat ze een goede bron zijn van kalium. Je kan ze mee in het plantgat stoppen wanneer je de rozen aanplant, je kan de schillen onderwerken in de buurt van de plant maar je kan ze ook gewoon rond de plant strooien - s'anderendaags zie je ze amper nog liggen doordat ze zwart kleuren. Als je ze versnippert dan lijkt het niet alsof er een aapje in je tuin zit en als je alles nog eens afedekt met een laagje compost en/of mulch dan is er helemaal niets meer te zien, alleen nog maar mooie rozen in de zomer.
Kalium is ook in het menselijke lichaam betrokken in een aantal belangrijke processen zoals waterhuishouding, celtransport en zenuwen. In de planten is het noodzakelijk voor de fotosynthese en het transport van water en voedingsstoffen - niet zo gek veel verschil dus. Het is belangrijk voor de vorming van bloemen en vruchten en bevordert het weerstandsvermogen van planten. Er zit al tamelijk veel kalium in de grond (behalve in zanderige grond) maar voor bijna 95% in een 'gebonden' vorm (als onderdeel van klei) waardoor het niet rechtstreeks beschikbaar is voor de planten. De beschikbare kalium vind je aan de oppervlakte van de kleipartikels (colloïd, grieks voor lijm) en kan enkel worden opgenomen door de plant als de grond niet te droog en te koud is. Rozen en tomaten houden dus van kalium, en daarom ook van jouw bananenschillen. Het enige andere alternatief voor de schillen is natuurlijk composteren.

Zoals ik al dacht is het 'onderzoek' van de Rijksuniversiteit een literatuurstudie gebleken, waarbij een aantal onderzoeken niet zijn opgenomen waaronder een recent grootschalig europees onderzoek onder leiding van de universiteit van Newcastle dat wel duidelijk betere kwaliteiten zag in biogroenten en als dusdanig ook al in de medische literatuur verscheen. Daarnaast vergeet de Rijksuniversiteit haar eigen conclusie, dat er 7 keer minder pesticiden te vinden zijn op biogroenten (hmm 7 keer impliceert ook meteen dat bio niet geheel vrij is van), te vermelden. BioForum en Velt betreuren het onderzoek en de communicatie errond. Eigen bio teelt is uiteraard nog beter - tenzij er wat gemakkelijk naar de blauwe korreltjes wordt gegrepen natuurlijk.
Bij de post ligt er blijkbaar een pakje te wachten en ik vermoed dat dit mijn Kelsae zaden zijn - zo kan ik er eindelijk aan beginnen, de maan staat gelukkig goed de volgende dagen.

Afgelopen weekend was 'de zatte kwis' weer een succes, ondersteund door ukulele en met als orgelpunt (en moeilijkste vraag) mijn gezongen huwelijksaanzoek op de tonen van When I'm 64 (the beatles). Ze zei gelukkig ja.
Voor wie graag eens een kwisje speelt zijn er een aantal 'voor het goede doel'. Met One square foot dot org kan je voor elke vier goed beantwoordde trivia een vierkante voet regenwoud beschermen. Bij freerice dot com staat elke juiste verklaring (engelse woorden) garant voor 20 rijstkorrels via de Verenigde Naties. Ik zou zeggen, doe je best.

No comments: