23.8.07

Wat den boer niet weet, den boer niet deert ...

Waar is de tijd dat iedereen zijn eigen waarnemingen deed, en weinig afwist van wat er elders in de wereld gebeurde. Nu zijn wetenschappers druk bezig met 'waarnemingen' te doen, en vaststellingen ver buiten de parochie in kaart te brengen.
Zo zien wij allerlei doemscenarios op ons afkomen : mondiaal uitsterven van bijen (colony collapse disorder), opwarmen van de aarde, ... en nu is er een groeiende community van wetenschappers die denken dat de fosfor uit onze gronden zal verdwijnen (de P uit NPK, waarmee de samenstelling van een meststof wel eens wordt aangegeven, alsof het allemaal met die drie onderdelen moet gebeuren) - en wel binnen 50 jaar al. Het ziet er niet goed uit voor onze wereld want binnen diezelfde 50 jaar lijkt alles wel onderuit te gaan.

Gelukkig hebben diezelfde wetenschappers al meteen een oplossing voor dit probleem "there will be no more P in the soil, yet there is a lot of P in pee". Urine, werd in grootvaders tijd al wel eens aangewend op het veld, en eigenaars van een hond weten het al lang : waar de hond zijn plasje doet groeit het gras waarlijk goed; als het eerst bekomen is van de rosse plek, want onverdund kan het nogal branden. Dus verdunnen dan maar 1 op 10 tot 1 op 20.

Urine (van iemand geen urineweginfectie heeft) is steriel genoeg om er zelfs wonden mee te reinigen (dus niet alleen voor de kwallesteek medisch bruikbaar) - dus waarom zou je het dan nog eens laten zuiveren ? In Zweden gaat men al een stapje verder. In sommige streken krijg je maar een bouwvergunning voor een nieuwe woning als je in die woning je urine apart afvoert, want het is eigenlijk te waardevol om het met 9 liter schoon drinkwater in de riool te brengen. Ze hebben er dan maar een merchandising rond opgezet (of "hoe je kan verdiene aan andermans urine").
Sceptici maken de opmerking dat er restanten van chemische troep in de urine kunnen zitten (bv antibiotica) die dan via de planten die je ermee bemest weer in je lichaam zouden kunnen komen met in het geval van antibiotica mogelijke resistentie van de beestjes die je ermee wil bestrijden op termijn (maar daarvoor krijgen we al genoeg antibiotica binnen in pure vorm). Maar dat geldt ook wel voor andere chemische troep buiten de urine. DDT wordt nog steeds teruggevonden in borstmelk hoewel het eigenlijk al sinds de jaren '70 verboden is, maar dat is niet zo heel gek als het 80 jaar nodig heeft om in de bodem af te breken.
Een andere opmerking voor het gebruik op grote schaal zijn de eventuele sporen van toiletreinigers maar dat is niet van toepassing als je thuis eens naast de porseleinen pot pist (bij voorkeur in een ander recipiënt).

Misschien moet je het voordeel aan de twijfel geven en deze vloeibare mest niet toepassen wanneer je ziek bent, of enkel in je siertuin, of aan je fruitbomen (die misschien sowieso al van deze techniek kregen). Het is alleszins beter voor het milieu dan de chemische meststoffen, en uit onderzoek blijkt het qua effectiviteit niet te moeten onderdoen.
In Kasterlee, waar men jaarlijks strijdt om de grootste pompoen, blijkt het één van de lang geheim gehouden succesvolle truukjes te zijn - hoewel een biertje op tijd en stond ook wel eens als de truuk naar voor werd geschoven (als je dan mag kiezen kan je toch best dat biertje ter plaatse recycleren terwijl je geniet van je alsmaar groter wordende pompoen).
Helaas heeft urine zijn imago niet mee en halen de meeste mensen er hun neus voor op. Maar helaas vindt - ongeveer diezelfde meerderheid - composteren ook vies, terwijl ongeveer de helft van ons afval uit groenafval bestaat dat we makkelijk zelf kunnen verwerken. Op die composthoop werkt het ook prima als versneller (het bevat namelijk ook veel stikstof dat zoals de andere groene bouwstenen van de compost het proces wat opjaagt - en je moet die hoop toch vochtig houden...). Na het zwarte goud nu ook het gele goud of : "met de plasteut in de hand (en voor de vrouwen de plastuit) mest men door het ganse land". I garden therefor I wee(d)...

No comments: