<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9217246699640755458\x26blogName\x3dtuinieren+in+tuin+en+moestuin+-+grow+...\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://the666bbq.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://the666bbq.blogspot.com/\x26vt\x3d-8781165311569762479', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
,
blog homepagina

Kolen oogsten

De eerste kolen mogen eraan geloven en daarbij is het ook goed om eens de wortels van de plant te inspecteren. Als je ook maar de kleinste zwellingen ontdekt aan de wortels dan moet je op je hoede zijn want meestal is dit het teken van de gevreesde knolvoet (of de larven van de galboorsnuitkever). Als je je nog niet verdiept hebt in het roteren van je gewassen dan is het zeker de moment want als je kolen blijft telen op stukken die "ziek" zijn dan wordt het alleen maar erger - probeer toch een viertal jaren geen kolen te zetten waar al kolen hebben gestaan. Wortels met verdikkingen mogen zeker niet op de composthoop - geef die voor de zekerheid maar mee met de GFT of verbrand ze.

Snijbiet kan ook nu nog gezaaid worden, eventueel als nateelt op een stuk dat is vrijgekomen maar even goed in de siertuin, de veelkleurige variant is daar zeker een blikvanger. Warmoes wordt wel eens al synoniem gebruikt met snijbiet maar snijbiet heeft wat meer blad en warmoes wat dikkere nerven. Warmoes heeft een hoger ijzergehalte dan spinazie maar dan ook weer niet zoveel (4mg ijzer tegenover 3mg ijzer per 100 mg). Dat was misschien wel de misconceptie van de vorige eeuw waarbij men heel lang de berekeningen van dr. Von Wolf voor waar heeft aangenomen tot men er later bij uitkwam dat iemand bij zijn berekeningen de komma fout had gezet zodat het ijzergehalte zakte van een spectaculaire 27 naar 2,7mg. En hoewel deze fout al in 1930 werd ingezien, leert Popey ons al sinds 1938 "that I'm strong to the finish, cause I eats me spinach..." jammer maar helaas.
De laat gezaaide snijbiet help je met wat bescherming door de winter zodat hij in het voorjaar al vroeg kan uitlopen.