18.4.08

Pieper-de-pip, hoera...

Er hangen al een stuk of 8 bloempotten in de boomgaard. De bedoeling is om hiermee oorwormen aan te trekken die de nachtshift kunnen  trekken. Met wat geluk gedogen ze nog wat lieveheersbeestjes dan kunnen die de dagshift voor hun rekening nemen. Want beide beestjes  lusten nogal wat beestjes, en dan kan het weer wat meer 'zonder -icides'. Je kan dus maar beter je personeel kort bij het werk  huisvesten. Dit seizoen ga ik nog wat meer van die insectenhotels voorzien; een versleten theepot, een achtergebleven snelbouwsteen,  ... kijk maar eens even rond of je dat rondslingerende 'afval' geen tweede leven kan geven.

Britse wetenschappers zijn erin geslaagd om een hybride embryo te creëeren. Het embryo is ontstaan uit menselijke huidcellen en de  ledige eicel van een koe. Het embryo bleef drie dagen in leven. 'Voor de wetenschap' mag dit soort experimenten blijkbaar als het  embryo na 14 dagen maar wordt vernietigd. Ze zouden bedoeld zijn om ziekten als Alzheimer en Parkinson te bestuderen en remedies te  ontwikkelen. Het schijnt niet de bedoeling te zijn dat je binnekort borstvoeding in de winkelrekken vindt, of tegen je geclonede  vriendin kan zeggen 'Je bent weer om op te eten vandaag'. De reden waarom ze die dierlijke eicellen gebruiken is omdat er te weinig  menselijke cellen beschikbaar zijn; en die lege cel 'besmet' het embryo niet met dierlijk materiaal, het dient enkel als omhulsel.
Wetenschappers die graag dit soort spelletjes spelen, roepen uiteraard luidop dat de bedoeling 'echt echt' niet is om mensen te clonen  maar als de technologie er éénmaal is en op punt staat dan is die volgende stap slechts een kwestie van tijd (dat weet toch het  kleinste kind). Gek, om in een tijd waarin men beseft dat de huidige bevolkingsgroei al voor problemen zal zorgen, dat men zich nog  eens toelegt op het creëren van leven à volonté.

cloon van mens en dier

We gaan een toekomst tegemoet waar er onvoldoende voedsel zal zijn om de hele wereld te voeden (toenemende bevolking, afnemende  landbouwoppervlakte, voedsel als brandstof,...), en daarom roepen de Verenigde Naties 2008 uit tot jaar van de aardappel, omdat onze 'nederige' pieper volgens hen een deel van de oplossing vormt.
Aardappelen kennen vele voordelen, ongeacht wat de anti-koolhydraten beweging er van vindt : het heeft weinig water nodig voor de  teelt, kan op een 50-tal dagen geoogst worden en heeft twee tot vier keer zoveel opbrengst per hectare als graan of rijst. Het is een  bron van complexe koolhydraten, ze hebben slechts 5% van het vetgehalte van graan (tenzij ze rijkelijk met boter worden be/verwerkt),  ze bevatten slects een vierde van de caloriën in vergelijking met brood, en bevatten daarenboven proteïnen, calcium, vitamine c,  ijzer, zink en kalium.
Gefrustreerd door de enorme prijsstijgingen van het afgelopen jaar is de Peruaanse regering gestart met een programma om bakkers aan  te moedigen om aardappelbloem te gebruiken om brood te bakken.
Misschien is het onder de knie krijgen van het moestuinieren wel 'the next best investment'.

1 comment:

Anonymous said...

Als je een beetje ruimte hebt in je moestuin, dan is de aardappel een ideaal gewas, ook voor beginnende tuiniers.
Het prachtige van een eigen moestuin is immers, dat je rassen kan telen die je in de winkel niet vindt, wegens te weinig opbrengst of dergelijke.
Hier poten we elk jaar heel wat verschillende rassen, en ik ben nog op zoek naar nieuwe rassen voor de volgende jaren. (Rattenruggetjes zou ik graag eens kweken... dat schijnt de koning van de aardappelen te zijn.)