30.4.08

gek, gekker, gekst...

Noorse vis wordt gefileerd in China en weer verkocht in Noorwegen, onze garnalen gaan naar Marokko of China om te pellen en komen terug naar hier (sommigen beweren zelfs dat de pel er wordt afgeweekt met een 'produktje' maar dat is een andere discussie), Argentijnse citroenen worden verkocht in Spanje waar de eigen citroenen liggen de rotten in de boomgaarden, de helft van de Europese erwten worden verbouwd in Kenya. Kiwis zijn 28 dagen onderweg van Spanje naar Nieuw-Zeeland (moest dat niet andersom?). Ik wil geen zelfsluitende deur blijven intrappen maar waar zijn we in godsnaam mee bezig ?

Ondertussen heeft Carolien van 'De tuinen van Hoegaarden' gereageerd op het anoniempje dat Menck identificeerde als Erysimum mutabile. De enige juiste naam was Erysimum linifolia 'Shelsea Jackett' (Chelsea?). Ik heb uiteraard verdedigd dat Erysimum mutabile een verdienstelijke poging was 'vanop foto'. We hebben in elk geval het geslacht Erysimum leren kennen.
Carolien wist me ook te vertellen dat je ook een jaarabonnement kan kopen voor de democratische prijs van 12,50 euro. Voor wie in de buurt woont en graag de seizoenen volgt is dat een aanvaardbare sponsoring van een leuke tuin.

VN-gezant Jean Ziegler vindt de huidige gang van zaken omtrent de biobrandstoffen een 'misdaad tegen de mensheid'. Hij wil zelfs de verdere ontwikkeling van deze technologie stoppen voor 5 jaar. Er wordt gespeculeerd op voedsel, mensen lijden honger en niet alleen in onderontwikkelde gebieden. De lobbygroepen worden weer tegen elkaar uitgespeeld en ondertussen zijn er nog wat lobbygroepen bijgekomen, de biobrandstofteler en de biobrandstofproducent bv, die ondertussen hebben geïnvesteerd in deze nieuwe technologie en het dus nogal vervelend zouden vinden moest dat zomaar ineens stoppen.
Ik heb toch het gevoel dat men sommige pistes niet wil bewandelen. De macht van het geld ? Onderzoek wordt steeds meer gesponsord, dus wordt maar onderzocht wat gesponsord wordt of waarvan de Return on Investement waarschijnlijk het hoogst is ?
Ik krijg altijd maar weer te horen : "elektriciteit kan men niet opslaan" (uitgezonderd door het vullen van het bekken van de waterval van Coo bv om die later weer te laten vallen om zo opnieuw elektriciteit op te wekken). "Batterijen zijn niet performant genoeg". Als ik me niet vergis was de eerste mobiele telefoon zo groot als een schoendoos, nu zo klein als luciferdoosje, een groot deel van dat gewonnen volume is een verbeterde batterij - ik kan dus moeilijk geloven dat er niet in het ontwikkelen van betere batterijen kan worden geïnvesteerd. Als je met de fiets rijdt met een hymini op je stuur dan is de batterij van je iPod, gsm,... weer opgeladen, wat maakt het uit dat dat misschien niet het meest performante systeem is. Ze gooien naar je hoofd met solarlampjes die overdag opladen. Waarom kan de energie die mensen dagelijks in de fitnesscentra achterlaten op fietsen, loopbanden en katrollen niet worden gebruikt ? Vroeger liepen de paarden tegen hun zin rondjes om energie op te wekken; nu doen we dat zelf vrijwillig en is het allemaal verloren moeite.

De riante 'gracht' voor de leibomen is weer toe en ik ben er niet rouwig om. Nu kan ik eindelijk wat meer tijd in de moestuin doorbrengen want daar heb ik nu toch wel enkele weken vertraging opgelopen maar het is toch nog geen weer geweest, echt veel is er dus nog niet verloren. De tomaten en pepers worden rustig groter, meloenen en vooral pompoenen doen dat wat minder rustig (die moet je dus zeker niet te vroeg willen zaaien).

Er staan een 200-tal anonieme bloemen in individuele potjes nu, ik ben eens benieuwd hoe die het in de tuin gaan doen - zo op het blote oog staan er toch meer dan een dozijn verschillende soorten tussen dus dat zou wel eens een mooie border kunnen worden.

Gisteren zijn ze ons 'smeg-kookcentrum' komen leveren, morgen gaan we waarschijnlijk het gigantische speeltuig voor de kinderen bestellen, vanmiddag heb ik de eerste twee solarlampjes gekocht voor onze landingsbaan (grasdallen) en daarnet zijn twee nieuwe boeken geleverd : "Kruiden & Zo" van Wim Oudshoorn en "Een jaar in de tuin" door Ian Spence. Het derde boek "De juiste plant op de juiste plaats" was er nog niet. In tijden van inflatie moet je niet sparen maar beleggen of goederen kopen. We zijn weer goed bezig...

No comments: