21.2.08

de kas zit weer vol...


Het kweekbakje werd gisteren weer aangevuld met een tiental paprika soorten (ook wel zoete pepers genoemd). Nu heeft het zaaierke dus weer een paar dagen de tijd om de niet warmteminnende zaden onder handen te nemen. Erwten, mais, bonen worden bij mij al eens voorgezaaid. Mijn zwaardere grond wil nogal lang onbewerkbaar blijven (te nat), en dan is het goed om een aantal van die zaken toch al wat op voorhand groot te trekken zodat je geen tijd verliest. Voorgezaaide planten blijven vaak ook wat meer uit de greep van vraatzuchtige slakken en andere banditos, die nog meer de malse sappige pas uitgekomen zaailingetjes lusten. Een wat achterop geraakte groente, de tuinboon ook wel labboon genoemd, is er eentje die zeker weer mag meespelen dit jaar - dubbel gepeuld is dat onwaarschijnlijk lekker. En het is een zeer gemakkelijk te telen groente. Er wil wel wat zwarte luis op zitten maar ik zou eens een vergelijkende studie moeten doen om te weten of de plant daar wel van heeft afgezien. Nieuw dit jaar zijn de capucijners, met de karakteristieke zwarte peulen.

labbonen en capucijners


Gisteren was de planning weer wat druk, en ben ik dan ook vergeten om het aardappelplantgoed te gaan kopen. Witte en rode eerstelingen ("nief patattekes") staan steevast op het menu, en kunnnen ook een week of drie worden voorgekiemd (13 en 14 maart zijn goede dagen om uw aardappelen in de grond te leggen - tegen dan zou de serre dus op de nieuwe plaats in het rotatieschema moeten staan). Voor de latere soorten zou dat voorkiemen de moeite niet waard zijn.


Voorzichtigheid geboden met spinazie en vis. Het Voedingscentrum vindt het blijkbaar jammer dat Iglo een nieuw product heeft geïntroduceerd met vis en spinazie all-in-one. Het nitraat in spinazie kan in combinatie met vis ongezonde stoffen vrijmaken. Deze stoffen kunnen bij grote hoeveelheden op den duur kankerverwekkend zijn. De schadelijkheid van de combinatie is bij dieren aangetoond; bij mensen is nog niet zeker wat het gevaar is. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum om geen nitraatrijke voeding te eten bij vis of schelpdieren. Nitraat zit vooral in sla en spinazie. Nitraat is op zichzelf niet schadelijk. Tijdens de spijsvertering kan het echter worden omgezet in nitriet. Dit kan veranderen in nitrosamines als het in aanraking komt met eiwitten uit bijvoorbeeld vis. Nitrosamines zijn kankerverwekkend.

Er komt een obscure waas over de probiotica. In een Utrechtse studie naar het effect van de zogeheten 'goede bacteriën' bij alvleesklierontsteking zijn een aantal patiënten gestorven tijdens het experiment (wegens het afsterven van de darm). Dit nieuws werd vandaag openbaar gemaakt in het medische tijdschrift 'The Lancet'. Het is wereldwijd de eerste keer dat een schadelijk effect van een probiotisch preparaat is aangetoond. De medische wetenschappelijke wereld is nu nog wat aan het touwtrekken, over 'of er niet misschien wat toeval bijzat' (toevallig zouden de meest zieken in het probiotica-cohort zitten waardoor sterven het gevolg was van 'het ziek zijn', niet door het preparaat). Voorlopig is de veiligheidsconclusie dat probiotica niet geschikt zijn voor levensgevaarlijk zieken op de intensive care. Nieuwe studies zullen moeten uitwijzen of dit gedrag reproduceerbaar is, maar dat wil met levensbedreigende proefstellingen wel eens wat moeilijker zijn, zeker wanneer het op gevoelige deelgroepen aankomt (zieken, bejaarden, baby's,...). U moet uw volgende yakult niet schudden, uw bevende handen zullen voldoende zijn ... maar misschien zitten er helemaal geen probiotische bacteriën in uw yakult, of niet genoeg, of bent u te gezond, ... of is er helemaal geen probleem

No comments: