'Hot topic' in het nieuws is tegenwoordig wel hoe duur het leven wel niet wordt - elke dag komt er wel iets dat weer zus procenten duurder is dan vroeger. Gisteren mochten enkele moestuinders opdraven om te zeggen hoe goedkoop de eigen legumen wel waren, en met verschillende generaties runderen in huis bleef ook het vlees betaalbaar. Geen nieuw nieuws uiteraard maar misschien wel wat kort door de bocht voor velen. Doe-het-zelven kan inderdaad goedkoper zijn dan de winkelrekken maar het kan net zo goed een dure teleurstelling worden. Als je plantgoed moet kopen ben je al gauw wat euros kwijt, zaaien van goed (krachtig) plantgoed vergt wel wat ervaring en als je weinig ervaring hebt kan je op één dag zowat je hele oogst zien tenondergaan aan ziekte, beestjes, beesten of gewoon de grillen van de natuur. Soms kan je je boeltje nog in extremis redden met dure poedertjes en dan is de winst (gezondheid en de portemonne) helemaal zoek - hou zeker de wachttijden in de gaten want die staan niet voor niets tussen de kleine lettertjes.
Sommige adviezen zijn zo oud als de straat en meestal zit er dan wel een grond van waarheid in. "Klein beginnen en ervaring op doen" is er daar zo eentje van. Want in één seizoen al je tomaten verliezen aan de aardappelziekte, enkel rotte aardappelen rooien, plantgoed gekortwiekt zien door de konijnen en de duiven, geen aardbeien vinden door de vogels, wortelen verliezen aan de vlieg, (snij)bieten aan de woelmuizen,...kan een flinke domper zetten op het enthousiasme en daar sta je dan met je niet zo geslaagde investering (nieuwe uitrusting, serre, 'dure' zaden,...).
Vorig jaar was een geslaagd jaar voor de tomaten, althans in de serre, buiten was het een moeilijk seizoen waar de meesten enkel konden oogsten met het kundige sproeiwerk (maar dan haak ik af).
Voor mijn gevoel heb ik de tomaten, de pepers en de meloenen in de serre nu wel onder de knie en is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Het komende seizoen worden dat de kelsae-uien en annex 'wie heeft er de grootste'-wedtrijd. Door die uien kan ik het seizoen al weer wat vroeger laten starten want om de superui (winnaar vorig jaar ongeveer 3.5 kg, toch al goed voor een casserole juinsop) maximale kansen te geven kan hij al eind december worden gezaaid. En de winnaar krijgt een kwaliteitsserre van 'Janssens', niets dan het beste komt verder uit die bloedlijn.
No comments:
Post a Comment