18.12.09

alles kan beter ...

Ook de gezondheid nog maar kom daarover gaan we niet zeuren. "Alles alle jaren beter" zou één van mijn lijfspreuken kunnen zijn. 2010 moet dus ook weer beter. 2010, het jaar van de tijger, feest dus als je bv. in 1974 uit de kolen kwam gekropen (waaronder de groene kool, die eindelijk haar verplichte vrieskuur kreeg en dus nog lekkerder werd). 2010, het jaar van maar gelukkig ook tegen de armoede. En last but not least, het jaar van de biodiversiteit. Tussen het oeverloze gezwets over de opwarming van de aarde zouden we bijna dat andere kantelmomentje in de leefbaarheid en dus de toekomst van onze planeet uit het oog verliezen (in 2001 aangekondigd met als deadline 2010).

De laatste tijd worden we weer bedolven onder de goed nieuws reportages over het klimaat, wel netjes verstopt na 00u00 zodat niemand er zijn slaap moet voor laten. Eerder deze week : overbevissing. Al onze wateren (en dus niet alleen de Zenne) geraken stilaan leger en leger. Steeds meer soorten komen op rode lijsten (voor Jan met de Ferrari heet dat "zijn bijna niet meer te krijgen en kosten duur") of zijn al uitgestorven. 10% van wat onze professionele viszuigers uit de zee halen gaat dadelijk (maar jammer genoeg dood) overboord wegens onverkoopbaar. Rog en kreeftenpopulaties exploderen op sommige plaatsen omdat hun praedatoren al uitgestorven zijn. "Hmm, lekker toch rog en kreeft, perfect voor de feestdagen". Ja maar als we ook die 'op'gevist hebben blijven er alleen nog garnalen over. "Hmm, lekker toch scampis, gambas en harnaaln, perfect voor de feestdagen". Ja, maar als die dan weer op zijn, zijn het alleen nog heel veel wormen, kwallen en slijkdiertjes (want wat weg is komt dus niet meer terug voor de duidelijkheid). Oh, maar daartegen kweken we al onze vis zelf en met aquaponics telen we daar zelfs direkt geassorteerde lekkere groentjes bij. Wie zich de reportage van de keuringsdienst over de gekleurde visvoervlokken nog herinnert weet wel beter. 40% van alle vis die momenteel wordt gevangen (40%!!) wordt al gemalen tot meel om vis "in gevangenschap" te voeren. 4kg ansjovis voor een kilo kweekvis naar keuze. Jammer dat de kermisvis meestal op z'n rug gaat liggen voor hij zijn potje heeft leeggegeten. Dag oplossing. Probleem dus want (wilde) vis was nu net één van de duurzaamste voedselbronnen die we hadden (hebben).

biodiversity 2010 zaden

Zelf probeer ik mijn bescheiden bijdrage aan de biodiversiteit onder andere te leveren door te seedswappen. Want ook bij de plantjes en de groenten in het bijzonder is het verschraling troef. Je hebt heel gedisciplineerde swaps waar je netjes met elkaar afspreekt wat je hebt en wat je zou willen krijgen (meestal krijg je meer), hoe dik de watten in je enveloppe moeten zijn, welke stringente maatregelen je genomen moet hebben tegen kruisbestuiving, hoe je het zaad gewonnen hebt en of je netjes bij elke stap een weesgegroetje hebt gebeden. Er zijn er gelukkig ook waar het wat meer 'rock en roll' mag zijn : je gooit wat in de groep van een dappere moderator en die zorgt ervoor dat iedereen minstens evenveel terugkrijgt als hij gestort heeft - als het maar een naam heeft (of had) en geen F1, met of zonder wensenlijst.
Als we niet ruilen mag er ook al wel wat gekocht worden en dat gaat dan meestal online via een anonieme webwinkel of zelfs een bende nog anoniemere ebay'ers. Tot nog toe is al het zaad altijd netjes aangekomen en uitgekomen, en zagen alle vruchten er gezond en normaal uit. Onder de rasfetishisten (racisten bekt makkelijker) heerst er een echter een panische angst rond 'Appellation d'Origine Contrôlée' en 'spontane kruisingen' terwijl dat nu net de gewoonste overlevingsstrategie van de natuur is. Zij spelen liever zelf voor God, en dan nog een irritant Godje dat beslist dat zijn 'gewenste kruising' zoveel beter is dan al de rest (en daarbij meestal 'gewoon' eigenschapjes pikt uit andere rassen).
Bij de rashonden waar bastaard het ultieme scheldwoord is geworden, is al schrijnend duidelijk wat de connoisseur heeft bereikt met zijn (in)teeltkunsten : het genetisch potentiaal bestaat daar voor sommige rassen nog uit een handvol (show)families, en niet zonder gevolgen.
Voedseldeskundigen beginnen zich stilaan ook zorgen te maken over die verschraling in groenten en fruit, en de soorten daarbinnen, en onze gezondheid. Nog een potentieel voordeel in eigen beheer als je zelf je groenten teelt. Er zijn wel een aantal redenen te bedenken waarom sommige "vergeten groenten" uit de boot zijn gevallen, tijd voor de gulden middenweg dan maar weer zeker ??

Een voordeel van ziekte, elk nadeel heb ze voordeel, is dat er soms een lethargische periode in het herstel zit waar je zelfs de TV niet kan volgen. Ideaal om de zaden weer wat op orde te stellen want meer dan tien seconden - om de zaaimaand te vinden op het pakje en het pakje te sorteren in het juiste bakje - moet je dan niet kunnen vasthouden.

En zo komt het begin van het seizoen, gesorteerd en met een duidelijk beeld over de hiaten, ook weer wat korter bij want kerstmis heet een klassieker om uien voor te telen. Grow for it.

3 comments:

bart said...

amai, zo gigantisch veel 'pakskes'. Gelukkig is één en ander precies wel goed georganiseerd: de wereld is dan toch niet helemáal om zeep...

Anonymous said...

Precies toch wel al genoeg genezen om een paar welgeformuleerde sneren aan het adres van de verantwoordelijken voor ons visbestand te maken :-)

the666bbq said...

that's me I'm afraid, zelfs mijn laatste stuip zal waarschijnlijk tegen iemand zijn schenen zijn ;-) altijd met de beste bedoelingen, maar dat krijg ik zelden uitgelegd aan iemand met een zere scheen...

ik vind het gewoon bizar met wat voor geweld ik soms uit mijn zetel donder, dacht nochtans 'een man van de wereld' te zijn, we zullen het niet mogen weten, alsof de muziekkapel van de Titanic al weer aan haar liekes is begonnen...

"goe lieke, ik ken een goe lieke, hoorde ik iemand zingen - het was "hooligan" maar haar versie vond ik beter ;-) Let's enjoy the music ...