10.6.09

Investeer nu in pesticiden ...

batman bathouseDe banken (!) zeggen dat er meer kredieten worden verstrekt en dat moet dan een teken zijn dat de economie herleeft, maar wie gelooft de banken nog ? Die spreken toch altijd voor eigen winkel en waarom zouden ze het nu niet weer doen.
Nee, investeer dan maar in pesticiden. U voelt 'm komen : eindelijk de (wegens omstandigheden sterk afgeslankte) pesticiden "special" !

"Best things in life are free". Toch grijpen we steeds vaker in een bijna vleesgeworden reflex naar 'een oplossing in een busje'. Nu, ik begrijp (soms) wel waarom wij mensen naar die busjes grijpen. Onlangs werd ik door een mug (waarschijnlijk steeds dezelfde) een keer of vier op mijn bovenlip gestoken (steeds op dezelfde plaats). Kijk even naar je duim, bij ons zijn de muggen zo groot als 'het sop' van je duim : het leek wel op mijn-eerste-keer-met-het-doe-het-zelf-botox-pakket, een mens wordt daar alleszins niet vrolijk van. Toen had zelfs ik goesting om een buske gaan te halen om het daar in open lucht gewoon in één trek leeg te spuiten in de hoop één mug te treffen (waarschijnlijk de verkeerde dan nog).

Maar we kunnen de natuur helpen door ons 'personeel' te laten thuiswerken. Om te beginnen door laagjes te voorzien (boom-, struik-, kruid- en moslaag) waarin beestjes zich veilig voelen, of door huisjes te maken. Want beestjes lusten beestjes.

Toen we in ons huisje kwamen wonen woonden er twee vleermuizen onder het dak van het d(r)uivenkot-formerly-known-as-duivenkot. Ik weet dat het er twee waren want voor de verbouwingen aan dat bijgebouwtje moesten we ze daklozen. Om de vleermuizengemeenschap die er nog steeds is (want tegen valavond zie ik er minstens 1 zijn toerkes malen) een wederdienst te bewijzen heb ik een vleermuizenkast in elkaar gezet. Op het internet vind je 101 plannen, allemaal goei (bv bij Bart), maar zelf had ik al een tijdje dit plan 'klaarliggen'. Eén standaardplaat van 122x60 (8 euro), wat nageltjes, beitsrestjes, bootvernis en weer heel veel knutselplezier later zat de kast in elkaar. Nog een thematisch overtrekje voor de waterdichtheid, de warmte (en de persoonlijke toets), en de eerste logies kunnen zich aanbieden. Een vleermuis vangt honderden, misschien wel duizenden muggen per dag, dat zijn toch al een aantal potentiële bulten op mijn lijf minder (als je niet gestoken wil worden moet je dicht in mijn buurt blijven). Nog een paar motten en spinnen als dessert en het leven is voor iedereen weer een stuk prettiger (behalve voor muggen, motten en spinnen maar soit, "ge kunt nie voor iedereen goed doen").
Eigenlijk zou men iedereen moeten verplichten (of zoals dat in mijn ideale leefwereld heet : stimuleren) om zo'n kast te hangen want het blijkt niet zo goed te gaan met de vleermuis. We weten al langer dat we ze geen spleet meer gunnen met onze isolatienormen maar de vleermuizen schijnen ook de grootste slachtoffers te zijn van de windmolenparken. Voor je je een zorgvuldig versneden carBatccio voor ogen houdt : het is eigenlijk nog erger want door de plotse luchtdrukvallen 'ontploffen' ze een beetje (diep vanbinnen). Bloedzuivere groene stroom uit windenergie is dus nog niet voor morgen.

Vogels in de tuin lusten er ook wat van. "Ja maar ze pikken verdorie ook gaatjes in mijn appelen en mijn aardbeien". Klopt meneer (of mevrouw) en zo las ik onlangs dat ze dat voornamelijk doen om te drinken en niet zozeer voor het fruit dat wij zo lekker vinden. Door vogelschalen te voorzien in de tuin sla je dus twee vliegen in één klap : je nodigt meer vogels uit die van je beestjes komen eten, en ze eten minder van je fruit.
Vogels (die nu niet alleen zichzelf maar ook de kroost te voeden hebben) komen ook vaker in uw tuin fourageren als daar een boom of struik staat om zich in weg te steken (in de druivelaar zit weer een merel te broeden). Al dat doorgaand verkeer kan je weer ophouden door ... vastgoed.

Misschien moeten de kippen ook maar eens wat meer buiten de grenzen van hun hok want die lusten wel een slak (zelfs diegene die in de bierval gesukkeld zijn). Bij hondentraining komt het erop aan zo snel mogelijk HET snoepje van je hond te ontdekken, ik denk dat slakken dat voor onze kippen zijn. Misschien moet ik maar eens proberen of ik hen geen kunstjes kan leren ("ga van de nest af" zou een leuke zijn)...

En zo zijn er nog een hele hoop dingen die we kunnen inzetten tegen al die pesten in de tuin voor we in de gifrekken van de tuincentra moeten gaan shoppen, maar ik moet de sluimerwten en (dubbel te peulen) tuinbonen nog gaan plukken voor in de pasta, en nog wat aardappelen rooien voor in de gnocci en daar ga ik heel lang mee bezig zijn, allora ...

Tot binnen heel lang !

6 comments:

Anonymous said...

Eén keer heb ik in de tuin eens bladluizen op een rozenstruik gezien. Geloof me, ik was bijna in staat van een juichend stukje te schrijven in de trant van: 'Eindelijk bladluis', maar ik wachtte te lang met ze te portretteren, want een paar uur later zat er een meesje zo verschrikkelijk te snoepen van die beestjes... Ik had de indruk dat het opvloog met evenveel schaamrood op de wangen als een kleuter die betrapt werd met zijn handen in de suikerpot.

Anonymous said...

Tof stukje! Voor bladluizen grijp ik nog altijd naar een emmer zeepsop. Maar ik denk wel dat je ze daarmee levend verschroeid, en of dat (zelfs als je wasproduct van ecover gebruik) wel zo ecologisch is, weet ik niet. Als er niet veel zitten, en enkel op bloemen, dan mogen ze blijven zitten. Uiteindelijk eten ze enkel de blaadjes op, de bloei wordt niet geremd.
Verder heb ik nog altijd geen enkele slak in de moestuin gezien. Ofwel is mijn sla niet te vreten, ofwel is dit de oplossing: ik heb een minicomposthoopje in de groentetuin (een tussenstadium voor als ik te lui ben om de helling richting 'echte' composthoop te nemen). En als ik dat eens opkuis, ontdek ik onderin altijd een heleboel griezelig dikke slakken. Eten ze liever compost dan sla?
En vleermuizen, super. Nog nooit gillend bezoek met krulhaar gehad dat overtuigd was dat ze in hun haar zouden komen te vliegen? Dat probeerde mijn broer zijn zussen toch altijd wijs te maken :-)

Anonymous said...

Gelieve de 'd' van verschroeid in een 't' te veranderen, danku (bloos bloos)

Anonymous said...

Driemaal is scheepsrecht: die tuinbonen, zijn dat zogenaamde flageolets? Die heb ik per ongeluk ook staan (en wat een paradijs voor de bladluizen). Volgens internet vindt niemand ze lekker... Jullie dus wel?

the666bbq said...

si si su arbra di melle of zoiets in die trandt ;-) maar den truuk zit hem dus in het dubbel peulen : eerst de peul erqf (domme internetcqfe auerty) en dan de boon uit zijn jasje. molto bene

Yolanda Elizabet Heuzen said...

Als het je lukt die kippen te trainen dan wil ik er wel een paar: pak slak, leg ei, dat soort zaken.

BTW ik slaap onder een klamboe en dat is ook erg goed om bult-vrij te blijven.