Dinsdagochtend heeft de tuin de eerste en voor sommige planten ook de laatste winterprik gekregen. De serre heeft zijn fatale klop gekregen, en er is zelfs een steen uit het huis gesprongen dus het was echt vriezen dat het kraakte, dat belooft voor de winter. Op zich niets mis mee natuurlijk met een beetje vriesweer. Heel wat insecten leggen het loodje, en er zijn er wel een aantal die wat teruggedrongen mogen worden - want professionele tuinwerkers merken op dat ze steeds meer naar de chemische middelen moeten grijpen.
Nu ja, wat heet moeten natuurlijk. Wat bladluis, daar is niemand van gestorven - ok het plakt wat als je een close-encouter meemaakt tijdens bv de snoeiwerken maar voor de rest is het ook maar voedsel voor de volgende in de keten, maar dat houdt natuurlijk in dat de keten redelijk in evenwicht is en de mens die bovenaan die keten zegt te staan is uiteraard zeer bedreven in het verstoren van die evenwichten.
Goed wat vriezen is trouwens ook goed om de grond wat te verbeteren. Door het invriezen zal bij grof spitten de grond verder verkruimeld worden tot een zachte teellaag volgend seizoen - let er dus goed op dat je die na deze inspanningen niet meteen zelf weer vastloopt door in een nat voorjaar deze grond onnodig te betreden.
Alleen maar goeds over dit vriezen ? Niet bepaald. Probeer geen grondbewerking te doen bij dagtemperaturen onder nul, en wees zeer voorzichtig bij het vervoeren van planten - zeker planten met losse wortel zijn, dan nog meer dan anders, gevoelig aan uitdrogen en ook dat zal fataal zijn voor de plant.
Het hoenderhok zal ook wat meer aandacht vragen want de beesten hebben uiteraard niet alleen in een warme zomer dorst en lusten daarenboven geen ijs-on-the-rocks. Toevoegen van zout en andere antivries (geachte) middelen zijn zinloos tenzij je wil euthanaseren - dat wil ik alleszins niet want na de winter zullen mijn kippen eindelijk beginnen leggen.
Wie de KULeuven wat wil helpen in haar zoektocht naar alle waarheden en in casu van het tuingebruik kan deze enquĂȘte even invullen...
No comments:
Post a Comment