31.8.10

tomaten op vakantie, hoedoededa ...

"ik kan niet op vakantie want ik heb een moestuin", "ik kan niet moestuinieren want ik ga veel te graag op vakantie", ... en nog van dat soort "excuses" ;-) Toegegeven, het is niet eenvoudig om een (moes)tuin te hebben als je op vakantie vertrekt maar ook niet onmogelijk. Hoe dan, vertel vertel ?

Een voor de hand liggend advies is natuurlijk om een "babysit" in te schakelen (en bij voorkeur meerdere, zodat iedereen met wat afspraken maar één keertje moet langskomen; met een krat vruchten als beloning, ahja). Het voordeel is dat de planten (en de dieren) tijdens de afwezigheid de nodige zorgen krijgen. Het nadeel is dat ze soms teveel zorgen krijgen, sommige mensen doen teveel hun best (ze bestaan werkelijk). "Hygiëne" is echter belangrijk om ziektes te voorkomen (ook in de serre) en als de babysitter dat niet weet kan het snel fout gaan : een week de serre potdicht, om de andere dag de serre onder water zetten of water geven waarbij het water alle kanten (en vooral de bladeren) opvliegt, wat ruwer omspringen met planten dan ik zelf zou doen en de beschadigde delen laten hangen of laten slingeren in de serre, 'snel' dieven (wonden,...), foutief dieven (toppen,..), oogsten behalve die 'eikes!' vruchten die eigenlijk al twee weken geplukt hadden moeten geweest zijn geworden,... een beetje "opleiding" vooraf is dus toegestaan. En discipline : screen uw babysitter ;-)

Net voor ik op reis vertrek pluk ik de tomatenserre praktisch kaal. 't Is te zeggen : alles met ook maar een beetje kleur op het groen gaat eruit. Wat nog volledig groen ziet kan minstens een week (of twee) zonder toezicht, die al rijpen riskeren alleen om overrijp van de plant te vallen. Vroeger volgde ik de "vine-ripe"-hype (afrijpen aan de tros dus) maar door artikelen zoals deze durf ik ze al eens wat vroeger te oogsten (in de rijpe-niet-volrijpe fase, omdat in die laatste periode de kans op barsten toch alleen toeneemt zonder dat er nog iets aan de vrucht wordt toegevoegd, dus normaal niet "at first blush").
Wat kleur heeft (blos of rijpend) geraakt nog rijp zonder verschil in smaak, volume en voedingsstoffen met de trosgerijpte (betaal niet het driedubbele in de winkel omdat er trosgerijpt op het mooie doosje staat). Zodra er kleur op de tomaat zit is "het knikje" namelijk verzegeld, kan er alleen nog water bij (en niet meer uit : boem!) en hangt de tomaat daar verder maar wat te hangen. Wat er al in zit "matureerd" maar dat doen ze net zo goed naast de appelen binnen (zonder scheuren, ziekte, groenteuilen,...). U begrijpt zelf het subtiele verschil wel met groen ingevlogen tomaten, denk ik.
De volrijpe tomaten worden dan nog snel verwerkt, rijpe en rijpende tomaten gaan gewoon mee op reis.

Een beetje geluk hebben met het weer helpt natuurlijk ook. Juli was ideaal voor diegene die niet graag gras maaien, juni en augustus waren ideaal voor wie niet graag tomaten oogst. Hadden we juli-weer in augustus gehad ... (ja, hadden jullie maar juli-weer gehad in augustus, net als wij ... maar het had wel meer rijpe tomaten gegeven terwijl je weg bent)

Spaarzaam gieten is ook meegenomen. Als de tomatenplanten maar eens in de week water krijgen gaan ze dieper wortelen en zijn ze vanzelf iets minder afhankelijk van vocht (en als ze dan ook nog eens dieper uitgeplant werden kunnen ze normaal gezien al eens een beurt overslagen). Juli-weer en drie weken zonder water ? Pijnlijk vrees ik.

Als je kan kiezen voor de periode is augustus (niet voor niets de oogstmaand) wellicht niet ideaal om er vandoor te gaan. Dit jaar hadden we die keuze helaas niet, volgend jaar zal het weer vroeger op de zomer zijn.

Extra grondig dieven is natuurlijk ook belangrijk want ik verwacht niet dat mijn babysitter de dieven kan volgen (daarvoor heb ik een hond) - ben al blij dat er water bij de tomaten geraakt en niet alle tomaten blijven hangen. Ik verwacht dus altijd wel wat inhaalwerk als ik thuiskom maar over het algemeen valt dat nog mee. Hier gaan een paar planten al weer door het dak (ben dus geen topper, veel te curieus hoe ver de planten geraken, zelfs de reuzezonnebloem mocht binnen blijven, al heeft em er ne rare nek aan overgehouden... maar da's toch niet voor alle jaren).

tomaten op reis

Het kan dus zeker en als het goed is heb je zelfs een lading heerlijke vruchten mee in je dakkoffer. Vooral handig als je het van de Franse keuken moet hebben, man man quelle blague is me dat daar wel niet. Maar dat is iets voor later, eerst nog even wat tomaten passeviten. Volgend weekend is er het Tomatenfestival op het arboretum in Kalmthout (volgende blogmeeting ?). Zaterdag ga ik de was uithangen op Laundry Day maar ik denk dat ik daar zondag wel eens mijn kop ga binnensteken. Misschien hebben ze daar zelfs Coeur de Boeuf, ik hoop het zelfs een beetje dan is het wat kalmer boven de andere proevertjes...

tomatenfestival Arboretum Kalmthout

7 comments:

Anonymous said...

Jeetje, je kas staat wel erg vol! Komt daar nog wel licht bij?

Bij ons is het niet zo licht, dus ik heb al veel bladeren verwijderd! Toppen moet eigenlijk in augustus ja! Ik moet het ook nog doen, ben ook niet zo snel!!

Ik heb een tuinvriendin,we verzorgen elkaars tuin tijdens vakantie's!!

the666bbq said...

kijk dat is handig, een tuinvriendin in de buurt, moet ik ook maar eens zoeken ;-)
De kas staat vrij open dus ze krijgt zeker voldoende licht, en het is de toestand na 3 weken afwezigheid, ondertussen is er weer ruim blad verwijderd. De planten hebben ook genoeg tussenruimte (al zou je het misschien niet zo zeggen 40x80 ongeveer), maar de bezetting is wel maximaal denk ik ;-)

Anonymous said...

Was ik je tomatenbabysit, dan vroeg ik me af of je me nu aan het bedanken of aan het bekritiseren was ;-)

Die tomatenplanten zijn grooooooooot! Ongeveer het vierdubbele van mijn buitenplanten. Maar komen er dan ook meer tomatenper struik aan, of rijpen de tomaten gewoon sneller in de serre?

bart said...

Hier is de overbuur (eveneens in het bezit van groententuin en serre) de ideale oppas voor plant en dier. Doorgaans zijn we maar tien dagen weg (waarom op reis gaan als het thuis zoveel beter is), dat scheelt ook. Toppen heb ik ook niet gedaan: er hangen nog bloemekes aan daar helemaal boven. Maar of dat dit jaar nog (rijpe) tomaten worden?

the666bbq said...

daar komen zeker meer tomaten aan, en tomaten rijpen zeker sneller in de serre maar het is bijna even zeker dat ze niet allemaal rijp zullen worden. Het zal van het weer afhangen hoe lang het seizoen nog duurt en met onrijpe tomaten weten we ook wat gedaan dus "laat maar waaien" zou ik zeggen. Zeker als je bedenkt dat ze de koude, het donker en het natte weer van augustus duidelijk maar niks vonden, en het seizoen (nog maar eens) wat "korter" werd. Van mij mag het nazomeren tot in december (als er in februari maar overal een goed pak sneeuw ligt).

Er hangt in elk geval nog heel wat op en niks ziek, dus ik ben alleszins hoopvol.

Home sweet home inderdaad, vakanties aaneenrijgen met af en toe een dag of twee ertussen om te sneltuinieren is anders ook wel een aanrader ;-)

en kritiek bestaat niet he appelboom, alleen vrijblijvende "adviesies" - men doet ermee wat men wil ;-), behalve in mijn tuin, dan heb ik het graag ZO! - (hier een compilatie over jaren en zoals altijd ook een tikkeltje 'aangevuld', dus het is zeker niet zo dat de babysit even moet gaan zitten als hij dit leest)

hilda said...

allé, 'k ben niet de enige tuinier die graag al eens "de bloemetjes buitenzet" (laundry day) fijn om weten!

the666bbq said...

buiten zetten wel, en even blazen als ze niet vanzelf spelen in de wind, maar anders niks he "mama'ke die zal kijven, papa'ke die zal slaan,..." ;-)