3.6.10

rabarberen is een werkwoord ...

rabarber

Echt de waarheid. In de film werd de figuranten al eens gevraagd alleen maar rhubarb rhubarb rhubarb te rhubarben, zodat de set toch een beetje op een bruine kroeg leek zonder dat het kijkpubliek de schunnige moppen van nonkel Jos begon te volgen in plaats van de stevige parolen van het hoofdpersonnage. Zouden ze er rabarberlikeur gehad hebben ? Het zou zonde geweest zijn wanneer van niet.
Het is nu zowat de moment om de rabarberwodka te maken wil je straks een gezellig aperitief bij de barbecue (minimum 6 weken geduld), breng dus morgen nog wat wodka mee (1 liter wodka, 600g rabarber, 300 suiker, gewoon in stukken en samenvoegen, donker wegzetten en af en toe eens schudden).
Zoals bij de meeste huisbrouwsels moet dat absoluuuuut geen dure wodka zijn, maar dan ook weer niet de goedkoopste.
Hier moet hij nog 5 weken maar mag hij er waarschijnlijk nog hoogstens 8. Op tijd het vlees eruit halen wel, anders wordt hij snel grauw.

rabarberlikeur in wording

(Nee dat zwelt niet zo hard, ik heb de bokaal nog wat bijgevuld na de eerste foto ;-) )

Het leuke aan bloggen en blogs is dat ze je niet alleen voorzien van recepten, uit-tips en een hele boel goede raad, ze doen dat meestal ook een beetje op voorhand of met net genoeg maar niet teveel vertraging zodat je er toch nog iets aan hebt. Niet zoals de reguliere pers dus, waar ze meestal met het verslag van dat-ForMiDabele-evenement-van-eens-om-de-dertien-jaar-waar-je-Had-moeten-zijn komen aandraven, de avond nadat het is geweest ... een beetje pro-actiever kan geen kwaad mensen.
Zo staat ondertussen de vlierbloesemsiroop alweer af te koelen, maar de vlierbloesems zijn nog ver van te ver dus pluk er een paar maar vergeet dan morgen ook niet wat citroenzuur uit te halen (dat zit niet in alle recepten maar toch in een aantal), van bij de apotheek want ik heb het nog nergens anders gevonden. Het gemiddelde recept (google is your friend) gebruikt ongeer 1.5 liter water, 30 bloemschermen, 1 kilo suiker, 40 g citroenzuur en/of wat citrusvruchten, maar het is geen patisserie dus ook niet verboden om nog wat te freewheelen met de aromaten (hier is er op 60 schermen ook nog een citroen, een appelsien, wat pompelmoes en gember in verwerkt). Een beetje oppassen wel dat het de vlierbloesem niet naar de achtergrond verdringt, ik weet niet of het zou lukken, maar met dingen als kaneel weet je nooit.
Regelmatig roeren is geen karwei als je ook al af en toe mag proeven en het huis ruikt er heerlijk van. Perfect voor een snelle limonade, om een foute wijn te redden of een kirr paysanale met of zonder broebels ... gewoon doen zou ik zeggen.

rabarberlikeur

Ik heb vandaag de eerst coloradokever van het seizoen gevangen, het begint dus stilaan (misschien ook in uw tuin) de moment te worden om wat regelmatiger door de aardappelen te wandelen om die "gasten", en hun nazaten, in 't oog te houden (je kan natuurlijk ook gewoon spuiten, als je moet, van iemand). Kijk als je kever of larve vindt ook eens onder het blad naar de eitjes, je kan er niks mee maar het is toch goed dat je ze klutst. De rest gewoon wegplukken en afvoeren (hou er een bakje of zo onder want die nozems trekken hun pootjes in en dan gaan ze aan 9,81 m/s² naar de grond). Ik bracht die eerste kever naar de kippen alsof het een bakje primeurbessen was, maar hij was even snel weer uit de snavel als erin, toch maar gewoon platduwen dan.
Aanaarden van de aardappelen ? Allez ja dan (de knollen waren in een vorig leven nog een stengel dus er is iets voor te zeggen), maar maak u toch maar niet te moe.

Ik heb vandaag ook mijn eerste schorpioenvlieg gezien en dat onthoud je wel : met z'n kop van een alien, lijf van een wesp en staart van een schorpioen zag hij er wat griezelig, gemuteerd, en zonder verdere informatie ook gevaarlijk uit, gelukkig veilig aan de andere kant van het autoglas.
Een zoekrobot en twee zoektermen later (schorpioen + wesp) stond het antwoord al weer op het scherm. Panorpa communis, ongevaarlijk en zeer "communis" in onze streken (dan heeft hij toch nog lang gewacht om zich eens te laten zien vind ik). Geweldig toch he, tinternet.

De tomaten, pepers en meloenen zijn nu (eindelijk) uit de startblokken geschoten (één paprika moet ik nog vervangen, de rest doet het prima), er mag dus weer gediefd worden. Ook aan de druivelaars trouwens waar alle dieven al weg zijn en enkel de eerste tros bewaard (en dan meestal nog "den duim" van die eerste tros mee opgeofferd). Meer dan de helft dus zeker weg, ik kan er nog altijd niet aan wennen aan die drastische snoei maar meestal blijft er toch nog de helft hangen dus gewoon verstand op nul en weg ermee. De witte druiven blijven nog een beetje achter, die laat ik nog maar even gerust. Ahja, de aardbeidruiven niet vergeten...
Wel heel veel "vorken" bij de tomaten (je zou bijna zeggen aan alle planten maar kom toch meer dan de helft schat ik zo zonder te tellen, en dat is al meer dan normaal) en nee dat zijn niet gewoon over het hoofd geziene dieven - dat vorkt ook maar toch net iets anders - fasciated stems heten die "echte" vorken officieel. Gevolg van de koude stress ?
Je kan ze wegnemen zoals de dieven maar ik laat ze meestal staan (wegens anders toch te grote wonden); net als de knopjes van sommige dieven want door het slechte weer is er ook wat uitval van de eerste bloemen - samen vormen ze voor een beetje overschot en dat mag misschien wel (alhoewel, daar ga ik toch weer spijt van hebben straks ;-)
Wat ik ook vreemd vind is dat de kant van de serre die ik wat slechter inschatte (wegens veel natter en kouder) het eigenlijk merkelijk beter doet dan de goede kant. Daar staan nochtans willekeurige planten, allemaal op dezelfde manier groot geworden en op dezelfde dag, op dezelfde manier geplant. De natuur is iet raar ...

En voor de rest ... çavakes jaja ... is het OORLOG. Met die obeze duiven en onnozele hangkraaien die zich eerst komen overeten, zich dan op de tunnel vleien, daar natuurlijk met hun ongeknipte nagels onder hun overgewicht al eens doorzakken en soms zelfs, half dronken of gewoon onhandig, afschuiven tot beneden. Oorlog zeg ik u. Is het heel illegaal om ze te vangen, soit, vertel me gewoon hoe en naar wat smaakt dat zo een beetje ?

11 comments:

bart said...

ik ga dat dit weekend eens proberen, die rabarbervodka!
Is 300 gram suiker niet veel te zoet? (het mierzoete resultaat van mijn sleedoornvodka indachtig)

hilda said...

rabarberwodka, dat kan niet slecht zijn hé: schol!

the666bbq said...

is wel iets zoeter, maar dat zal misschien ook van de rabarber afhangen (is limoncello niet ongeveer met 800g suiker op 2L vocht?)

en van de andere kant, heel erg is het niet als de dames ook eens een glaasje extra nemen op een feestje he ;-)

slecht is het zeker niet Hilda, ik zal twee borreltjes opzij houden ;-)

Unknown said...

Wel ik had verleden jaar al de bedoeling om de rabarbervodka eens te proberen maar het is er niet van gekomen. Alvast bedankt om ons er nog eens aan te herinneren via je blog.
Die vorken bij de tomaten was mij ook al opgevallen. (en ik maar denken dat ik niet goed gediefd had).

the666bbq said...

in de delicious van deze maand (zalig boekske, alleen al voor de belekes) stond er nog een andere versie van deze rabarbercello. Met 500g vlees en 200g suiker, die zal dus al ietske zuurder zijn, en ze pureerden het vlees na een week of vier waar ze dan met de lek van de puree 'het voorvocht' een beetje vertroebelen voor ze hem de rest van de rit laten 'rijpen'.

Misschien moet ik die versie ook maar eens proberen, en dan ook maar meteen de gewone limoncello want die huisgemaakte, vrijdag bij de italiaan, was toch lekkerder dan die plakboel uit sommige flessen.

Anonymous said...

Die vlierbessensiroop, begint dat niet te gisten? Mijn versie gebruikt meer water voor minder bloemschermen, maar door de suiker komen daar belletjes in (waarover later (en ook al eerder) méér), zeer gevaarlijk eigenlijk. Maar dat recept van jou is meer een siroop? Aanlengen met spuitwater en je hebt limonade ofzo?

Schrikwekkend beest trouwens, die schorpioenvlieg. En ja 'algemeen voorkomend' vind ik ook vaak een verrassende term. Heb er toch ook 30 jaar over gedaan om vorige week mijn eerste boomblauwtje te zien...

the666bbq said...

er zijn blijkbaar veel verschillende versies van de vlierbloesemdrankjes in omloop, die ik nu geprobeerd had was meer een soort thee waarvan met de suiker een siroop is gemaakt (zeer lopend dus siroop is veel gezegd). Echt gisten heeft dan nooit gedaan maar ik heb de bloemschermen er ook al na twee dagen uitgehaald. Als daar gevaarlijke risico's aan verbonden zijn dan horen we daar graag alles over natuurlijk. Ik heb Alys Fowler in haar tv-reeksje ook wel vlierbloesem champagne zien maken, misschien zit jouw recept meer in die hoek ?

Aanlengen met water is inderaad één van de vele dingen die men ermee kan doen. Volgende keer ga ik wel minder in het citroenzuur. Niet alle recepten maken er gebruik van maar ik veronderstel dat het erin zit voor de houdbaarheid. Als je het sap vrij snel opgebruikt of invriest zal het misschien niet echt moeten, maar als het enkel dient voor de kirrs dan gaat het niet echt vooruit met de fles.

Moustache said...

Ben benieuwd, de onze is vandaag geprepareerd !

Anonymous said...

En nog een vraagje: je schrijft 'de siroop staat af te koelen'. Dus je moet dat eerst opkoken? Nadat het een paar dagen heeft staan trekken ofzo?

Anonymous said...

En nog een vraagje: je schrijft 'de siroop staat af te koelen'. Dus je moet dat eerst opkoken? Nadat het een paar dagen heeft staan trekken ofzo?

the666bbq said...

@moustache : kom maar vertellen wat je er van vond, tot nog toe zijn alle proevers aangenaam verrast...

@appelboom : ik heb eigenlijk gewoon een soort thee gemaakt van de bloemen, en die wat "ingedikt" met de suiker en uitgefilterd. Het vocht zal misschien wat helderder blijven bij "garen op lage temperatuur" maar het is nu niet dat hij bruin geworden is (één van de recepten zei : niet te warm want dan kleurt het goedje bruin, niks van gemerkt eigenlijk). Ik vond sommige recepten zo'n gedoe (lauw water erbij, warm wegzetten,...) dat ik koos voor de korte pijn (lees luie versie) ;-)

we moeten trouwens nog eens terug naar de apotheek want je kan blijkbaar twee soorten citroenzuur krijgen en we zijn niet zeker dewelke we gekregen hebben ;-)