limoncello di grappa e classico ...
Limoncello is een heerlijk digestief voor bij een (italiaans getint) maal uit eigen hof. Bij een reisje naar Italië belanden ze al eens in de kofferbak (110 liter bier, 90 liter wijn, 20 liter likeurwijn als sherry of port, 10 liter sterke drank, zonder taksen te versassen binnen de eurozone ??) want doorgaans wat meer keuze dan het fluo spul in onze supermarkten wat de kans vergroot dat je er ook eentje vindt die je lust. Maar gelukkig is het ook (weer) poepsimpel om het zelf te maken.
Het klassieke recept gebruikt alcohol van 94° maar in één van m'n inmaakboeken stond een recept met grappa of wodka. Van die laatste had ik horen zeggen dat het de smaak van de citroenen toch niet helemaal laat uitkomen en grappa leek me sowieso al een meer voor de hand liggende keuze voor deze Italiaanse lekkernij. Voor de kleur neem je denk ik beter een "witte" grappa.
De hoeveelheden in de recepten waren ongeveer gelijk met uitzondering van de suiker :
- 0,5L sterke drank op de schil van ongeveer 4-5(-8) citroenen (met de dunschiller, liefst zonder wit van de schil want dat maakt de drank bitter)
- schillen een week (tot drie weken) laten trekken (zoals altijd, donker, af en toe schudden)
- siroop maken van de suiker (400g voor de 94° alcohol en 150g voor de grappa) op 0,5L water (paar minuten koken en laten afkoelen)
- drank gefilterd bij de siroop (twee weken wachten) en klaar
Limoncello is nog beter als het (inclusief de glaasjes) uit de diepvries komt, met de alcholol erin bevriest het toch niet (dus geen accidenten in de vriezer tenzij je echt onhandig bent).
De 94° versie zal aan het einde van de rit wel nog meer alcohol bevatten (perfect om de miserie van het weer te verdrinken, morgen begint de zomer btw voor we het vergeten en naadloos overgaan in de herfst), de grappa versie misschien iets meer zuren.
Ik had minstens verwacht dat ook het sap van de citroenen gebruikt zou worden (niet dus) maar het dozijn naakte citroenen zal uitgesapt gebruikt worden voor een sorbet, een granite of een "gewone" gelato. De gefilterde schillen kunnen later trouwens ook nog gebruikt worden dus gooi ze niet meteen weg. Uiteraard neem je voor deze bereiding ongeblonken bio-citroenen als je zeker(der) wil zijn dat je geen chemische-water-zooi van je drankje maakt (meubellak en een rits sproeistoffen bv. weet je nog !)
Ik ben benieuwd in elk geval, gelukkig mogen we iets minder geduld aan de dag leggen dan met de rabarberwodka aka rabarbercello. Salute!
1 comment:
Jouw reactie bij mij, bracht me hier. Limoncello maken staat al een hele tijd op mijn lijstje, maar met jouw rabarberdrankje ga ik al snel aan de slag. In tegenstelling tot de citroenen groeit raberbar hier in de tuin. Benieuwd naar die smaak...
Bedankt!
Post a Comment