Door de band ben ik geen koffieslurper. 's Morgens heb ik er wel minstens eentje nodig om mijn ogen halfopen te krijgen maar de rest van de dag haal ik meestal zonder. Koffie heet niet de meest eco-vriendelijke drank te zijn maar we proberen de schade enigszins te beperken door vooral fair-trade koffie te gebruiken en door alles uit de koffie te halen wat erin zit (nee, aanlengen met bittere hoort niet het rijtje).
Na de thee (voor het zaaien weet je wel) is het nu dus tijd voor de koffie bij het verspenen.
Koffiegruis zou een goede bron zijn van stikstof en fosfor, en dat zullen de jonge zaailingen wel waarderen op een moment waar produktjes uit dozekes misschien nog wat aan de straffe kant zijn. Vraag me niet hoeveel koffie precies voor de beste resultaten want dat weet ik zelf niet, dus ik doe maar wat nog steeds in de veronderstelling dat dit wel niet de meest agressieve bemesting zal zijn. Het moet dus niet altijd uit een doosje, flesjes of in roze, blauwe of groene korrelvorm te komen. Andere klassiekers zijn de bananenschillen bij de rozen, en de verschillende plantengieren doen het ook altijd goed. (meer van deze alternatieve wondermiddelen zijn uiteraard welkom)
Pepper-heads zweren bij geranium potgrond voor het verspenen en ik heb dat gebruik in goed vertrouwen overgenomen. Jonge zaailingen hebben in principe nog niet teveel extra bemesting nodig maar probeer tegenwoordig nog maar eens potgrond te vinden die niet voorbemest is. Maak je dus maar niet al te veel zorgen over de bemesting in deze fase.
Zaterdag zijn alle pepers voor de eerste keer verspeend, de kweekkast moest immers leeg zijn voor de tomaten. Dat verspenen is niet zo moeilijk : haal de zaailing voorzichtig uit de zaaigrond en plaats het in een groter potje. Vroeger ging dat door met een prikker te keuteren maar met de krantenrolletjes gaat dat uiteraard eenvoudiger want die kan je weer losscheuren, de grond even rollen tussen de vingers en de zaailingen zijn zonder veel verstoren los.
Eén van de 'fouten' van de luie boer is om de plantjes meteen in een grote potmaat te zetten ("spaart me weer enkele verspeenbeurten en dus werk, tijd en potgrond"). Maar daar bestaat zelfs een termpje voor : "overpotting" en het zou zo slecht zijn als "underpotting" (plant in een te kleine pot waardoor de wortels in rondjes gaan beginnen draaien - weer een probleem dat je niet hebt met de krantenrolletjes want daar groeien de wortels met het grootste gemak door). Een keertje meer verspenen is dus zeker niet slecht, de plantjes genieten trouwens van je gezelschap, dat is onlangs nog maar eens bewezen in een studie.
Bij het verspenen starten de plantjes weer in verse grond, niet te droog, niet te nat, en de waterhuishouding van potjes in de juiste maat is zeker eenvoudiger dan wanneer de zaailing in 10 liter pot zou staan. "Ja maar, de pot der potten, moeder Aarde haarzelve, is toch ook niet aan de kleine kant". Een empirisch correcte vaststelling die ik niet kan weerleggen, maar de waterhuishouding van moeder aarde is wel wat beter geregeld dan die in een pot.
In principe kan je planten in de krantenrolletjes met papier en al in de grond stoppen, maar bij 'verpotten' is dat toch niet zo handig (zelfs bij het uiteindelijke uitplanten verwijder ik ze meestal al was het maar om te zien hoe de tere worteltjes zich weer gewillig door het papier laten trekken).
De afgelopen drie avonden was het dus weer werkendag (op maandagen uiteraard) : 14 bakjes goed voor een 112 rolletjes, dus ongeveer een 56-tal tomatenrassen. Een dozijn blijvertjes (rose quartz, black sea man, prune noire, caro riche, ...) en een heleboel nieuwe rassen. Abnormaal veel dat geef ik graag toe maar ik heb er nog altijd een paar duizend NIET en ze halen nog niet allemaal de eindstreep.
Maar de eerste "rugjes" zijn al gespot dus ze hebben het duidelijk naar hun zin in de kast, je zou voor minder met vloerverwarming onder je krent, kamillethee in de hand, onder de rode gloed van een bijna volle maan.
6 comments:
Tis even wat werk met die krantenrolletjes maar je bespaart jezelf en de zaailing een hoop gedoe later in het verpottingsproces.
Ben niet zo van de koffie, doe mij maar een heerlijk kopje thee!
Fijn weekend!
Zoonlief kwam vanavond thuis van een weekje zeeklassen, en eerste werkje was dus zijn zaailingen inspecteren. OK, morgen dus tomaten verspenen.
't Eerste jaar dat we ze zelf zaaien, maar voorlopig met goede resultaten.
Zoonlief heeft 20 kiemplantjes, ik haal op dit ogenblik 11 gekiemde zaden op 12.
Ik snap iets niet met dat potten, verpotten en overpotten: je lijkt te zeggen dat je worteltjes maar zoveel plaats mag geven als ze nodig hebben, dus een klein plantje niet in een pot steken met een weelde aan ruimte. Nochtans, als je gewoon in volle grond zaait, hebben die kiemen ook een zee aan ruimte om hun wortels te laten groeien. En daar werkt dat wel. Hoe kan het dan dat het met zaaien in potjes niet lukt?
nondepie, ik had gehoopt door dit zelf al te suggereren dat ik die (terechte) opmerking niet terug op mijn brood zou krijgen ;-)
mijn "guesstimatie" is dus dat 'de pot der potten' zoals ik de Aarde beschreef wel een betere waterhuishouding zal hebben dan een gewone pot, laat staan een te grote pot. Een zaailing meteen in een 10L pot ("overpotting") laat zich wel goed van bovenuit gieten maar de onderste 9L zal snel uitdrogen en de zaailing zal niet gestimuleerd worden om echt diep te wortelen (terwijl hij bovenaan misschien te nat staat, wat weer andere problemen zoals stengelrot kan uitlokken). Anderzijds zal van onderuit 'wateren' (altijd mijn absolute voorkeur) vrij drastisch zal moeten gebeuren wil die jonge zaailing daarboven er iets aan hebben (met waarschijnlijk een veel te nat mengsel onder in de pot wat ook weer niet ideaal is wanneer de wortels daar eindelijk geraken).
Bij het verpotten krijgt 'de gespeende' altijd weer grond met de perfecte vochtigheid (het zou zot zijn als je daar niet voor zorgde). Bij het verspenen zal je ook altijd wat (ongewilde) 'wortelsnoei' doen, wat weer nieuwe wortelvorming stimuleert.
Sommige planten worden helemaal niet graag verpot (wortel, ui,..) maar andere (tomaten, pepers,...) laten zich wel goed verpotten. Tomaten bv. laten zich ook wat dieper zetten zodat je (waar nodig) sommige slappe zaailingen nog wat kan corrigeren (wortelvorming op de stammetjes) door ze telkens een beetje dieper te zetten.
Te klein is nooit goed, wortels en bovengrondse delen willen een beetje in verhouding groeien, dus als de pot te klein is kan de groei stagneren en gaan de wortels rondjes beginnen lopen wat ook niet de meeste comfortabele uitgangspositie is voor later.
Een tussenoplossing kan zijn : inkuilen in pot zodat je voordelen houdt van het kweken in een pot (planten toch nog snel binnenbrengen bij een late vriesprik zonder ze te moeten uitgraven) met de voordelen van spontane waterhuishouding van de grond.
Daarnaast zijn er uiteraard nog praktische overwegingen. Als ik de honderd pepers allemaal bij hun eerste en enige verspeenbeurt in een 10L emmer zet, dan staat de berging en de living al vol met potten, alleen nog maar met de pepers (terwijl nu het plaatsgebrek met vertraging explodeert). Je zou meteen grotere hoeveelheden potgrond nodig hebben, terwijl er altijd nog wel een aantal plantjes uitvallen (of onderpresteren en gelynched worden).
Ik zou dus niet overdrijven met dat oversizen van de pot...
Wel, ik vond dat je de moeilijkheden een beetje ontweek. Dat is nu veel beter :-) Ik snap het ondertussen ook wel, denk ik, ivm dat dieper wortelen enzo. Hoe dan ook, kleine potjes (en tijd voor krantenrolletjes) heb ik niet, dus ik hoop dat m'n tomatjes willen kiemen in mijn veel te grote potten...Maar bedankt voor de professionele uitleg!
hehe, je zou me eens moeten zien zitten 's avonds (sommigen noemen het soms al nacht), voor de tv : velletje, rol, rol, rol, plooi, plooi, gooi, velletje,... veel langer dan de tijd die je nodig had om de stappen hier te lezen is er meestal niet mee gemoeid... Meestal krijg ik wel gerold wat ik de volgende dag zou willen zaaien of verplanten. (Die hersenloze tv tegenwoordig kan je toch met een half oog, half oor en zoals gezegd zonder hersens blijven volgen).
Post a Comment