11.12.08

Paint it black white ...

De meeste dakbedekkingen zijn donker gekleurd, en veruit de meeste platte daken krijgen de klassieke zwarte roofing. Iedereen die onder zo'n dak slaapt zweet zich te pletter in de zomer tenzij ze een halve meter isolatie hebben voorzien. De oplossing lijkt echter weer zo simpel dat het onbegrijpelijk is dat dit amper doordringt tot de markt : maak het dak wit. Wetenschappers hebben uitgerekend dat 'de opwarming van de aarde' met een volle graad wordt verminderd als alle daken wit zouden zijn. Misschien moet ik dus ook maar eens met een pot witte verf mijn plat dak op (ik geloof dat er in Kessel-lo nog iemand een lot witte-lijnen-verf heeft staan die hij voor zijn verbouwing van zijn kelder tot zolder heeft gebruikt, eersteklas want met glas versterkt). De duurzaamheid van het dak wordt ook verhoogd en wellicht wringt daar weer het schoentje want welke fabrikant wil een produkt verkopen waar je veel langer mee doorkomt (lees : zij op termijn minder verkopen) ?
Groendaken zijn uiteraard nog beter om de warmte te bufferen, want al die witte daken worden toch groen.

Ut palma florebit, bloeien als een palm, een stukje uit een psalm (Justus ut palma florebit, moge de rechtvaardige bloeien als een palm) en de spreuk van de paters van West-Vleteren (discreet ingebrand in de lage houten bierbakken als U-PF). We zijn weer een weekendje gaan hoevetoeristen in Lo-Reninge ('ten Thorre') en toevallig was het dit weekend weer bierweekend aan de abdij en waren we met één auto binnengeraakt op de biertelefoon. Voor wie het concept niet kent lijkt dit wartaal, het gevolg van veel te veel alcohol; voor wie het wel kent is het meestal de bron van veel te veel alchohol.
Helemaal geen lange wachttijden aan 'de loskaai'; misschien omdat 'slechts' de 8 kon worden afgehaald, maar misschien is de hype ook weer wat gaan liggen nu de Karmeliet het beste bier ter wereld is. Zondag nog een kaffeetje gevonden waar we de trappist goedkoper konden drinken dan aan de abdij, misschien in het vervolg dus eerst de plaatselijke bruine kaffeetjes eens prospecteren voor we naar de wat karakterloze parochiezaal 'de Vrede' trekken. Tijdens de wandelingen door de boerentuin nog wat zaad kunnen sprokkelen (niet van de piétrainberen van boer Karel) dus als het een beetje meezit zit er weer wat geschiedenis in de tuin.

Gisteren de eerste goji-zaailingen verspeend, nu maar te hopen dat ze de overgang van watten naar zaaigrond goed verteren. Misschien moet ik ze wel maar wat onder de lampe(n) brengen dat ze voldoende sterk kunnen opgroeien in het zwakke winterlicht.

Doet-ie-het, of doet-ie-het-niet. Ooit hebben we een oude gietijzer-met-emaille cuisinière gekregen. Hij staat al een paar jaren gestald maar het zou leuk zijn moesten we hem (werkend) in de plantenkamer krijgen (eerste verdiep van de druivenkot) maar dat zal dus niet meevallen want die dingen zijn loodzwaar. Het is nog niet helemaal zeker welke brandstof je kan gebruiken; de ene zegt 'in een kolenkachel zeker geen hout', de ander zegt 'in een houtkachel zeker geen kolen'. Volgens de kachelboer is de laatste stelling de meest correcte, kolen zouden heter stoken dan hout en daarvan zou de kachel kunnen barsten. Hout (maar dan ook alleen hout en niet 'alles') zou dan de instapbrandstof zijn. Misschien moet ik ze eerst maar eens op de beganegrond testen voor we het onmogelijke proberen (de roosters kunnen ook verklappen voor welke brandstof ze zijn voorzien).

No comments: