10.9.07

troebel sap heeft heldere voordelen

Troebel sap overtreft zijn gezuiverde broers en zussen in elk geval wat betreft de hoeveelheid nuttige stoffen. Zo werd in troebel appelsap tot vier keer meer polyfenolen teruggevonden, anti-oxidanten die zo worden bejubeld in het bestrijden van kankers en andere ziekten.
Helaas vind je in de winkelrekken vooral 'gezuiverde' sappen terug - bij de lokale appelboer vind je ze al wat gemakkelijker - meestal verkiezen de consumenten de gezuiverde sappen omdat ze mooier presenteren, vaak wat goedkoper zijn, en ze kunnen wat langer op de rekken kunnen bewaard blijven dan de troebele sappen wat voor de winkels dan weer een voordeel kan zijn. De consument heeft het in zijn onwetendheid dus weer eens mis want ook de smaak vind ik persoonlijk interessanter?

Ik heb gisteren nog maar eens zelf sap gemaakt met de sapcentrifuge. Het is de bedoeling dat de boomgaard ooit teveel fruit levert, of dat de gevallen vruchten hiervoor (onder andere) worden gebruikt. Voorlopig werden die paar vruchten van het seizoen uit de hand geconsumeerd.
Het is momenteel zeker nog de moment om eens door een plaatselijke boomgaard te lopen en het beste van het gevallen fruit te sprokkelen - als de boer je tegenhoudt met een zakje geblutste vruchten dan zal hij daar zeker geen drama van maken. Vers fruit kopen om te persen is niet echt een economische manier om aan je sap te geraken - dat fruit betaal je veel te duur want die vruchten werden op hun perfectie geselecteerd; als je je niet wilt bukken dan moet je maar eens langs de plaatselijke fruitboer passeren om een paar kilo's 'fruit voor de vogelkes' (30ct per kilo) of moesappelen (nog goedkoper) dan ben je zeker goedkoper gesteld.
Sapcentrifugeren is ook ideaal om nog wat restfruit te verwerken, dat anders in het beste geval voor de composthoop was bestemd (het afval van de sapverwerking is trouwens eerste klas materiaal voor de composthoop - ongekookt voedsel composteert veel makkelijker)

Het is wel wat werk om twee liter sap te maken (mengen zodat je niet één fles limoensap en één fles appelsap hebt, wat zeven om het meeste prut eruit te halen, ...) maar het resultaat is ongeëvenaard. puur natuur.

No comments: