7.9.07

diacetyl, the sequal


ConAgra, de grootste producent van ongeveer 3 milliard microgolf-popworn zakjes per jaar zegt dat het het controversiële boterzoetmiddel diacetyl uit de produktie gaat halen. Ze zijn er dan precies toch niet echt gerust in. Recent werd ook een geval aangetoond waarbij een eindgebruiker dezelfde aandoening (bronchiolitis obliterans) leek te hebben opgelopen door het eten van de popcorn (en inademen van de dampen bij openen van het zakje); dus niet alleen als beroepsziekte.
Weer louche praktijken rond dingen die eigenlijk weer zo simpel zijn dat men zich afvraagt waarom men alternatieven zoekt. Bodempje olie in de casserole, enkele maispitten om de warmte uit te testen, handvol zaden in de aanslag voor wanneer de testgroep begint te poppen - pan van het vuur wanneer de poppers beginnen te aarzelen en afwerken met zout en bloemsuiker (of andere smaakjes) en klaar is kees.

Zo begint een mens paranoïde trekjes te krijgen over wat hij allemaal in zijn mond steekt, of beter gestoken heeft - alles wat uit de rekken verdwijnt wordt verdacht. En ik heb zo wel een aantal favorieten die nergens meer te vinden zijn, en die best lekker waren : de corinnekes (cakejes met rozijnen), meergranen pannekoekenmix, kaaspopcorn, schweppes black cola,... vooral de corinnekes mis ik erg; alle nog beschikbare rozijnencakejes kunnen niet tippen aan de 'echte' rozijnencakejes...
We mogen dus niet alleen weten wat ze momenteel met ons eten uitspoken, we mogen ook niet weten wat ze met ons eten hebben uitgespookt en waarom het 'weg' is. Ik kan niet geloven dat de corinnekes niet goed verkochten (alleen al de hoeveelheden die ik zelf kocht daar kan een doorsnee middenstander van blijven leven), en zelfs die schweppes cola die ik heel wat jaren geleden in Spanje heb gedronken lokt op sommige frisdrankforums (ook die bestaan) vragen op want ook dat leek een voltreffer te zijn (misschien zat daar terug echte 'coke' in)
.

No comments: