12.9.07

Frietkoten onder vuur

Deze week komen de 'barakken' onder vuur te liggen en terecht. Niet om de redenen die worden aangehaald (met name onhygiënisch en een doorn in het straat-oog), maar omdat die parels van de vlaamse kultuur, ons erfgoed, hoe langer hoe meer pure goudmijnen geworden zijn. Dat lijkt me ook de enige reden waarom die barakken hoe langer hoe minder open te vinden zijn : de geldwolven schuiven de centjes zo vlot binnen dat ze nog amper moeten werken om meer dan dik te verdienen. Dan doet de gemiddelde kebabzaak met zijn verdorven vlees het beter, alleszins wat de beschikbaarheid betreft.

Een noorderbuur heeft de prijsevolutie in Nederland wat in kaart gezet, en die zal bij ons wel niet zoveel verschillen : "in 1960 kostte een pak friet met mayo 12 eurocent, nu al gauw 2,5 euro - 2100% duurder; het bruto minimumloon toen  0,97 euro per uur, nu 5,7 euro ongeveer 600%; huisjes konden gekocht aan 13.000 euro, nu al gauw over de 300.000 euro ongeveer 2600%".
Waar je het vroeger met één loon kon trekken en het tweeverdienen puurr voor de luxe was, is het vandaag de dag bijna een must om met twee in de rat-race te hangen om het noodzakelijke bol te werken (al zijn we heel wat luxe ook wel wat 'gewoon' geworden). Zijn de aardappelen en het vet dan niet duurder geworden ? Ja, toch wel : 11 eurocent per kilo in '60 en ongeveer 75 eurocent nu - 7 keer duurder, geen 21 keer. Nu zijn die aardappelen (en brood van het zelfde laken een broek) wel extremen; een ei is maar twee keer zo duur geworden, melk drie keer, bier 4 keer... maar toch het zijn niet de enige dingen die tegenwoordige een aardige hap uit het budget beginnen te vragen?

Het gaat er dus niet op vooruit voor de arme werkmensjes - stressen stressen stressen om af en toe eens te onthaasten ... Als het je kan helpen : kook eens wat pepertjes mee met de chocolade pudding, pikant (koud uit de frigo) dessertje om te helpen onthaasten.

No comments: