28.9.07

something smells fishy, again

Bij Walgreen worden drie 'stinkers uit de pries' aka elektrische luchtverfrissers, uit de rekken gehaald. Een onderzoek van de Natural Resources Defense Council op 14 van deze verfrissers heeft een aantal stinkende feiten naar boven gehaald die toch wat gezondheidsrisicos met zich mee kunnen brengen. Die verfrissers bevatten in die kleine potjes obscure cocktails voor die geautomatiseerd welriekende pufjes. Eén van de magische ingrediënten zijn de pftalaten, niet geheel onbesproken want laat dat nou net die stoffen zijn die met de vinger worden gewezen voor de vervrouwelijking van onze samenleving. Het is misschien op zich geen probleem dat er wat minder manvrouwen worden geboren, al een iets groter probleem dat er steeds meer vrouwen worden geboren, maar het aandeel vrouwmannen neemt ook steeds toe en daar zit niemand op te wachten, toch ?
De pftalaten bootsen oestrogenen na en kunnen dus de hormonale huishouding overhoop zetten, concentraties van sommige pftalaten vertonen correlatie met de buikomtrek, en andere met insulineresistentie.

Waarvoor hadden we die pftalaten weer nodig, ahja om plastiek flexibeler te maken. In sommige sexspeeltjes zitten ze ook wel eens en de sporadische gebruiker wordt al wel eens aangeraden om steeds een condoom te gebruiken - wat een gedoe, lang leve de komkommer.

Bij wie het toch niet zo aangenaam vertoeven is zonder die verfrissers is misschien een cursus (persoonlijke) hygiëne op zijn plaats, af en toe de kamers verluchten is sowieso gezond, en wat een boeketje snijbloemen al niet kan doen..., voor de onfortuinelijke bezoekers is er nog de edele kunst van de zelfhypnose.

De modellen die teruggetrokken werden zijn van het huismerk 'Walgreens' wegens hoge aanwezigheid van pftalaten, Air Wick en Febreze hadden gemiddelde aanwezigheid van pftaladinges, en Febreze Air Effects Air Refresher had er geen dus dat kan ook.

No comments: