Het Amstelpark bijvoorbeeld. Een gratis(!) park in Amsterdam Zuid, beetje verder dan de RAI, ooit (1972) de lokatie van de 10-jaarlijkse floriade (2012 in Venlo, niet zo heel ver weg in tijd+afstand, in de gaten houden dus). Grote delen van de installaties werden behouden, en zijn eigenlijk nog altijd de moeite. Voor de rozentuin was het nog een beetje te vroeg blijkbaar, maar Rhododendron-liefhebbers komen er zeker aan hun trekken (daar snap ik niks van maar allez kom, het is toegestaan) in de gelijknamige vallei. Japanse/alpiene tuin, coniferentuin,... Het leukste vond ik nog te dwalen in de heemtuin waar inheemse planten hun (vrije?) gang mogen gaan. Inheemse planten die zich weinig aantrekken van de droogte (maar eerlijkheidshalve ook enigszins beschermd staan in het inheemse bos).
Daarnaast is het ook nog een gewone speeltuin, wandel- en pic(k)nic(k)park, met een democratisch retro-treintje en al.
Af en toe worden er ook workshops georganiseerd (plantenkennis, fotografie,...) dus misschien moet ik me maar eens een internationaal treinabonnement aanschaffen ;-)
Ik kan geen botanische tuin voorbijgaan zonder er even binnen te springen. Wel een beetje jammer dat die van Amsterdam niet gratis is (7,5euro). Zeker omdat hij niet zo heel erg groot is en de collectie niet echt lijkt te veranderen. Nog meer omdat de oranjerie dicht is. Maar aangezien de periode van mijn bezoek toch een paar weken vroeger is dan vorig jaar en het seizoen een beetje voor loopt (en maar een beetje de kluts kwijt) konden we toch weer op zoek naar de mooiste van het moment onder de bijzondere en gewone planten.
Wat zeker m'n aandacht heeft getrokken was de valse indigo (kent u deze nog?, Baptisia australis, een beetje superman-lupine : groter, mooier, gezonder, eleganter ... dan de Lupinus. Gillenia trifoliata sprong ook in het oog met zijn ranke stervormige bloemetjes. Roscoea cautleoides zal de Iris-liefhebber wel charmeren (check). Heuchera sanguinea, en ga zo nog maar even door ... Met 8 beaufort had het amper zin om foto's te maken, maar kom, een mens kan niet alles meehebben.
(btw, vergeet souvenirjagen : ze hebben er leuke watervogelfluitjes voor 75ct en die vinden de kinderen geweldig).
Wat wel een meevaller was, was de grote reclame op een kleine gevel. Katinka Polderman in de Kleine comedie. "Of ze nog een kaartje hadden". Net nog één laatste op de achtste rij. Haar pijpenlied mag dan misschien wel legendarisch zijn (geheelonthouders en de pruimtabak-lobby kunnen zich misschien beter onthouden) en is haar homolied een leukere meezinger dan I will survive, maar dat is natuurlijk slechts een topje van die brilliante taal-ijsberg. Nee, heb me geen seconde verveeld in haar sprookjestuin...
Mocht eigenlijk helemaal geen foto nemen (maar ik moest hem ook niet wissen) en afgezien van het feit dat er maar een ieniemienie spoilertje in gevangen zit mag het vooral een promo zijn voor haar nieuwe show : ga hem zien als je de kans krijgt!! (dat hangoorkonijn is trouwens leuker als zij het brengt)
We hebben de dag des oordeels blijkbaar overleefd maar daar denkt de tuin voorlopig anders over. Die blijft thuis rustig verder sterven, zelfs de vetplanten die misschien al 50 jaar in de voortuin staan houden er stilaan mee op (het groendak is bijna leeg en dat was nooit de bedoeling). Ik weet niet waar de border-zaailingen nog kracht vinden om water uit de grond te zuigen.
Al dat zonlicht heeft in combinatie met de droogte ook al geen goede invloed op de jonge serreplanten : zonne(en -wind?)brand op het frêle jonge blad van tomaten, pepers, paprika's, aubergines,.. (witbeige vlekken, niet zo heel erg maar wel verschietachtig). In een normaal seizoen verdragen de planten slordig afharden, dit seizoen dus niet.
Kleinfruit houdt ook aardig vol, maar kleinfruit is natuurlijk maar nuttig als het ook deftig fruit opbrengt (dat doet de rabarber bijvoorbeeld amper).
En de patattenkevers (die larven zijn geen pimpampoenen) zijn ook al daar, de dorstige piepers die nog maar net bekomen zijn van die late vorst hebben blijkbaar nog niet genoeg tegenslag gekend. Opsporen en manueel wegplukken dus, en verzuipen want de kippen lusten ze toch niet (waarschijnlijk van de aardappelgiften?) en ze spetsen enorm (mondjetoe) als je ze doodknijpt. De onderkanten van de bladeren hangen ook vol met gele eitjes dus er komen er nog (kapotwrijven!).
watergeven, daar gaan we ook nog iets mee doen...
ahoh ... en het is heel de week Chelsea flower show op BBC, maar dat wisten jullie waarschijnlijk al.
3 comments:
Ow maar dat is interessant, zeker omdat ik ook af en toe voor het werk in Amsterdam moet zijn!
Daar gaan we de volgende keer zeker eens een kijkje gaan nemen!
Zeker die heemtuin ziet er prachtig uit.
Zien er heel mooie tuinen uit in Amsterdam. Het is een link die ik niet meteen maak met een grote stad, maar blijkbaar wel de moeite:)
Er zijn er zelfs nog. Vondelpark bijvoorbeeld, moet je niet doen voor de plantjes maar voor de atmosfeer (lijkt wel een sportclub : joggen, wandelen, taichi, crossfit,..), Beatrix schijnt nog een onderdeeltje van die Floriade, Westpark in .. het westen,... maar die moet ik de volgende keer maar eens gaan bekijken ;-) maar die Amstel zal er dan zeker weer bij zijn.
Post a Comment