... de serre water geven vanuit de hangmat.
De meeste irrigatiesystemen hebben, zoals voor sommigen onder ons (check), een beetje druk nodig om te presteren (waterleiding, hydrofoor,...). Ook deze normaal gezien (en dat werd me althans door bovenvernoemde bevestigd) maar ik had eens horen waaien dat het toch "passief" zou kunnen en vond het een aanvaardbaar nietteduur risico met mogelijk een zeer hoge return on investment. In het slechtste geval moest het dan maar met de hydrofoor of in het allerslechtste geval met de waterleiding.
En ze hebben dat dus in baby-blauw, wie had dat gedacht...
De klassieke beproefde omgekeerde flessen gingen sowieso al de grond in, maar ze gaan waarschijnlijk werkloos blijven zitten want de 300L water uit de tonnen werden op een zeer gezapig tempo zeer lokaal en dus ook zeer diep toegediend. Geen druppel werd gemorst op een lapje grond zonder gewas en (bij tomaten nog belangrijker) geen druppel werd gemorst op het gewas, probeer dan als tomaat maar eens ziek te worden.
Was daar elke zaterdag toch zo'n twee uur mee bezig : water oppompen met de handpomp (waarvan de ene tiet al wat pectoraler werd dan de andere), water kruien en zorgvuldig mikken zonder spatten, ... niet gemakkelijk in een steeds bomvollere jungle. Nu nog een minuutje of vijf, of als het toch met de kruiwagen moet een kwartiertje ofzo. En nu hoef ik mijn serresitter niet meer te schofferen als ik weer op vakantie ga, want die hoeft in principe zelfs de serre niet meer in (gewoon een keertje de tonnen komen vullen aub, what the heck, dat kan ik desnoods nog met een timertje op de waterleiding geregeld krijgen). En je kan je favoriete bijvoer via de tonnen voorzien (tomatspecial, melasse, netelgier, smeerwortel, compostthee...), hoe moet dat met zo'n hogedruk systeem ? OK, kost een beetje centen (ongeveer één euro/m=4 spinnen kant-en-klaar nieuw, iets goedkoper met losse onderdelen, en als je een beetje uitkijkt voor ongeveer de helft op de tweedehandsmarkt - maar dan misschien ook half verstopt) maar wat kosten 20 uren vrijgekomen vrije tijd tegenwoordig, geïndexeerd alle volgende moestuinseizoenen opnieuw ?
Praktisch. De kranen heb ik niet helemaal onderaan de tonnen gezet. Daarmee verlies ik misschien 10L per vat maar hoop ik de grotere brokken en vlokken (die blijkbaar al eens in de regenput sukkelen) de kans te geven te bezinken, eerder dan de darm te verstoppen (misschien toch nog maar eens een echte filter voorzien). Kostte eigenlijk nog het meest aan de koppelstukken, had goedkoper gekund met wat spanringtjes maar dan weer niet zo flexibel als nu ("kies de bron"). (4) Aparte circuits voorzien voor de tomaat+paprika en komkommer+meloen (links en rechts), zo kunnen die allemaal een eigen regime krijgen (tomaten 1x per week, meloenen 2x per week bv.) en eventueel zelfs hun eigen tonnetje.
Nu nog water vinden (want al mijn bronnen staan droog) ... en dan houden we wie weet toch een kwart-are tuin in leven dit seizoen (terwijl we op de dag van het park lekker in de schaduw op het tweejaarlijkse ukulelefestival zaten bijvoorbeeld).
En dan hebben we die van Beervelde nog, maar daar ga ik donderdag misschien eens voor op mijn gouden pelouzeke liggen (als hij niet te hard prikt).
Oh, en er zit een beest in mijn tuin dat graag halve-meter ruggetjes perfect weer met de grond gelijk maakt (staat er al niks en deed ik eens de moeite om de aardappelen aan te aarden, dan kan kom je zo iets tegen) ... iemand een idee ??
14 comments:
de niveleermot! Stuur ze anders maar eens langs, de mollen zijn weer bijzonder actief de voorbije we(e)k(en) alhier.
Ziet er handig uit!
Tomaten schijnen dit jaar inderdaad zo ongeveer de enige 'groente' te zijn waarop we mogen rekenen; de investering waard dus!
Ingenieus systeem ... als er water voorhanden is ;-(
dan wel inderdaad ;-) vanmorgen hebben we de bodem van de regenput eens leeggeschupt omdat hij toch droog stond (elk nadeel ...) ... en omdat er regen gaat afkomen, zeggen ze.
Nikske water meer aan onze tomatenplanten hier. Ze moeten het zelf maar gaan zoeken, en dat doen ze! Veel mulch tussen de planten, daar zijn ze zot op.
niks is niet veel he windmoleken ;-) dacht dat ik met 1,5L per tomatenplant per week (via de flessen vroeger) statistisch al aan de gierige/zuinige kant van het moestuinspectrum zat...
maar, met een mooie kluit, mulch en diep planten zou het in de volle grond wel lukken denk ik maar een beetje pamperen mag wel denk ik.
Heb je de vergelijking gedaan tussen water en zonder water (opbrengst, smaak, ...) waardoor je deze techniek verkiest of is het eerder praktisch of theoretisch geïnspireerd ??
Ik ken er nog hoor die alleen bij aanplanten gieten maar ik vind de planten altijd zo opfleuren als ze een gietbeurt hebben gekregen.
Mulch helpt me vooral om niet heel de tijd achter onkruid aan te moeten kruipen in de serre, of de tomaten er zot van zijn kan ik niet zeggen...
vermoed dat meloenen en komkommers maar droge boel zouden worden zonder water ...
Oh, ben jaloers op je mooie systeem.Ik sjouw nog steeds met water.
Als je weet wat voor een wezen je tuin bezoekt, laat je het dan weten?
graag, ik laat je zelfs weten hoe je het kan klaarmaken ;-)
ik zou ze al niet meer kunnen missen, m'n pijpjes...
Nice article, thanks for the information.
Jij gaat het wel heel erg ver zoeken, dat water.
In normale weersomstandigheden zou ik je ingenieusiteit voortvertellen.
Ik zou net zeggen Vooral onder deze omstandigheden Chelone, want zelfs al moet het uiteindelijk met kraanwater (via de ton, of rechtstreeks om de lijntjes eens te kuisen) omdat al de rest op is (het systeem is vooral 'ontworpen' om gebruik te kunnen maken van ander water, zonder druk, zonder waterleiding; maar dus ook met) : elke druppel komt netjes en diep aan de voeten van de plant, efficiënter waterbeheer bestaat niet).
Deze "automatisatie" betekent natuurlijk niet dat je nu meer water zou moeten geven, ik blijf even "gierig", alleen vlotter. Want : supersnel (vullen en klaar), supertraag (legen), 's nachts (voorkeur) en zonder dat ik me een verschot moet mikken in m'n volgepropte serre (meloenen aan de rand, achter de emmers en de tomaten, en waar zit de plant dan tussen al dat blad), pfff, als ik eraan terug denk... En in de helft van mijn vakantie stuur ik een smsje ("weer is goed, eten is lekker, zet de kranen maar open"), kind kan de was doen, domotica in de serre begot ... ik zou het toch maar doorvertellen ;-)
(bbqke btw??)
Sorry, ik had je uitleg blijkbaar verkeerd begrepen. Ik dacht dat je niet kon overschakelen naar leidingwater. Nu begrijp ik het wel hoor!
apologies accepted ... maar dat was natuurlijk verre van nodig ;-)
't was vooral de tijdwinst bij het voorzichtig watergeven in de jungle dat bij mij de doorslag gaf, maar de lijst met voordelen blijft maar groeien eigenlijk. Misschien volgend seizoen de overschotjes maar eens bij de aardbeien proberen ...
één nadeel ook : de grond wordt ook oppervlakkig nat gemaakt (zij het zeer plaatselijk en diep) en daar profiteren de onkruidzaden meer van dan wateren via de fles, maar het weegt voorlopig niet op tegen de voordelen.
Post a Comment