<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9217246699640755458\x26blogName\x3dtuinieren+in+tuin+en+moestuin+-+grow+...\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://the666bbq.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://the666bbq.blogspot.com/\x26vt\x3d-8781165311569762479', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
,
blog homepagina

lang, minder lang, nog minder lang ... en dan in de moestuin

De (peper)zaailingen staan bij sommigen alweer te pronken als ik de vinger aan de pols houd in de moestuinfora, maar meestal alleen omdat ze nog minder geduld hebben dan de meeste onder ons ;-)
(hieronder in de serre van Villandry maar die foto is vorig jaar eind mei genomen)
De geselecteerde zaadjes liggen al wel gereed in 'de bak', deze week beginnen we er aan.

pepers kweekkast moestuin kasteel Villandry 2010

Vooraan in de jaarlijkse zaairoutine komen pepers, paprika's en aubergines, want die kunnen wel een langer seizoen gebruiken. Later volgen de tomaten - nooit (meer) voor half maart -, en in een derde golf (ergens in april) de meloenen, pompoenen en komkommers want die groeien toch als kool. Tja, kool, (knol)selder, labbonen, ui... die liepen hier en daar al eens tussendoor, maar of ik die weer allemaal ga voorzaaien dat zal nog van de beschikbare tijd afhangen...
Wie (tomaten)planten komt recupereren zal dus weer wat langer moeten wachten maar zoveel verschil zit er eigenlijk toch niet op de uiteindelijke oogst.
De afgelopen jaren hadden we wel regelmatig fantastische voorjaren (aan de skipistes te zien is het misschien weer van dat), maar vorig jaar was dan weer een ramp. Voor mij geen paarse tomatenplanten meer ... gedaan. Te vroeg beginnen zaaien zonder bijlichten geeft trouwens zwakke plantjes, die sneller ziek worden en minder opbrengen, waar zit dan nog je winst ?? En zeg nu zelf, zo'n tomaat in het volle van de zomer is toch tien keer lekkerder dan die allereerste, so why rush...


De spelers :

Aubergines :
melanzana prosperosa, rosa bianca, slim jim, bianca a uovo, fengyuan purple, florida high bush

Paprika/zoete pepers :
hungarian sweet white, hungarian sweet apple, orange sun, yolo wonder, d'asti giallo, long red marconi, topep giallo, purple beauty, giant 3, california wonder 300, chocolate beauty, californian wonder golden, aji dulce, aconcagua, baby yellow, marconi golden

Pepers :
naga jolokia, joe long cayenne, thai yellow, numex sandia, aji habanero, peppadew, chile de arbol, white habanero, peach habanero, chili maya hot pepper, cayenne blend, Szegedi 80, jalapeno early
mme jeanette, biker billy jalapeno, yellow mushroom, red rocoto, aji panca, paper lantern, thai bird pepper, red fratali, orange habanero, numex chimayo, turkish cayenne, yellow fratali, lipstick, 7 pot.
Volgend jaar weer wat nieuwe jalapenos indoen heb ik gezien.

Zoals altijd weer veel meer dan we zelf kunnen gebruiken, maar zoveel werk heb je niet aan deze planten, en het is lang niet zeker dat alle zaden en zaailingen het even goed zullen doen. De luxe van het ruime overschot is aan de kost van het zaad (0 euro) en het werk (0 euro) gelukkig niet zo'n heel groot probleem. De lichten en het verwarmde kweekkastje draaien toch...

Alleen nog wat verse zaaigrond gaan shoppen (het brengt niet op te besparen op zaaigrond) en we kunnen er een lap op geven in het vernieuwde d(r)uivenkot. En als we daar dan toch in de winkel staan misschien al wat pootaardappelen meenemen (lady christle bv. voor die weer op is) om voor te kiemen, voor de eerstelingen toch belangrijker dan de rest.

Jaja, het moestuinseizoen is begonnen, zullen we dat zo afspreken ?? (60% van de kiwis doen het, u toch ook??)

Labels: , , ,

 
Gisteren vroeg meneer onderdeappelboom nog of 'meneer 666bbq al had laten weten of de maan al goed stond om tomaten te beginnen zaaien'. Nu kan ik hem direct antwoorden dat het blijkbaar eerst pepertijd is :-). 'k Zal er dit weekend meteen invliegen! (en hij moet nog tot half maart op zijn honger blijven zitten, want hij wil de tomatenkweek van mij afpakken :-))
hehe, as a matter of fact : vanaf vrijdag tot zondag (middag, 13u30 voor de puristen); wilde het niet hardop zeggen of ze verklaren me weer zot. Maar laat dat nu toevallig goed uitkomen met de planning ...

en voor de tomaten : als men al eens langer dan 3 dagen nodig heeft om zaad te laten ontkiemen (bv zonder kweekkast, onderwarmte van radiator,.. maar gewoon bakje ergens in een hoekje weg van de maan) dan mag het uiteraard een tikkeltje vroeger; wil het niet op mijn geweten hebben dat er half april het eerste groen boven de potgrond prikt ;-)
Om maar even te melden dat er toch mensen zijn die interesse in de maanstand (kwestie van nu of nooit gevoel) maar wel te lui zijn om het uit te pluizen... ik wijs niet naar meneer onder de appelboom maar naar mezelf :) (al ben ik dan nog niet aan het planten geslagen)
ja, ik heb een minimoes, niet uit noodzaak maar gewoon omdat het leuk is.
We hebben een vierkante metertuin in de achtertuin. Omdat we een gewoon rijtjeshuis hebben is de tuin niet zo groot. Uit eigen tuin smaakt het groenvoer veel lekkerder, en het is leuk om alles te zien groeien (al laat ik in mijn onervarenheid wel eens wat doorschieten), maar broccolibloemen zijn best mooi...

Reageer op : 'lang, minder lang, nog minder lang ... en dan in de moestuin'