9.10.10

mag ik u voorstellen ...

kijk, look ... look, garlic.

Ik ben een liefhebber van look(-met-look) maar meestal is de plantlook al rot voor ik aan de kassa ben. Helaas heb ik niet zo heel veel alternatieven 'in de buurt' en nam ik die bluts te vaak bij de buil (ik heb immers geen tijd noch goesting om een zaterdagje tour de flandre te doen om overal eens aan de look te gaan voelen, dan liever wat look dan geen look).
En toch, het was tijd voor verandering ("stem met uw portemonnee") en zo vond ik - lang leve tinternet - : the garlic farm dot co dot uk.
Daar kon ik mijn gading wel vinden en niet veel later stond ik met mijn digitale winkelmandje al aan de al even virtuele kassa ... waar ik de mogelijkheid zag om een promotiecode in te geven. De wakkere bakker in mij fluistert dan om nog maar eens te googlen naar zo'n garlic farm promotional code, maar die ene code die ik vrij snel vond werkte niet (meer). De nog wakkerdere ondernemer in mij suggereerde dat ik dan zelf maar eens moest onderhandelen op de boerderij, gratis promotie op een moestuinblog is toch voor iedereen meegenomen. En die promotiecode kreeg ik zowaar nog sneller vast : GYO10 (grow your own) ter waarde van 5 pond (quasi de verzending). Wel alleen voor de garlic lovers collection maar dat was maar een beetje opleg voor de 6 bollen die al in mijn mandje lagen en aan de lijn toch bijna twee keer zoveel plantgoed; upgrade it was!
Bij het betalen liep het nog even goed mis; voor alle Belgen trouwens, probleempje met hun communicatie naar de vertrouwelijke kredietkaartentussenpartij zo bleek (was hun systeem al gesplitst?). Ze zouden me wel even bellen, moest ik gewoon nog even mijn kredietgegevens doorgeven. Goegij, daar was deze nuchtere gezond paranoïde problem-causersolver natuurlijk niet tevreden mee als oplossing. Ahnee, ik dacht natuurlijk aan jullie, mijn lezers, en aan mijn waarde landgenoten die nog niet op de blog zijn geweest (iets minder dan tien miljoen). Nee, ik stond erop dat we dat wel even samen zouden oplossen, en zo geschiedde.

Net geen twee weken later lag de doos op de deurmat en was ik natuurlijk curieus. Dedjuu, geen vergoeding in natura voor geleverde diensten ;-), dus geen coole give-away voor jullie maar man man man wat een mooi plantmateriaal. Toegegeven, niet spotgoedkoop, net geen 3 euro per bol maar (ik heb de drie euro er even bij gelegd ter referentie - 3D was nog beter geweest) volgens mij zijn ze die drie euro meer dan alledrie waard.
Groot (ik krijg mijn hand amper dicht met één zo'n olifantenlookteen erin, die heb ik al in andere formaten gekregen - type tsop-van-de-duim), de bollen zijn beenhard-zichtbaar-gezond, en ik moet er mijn deur niet voor uit. Daarbij kan je later opnieuw planten van je eigen lookoogst, en dat lukt sowieso makkelijker als je een beetje overschot hebt - de (goede) oogst van dit jaar is zo goed als op - dus dat scheelt ook weer.
The proof of the pudding is natuurlijk in the eating, maar ik ben er vrij gerust in dat zij de nieuwe hofleverancier zijn geworden.

look garlic reading for planting

Met dat over-en-weer verkeer had ik trouwens de kans om wat hangende lookvragen te stellen en het was duidelijk dat ze hun waar kennen.
V : Twee jaar geleden had ik zeer veel look-zonder-tenen (één enkele bol uit één teen). En anderen (waaronder de moe) hadden ze ook.
A : Look heeft een koudeperiode nodig (niet in de frigo) om een chemisch proces in gang te zetten dat de teen doet splitsen, anders krijg je dus van die dingen die men 'Solo's heet. (Ik kan me helaas niet meer herinneren of het een zachte winter was, of dat we allebei onze look te laat hadden geplant).

V : Bovenop of halfweg de stengel ontstaan soms petieterig kleine lookbolletjes, teveel gefriemel om ze te gebruiken in de keuken maar zijn ze te gebruiken als nieuwe plantgoed.
A : Dat zijn 'bulbits'. Tenen geven meer kans op slagen, maar experimenteren met de kleine bolletjes kost gelukkig niets.

Planten van look kan nog tot in de lente maar ze hebben baat bij een lang seizoen en een koudeperiode dus plant ze gewoon nu. Ik plant ze zelf op ruggetjes, dat helpt ze wat vlotter een natte winter door.
Wil je ook de hele collectie, gebruik dan gewoon de promotiecode GYO10 in het vakje promotional code bij de checkout, ik verdien er geen cent aan (als je me niet gelooft - bolletaf - gebruik dan gewoon KIT10 uit één van de vorige Kitchen Garden Magazine's ;-)

13 comments:

hilda said...

mag ik er nog een paar vraagjes aan toe voegen?
V: wat zijn de ruggetjes van de look?
A: ???

V: plant je teentje per teentje of smijt je de bol in zijn geheel in de grond?
A: ???

merci!

the666bbq said...

A1 : een ruggetje is een langgerekt hoopje aarde, een beetje zoals aardappelen al eens worden aangeaard. Door de ruggetjes te maken ontstaan er spontaan ook greppeltjes (tenzij je perse de grond van ergens anders wil aanbrengen). De combinatie van de twee zorgt ervoor dat de look niet te nat staat en gaat rotten.

A2 : Er wordt gelachen hoor ik, maar ik lach niet want ik had het in mijn allereerste seizoen ook voor (en dat heb ik lang mogen horen) ;-) : per teen graag. Tenen net voor het planten voorzichtig uit de bol scheuren (daarbij liefst zo min mogelijk kwetsen). De teen mag volgens de uitvoerige documentatie van the farm bedekt worden met een tweetal centimeter losse grond maar tot nu heb ik dat nooit gedurfd omdat ik zo'n natte grond heb in de winter, ik liet dus altijd het topje van de teen boven (look wordt naar mijn gevoel iets minder door de vogels gestolen dan ajuin). Misschien moet ik het toch maar eens riskeren dit jaar.

hilda said...

aah, okee, als k look uit de winkel haal, krijg ik die nooit op tijd verwerkt, en de overschotten plof ik altijd in de grond, tot nog toe echter zonder resultaat, maar misschien gaat dat veranderen nu 'k deze tips gelezen heb, dat kan hé...

Anonymous said...

V3: En in welk bed hoort look eigenlijk thuis? Bij de knolgewassen?

PS Tof, ik ben niet de enige die als een gierigaard promotiecodes bijeen probeert te googelen ;-)

the666bbq said...

A3 : ui (nonkel look en tante sjalotte) en wortel heet dat hier, wortel-en knolgewassen zeggen ze daar al eens tegen op 'n ander ;-)
't is dat de wotel zo proper blijft tussen al die 'ui'

maar eigenlijk zou ik moeten zeggen look en wortel want het is de alliumfamilie (look). Dit jaar zal er meer look staan dan ui ... alhoewel nee, waarschijnlijk niet ;-)

bart said...

V: en zit daar ook allemaal smaak- en toepassingsverschil op, op al die lookvariëteiten? En aansluitend op Hilda haar reactie: zou dat ook lukken met look uit dendellaisof is dat F1-dingk dat niet meer schiet? ('t is maar dat ik -el cheapo is my middle name- 3€ nogal duur vindt)

Kees said...

Knoflook is ook te bestellen bij www.vreeken.nl en www.levenvanhetland.nl , Kijk ook eens op www.eemlook.nl

the666bbq said...

leuke informatie Kees, jammer wel dat bij levenvanhetland (ruime keuze in variëteiten) alles voor dit najaar al uitverkocht is, al was het maar om de prijs te vergelijken...

bij Vreeken verdelen ze blijkbaar een aantal rassen van the Isle of Wight aka the garlic farm ;-) liever direkt van bij de bron dan...
maar ook al veel uitverkocht, bij the garlic farm begint het nieuwe seizoen pas.

the666bbq said...

't was te denken he ... dit wordt ne lange ;-)
look is look, tomaat is tomaat en een ei is een ei ;-) al genoeg stof (olie en wat vuur) voor verdere discussie denk ik.

A4.a : Ruwweg zijn er twee soorten look : softneck en hardneck. De look die we in de winkels vinden is meestal softneck en wel vanwege makkelijker (mechanisch) te telen (kassa!), langer te bewaren (kassa!) en stootvast (want onder andere meer papieren vellekes errond)(kassa!). De hardnecks hebben dus al die "nadelen" maar zijn zachter van smaak en daardoor meestal chefs-favorites. Ze hebben ook alleen tenen rondom de harde stengel (hardneck, zachte stengel softneck). Olifantlook is nog iets anders, met zijn bollen tot 25cm en tenen zo groot als een doorsnee lookbol, ook zachter en zoeter van smaak ("look voor mensen die niet van look houden"), in de keuken wordt het meestal niet gebruikt waarvoor we typisch look zouden gebruiken omdat de smaak zo zacht is en het volume wat aan de grote kant (één teentje beginnen voor een paar snippers zou zonde zijn). Enzovoort enzoverder ;-)
Dus ja, smaken en toepassingen lopen zeker uiteen maar verwacht geen verschil van zoete porto tot buskruit zoals bij whiskey.

Er is in elk geval een verschil tuin vs. supermarkt (as always). Om te beginnen vind ik die van de supermarkt niet zo lang bewaren als die uit de tuin, maar ja waar heeft die eerste ondertussen al gezeten (en hoe lang) ? De look uit de tuin is ook "scherper" en er zitten zeker meer oliën in ("plakt" terwijl die van de supermarkt veel droger is).


(in twee stukken want het antwoord was echt te lang)

the666bbq said...

A4.b : in Beervelde stond één tentje met look en daar werd de plantlook verkocht aan 10 euro per kilo, net zoals in het tuincentrum één witte en één "allez geef de mensen ook eens iets anders"-paarse variëtieit. Zag er ook prima materiaal uit - het was een garlic only tent dus dat moest eraan mankeren - en dus pakweg voor de helft van de prijs. Daarnaast verkochten ze heel wat consumptielook aan 12 euro per kilo. Ofwel zit er dus geen commerçant in die mannen ofwel is er wel degelijk een verschil want anders zou ik die gewoon allemaal aan 12 euro verkopen ;-) Uiteindelijk zijn het toch allemaal bollen look die opgekweekt zijn en geoogst dus ik zie niet waar ze minder werk of kosten hebben gehad voor de plantlook. Misschien moet ik hier mijn hulplijn nog maar eens inroepen (maar ik spam die kerel al een paar dagen om te vragen waar mijn loon in natura nu toch blijft ;-)
Ik ken er die hun plantmateriaal uit gelijk welke lookbol gebruiken en die blijven dat doen dus het zal wel kunnen (maar meer dan één cheapo koning in het land der blinden, daar komt alleen ambras van), maar ik zou daar niet mee wachten tot die look zijn beste tijd heeft gehad in de keuken Hilda ;-) (btw neuzeke omhoog of poepke naar beneden, 't is gelijk ge wilt, 't is al gelijk).
Dit gezegd zijnde : ik koop mijn bollekes look om te kokeneten ook al eens in bv. dendingesdiegedaarnoemt en ik snap dat dus niet goed : hoe kweek je 3 bollen(kes) look om te verkopen aan minder dan een euro zodat heel de keten (boer, transport, winkel,...) er nog kan aan verdienen ? En hoe doe je dat als goed plantmateriaal al eens aan de dure kant schijnt te zijn ? Waarschijnlijk uit één of andere doodgesubsidieerde woestijn (in dat geval is die look waarschijnlijk niet aangepast voor onze tuin)

Voorlopige conclusie voor A4.b : in principe kan je een knolgewas vermeerderen door de afzonderlijke knollekes uit te planten, dat heeft de natuur zo voorzien, dus voor die van de superette idem dito. Maar wat hebben die consumptieknollen al ondergaan (of misschien net niet ondergaan) ? Een gerookte bol van de lookspecialist op de kerstmarkt lijkt me vrij zeker ongeschikt maar zijn andere bollen misschien wel. De theorie is dat je eigen oogst evenzeer opnieuw kan planten en dat de look zich zelfs zou aanpassen aan je moestuin, maar zelfs in dat scenario adviseert men om het plantgoed af en toe te vernieuwen.
De look zit net in de grond en ik kan nog eens bevestigen : dat was gene prul! "tenen voorzichtig uit de bol halen" zeggen ze dan, ik had verdorie soms graag een hamerke en een beitelke gehad om ze los te krijgen.

En schoon kleurekes voor op de foto straks, en waarschijnlijk 9 verschillende blommekes, die van de olifantenlook mag zelfs in de siertuin zo schijnt 't ... need I say more ;-)

Awoerd, de vervlakking van ons voedselaanbod. Lang leve de diversiteit (of gaan we ook terug één tomaat telen ? laat het dan niet ... ;-)

Anonymous said...

Ha, knolgewas, nu zeg je 't zelf ook al; ik word steeds invloedrijker :-)

Maar euh: indrukwekkende uitleg! Ik ga ergens look zoeken, denk ik...

bart said...

amai nie, bedankt voor het uitgebreide antwoord. I'm with Onderdeappelboom on this one: op zoek naar look!

Tamara said...

Hele interessante informatie over look, en ook mooi in beeld gebracht ! Ik wens je een hele fijne dag :)