11.2.10

hellup, ik ben m'n oog kwijt ...

Het lijkt er een beetje op en zo meteen gaat u het nog denken ook, dat het om mijn nog-enige-en-laatste oog zou gaan (dat ene met die papercut van de aardpeer misschien ?); voor u met z'n allen spontaan tahitigewijze steunacties uit de bevroren grond stampt : het is 'maar' mijn spreekwoordelijke derde oog. Dat scheen volgens de experten van de konijnenpijp toch wat droog te lopen. Een eerste van een reeks teleurstellingen maar daar zijn we in deze periode met z'n allen misschien een beetje (over)gevoelig voor; de winterblues gaat elk jaar ook gewoon weer over mensen, volhouden. Tenzij de zon echt dood is krijgen we zo rond eind april toch wel weer standvadsig beter weer.

De workshops HDR en RAW (vooral HDR) van de konijnenpijp vielen me een beetje tegen maar kom ik moest er toch eens geraken voor die schurende lens en mijn drie-benen was ook aan vervanging toe (mijn derde been stelt het verder goed dankuwel). Mijn gammele statiefje zit netjes het geschikte moment af te wachten om mijn toestel tegen de grond te keilen, één kodaktus volstaat dus die moet ik toch zien voor te blijven. Helaas is de periode na de solden en drie bussen gratis-workshops-afschuimende bejaarden vooral perfect om de rekken te legen. Gelukkig moet ik er toch nog eens geraken om mijn lens weer op te halen (en dan ligt er al iets te wachten).

Na een weekje kiemen heeft ongeveer twee derde van de peper- en paprika-krantenrolletjes fris groene zaailingen, maar één derde dus ook nog niet (niet dat ik ongeduldig ben, ze mogen nog 3 weken treuzelen voor ik ze opgeef). Ongeveer op dezelfde plaatsen waar de ui niet is opgekomen, dus daar moet ik vloerverwarming in het kweekbakje toch eens nakijken voor ik aan de tomaten begin (alles warmer is geen optie want dan groeien ze te snel).

Het was ook weer de moment om een tuinplan op te werken voor de avondschool en op dat vlak toch een klein triomfje. Dat gefoefel met pastelkrijt vond ik - zoon van de digitale revolutie - maar niks. Wel leuk en 'artisanaal' (alsof dat een keurmerk is) maar aan een resolutie van 1 dpi (duim per inch in dit geval) vooral meer stof dan wat anders. Aan mijn droge vingertoppen van het snarentokkelen blijft sowieso al amper krijt hangen, het ene papier pakt al wat meer krijt dan het andere, en het ene merk krijt geeft al wat meer dan het volgende, gespild stof moet je zo snel mogelijk wegkneedgommen of je verknoeit wat rest van je tekening, als je nog een gekleurd exemplaar wil (voor je portfolio bv) mag je nog eens herbeginnen, van echt aquarellen gaat het papier zo krullen en echt aquarelpapier op A0 is nogal duur (als de grootplanafdrukker er al een plan op zou kunnen afdrukken), en ... ik krijg die ctrl-Z maar niet gevonden (mag ik stoppen of verzin ik nog een paar argumenten ? Pixar, Disney, Studio Vandersteen, kabouter Wesley ... om er nog snel een paar te noemen).
Het enige wat er leuk aan is zijn misschien de kleurtjes zelf maar die heb ik ook wel ergens liggen tussen die 16 miljoen andere kleuren, een paar duizend borstels en minstens een dozijn undo-opties. Lang verhaal kort : de meester wilde me wel eens zien tabletten, het mocht. Olé Ola.

garden plan

De meesten (en meester) waren toch wel verbaasd (niet waar men aan dacht bij kleuren met computer), slechts een enkele criticaster vond het niet veel sneller gaan dan de krijtjes maar hij vergat misschien dat ik een halve les bezig was met demonstreren, corrigeren van de tekening (probeer maar op jouw papieren versie dat klaar ligt om gekleurd te worden), 'ek' al eens een laagje in de prullenmand deed en er toch wel wat meer aandacht dan gemiddeld ging naar schaduwen en lichtpartijen (en ik ben dan nog ver van profi-vaardig in die dingen).
Veel kan ik nog niet laten zien want ik ga het toch nog eens op mijn dooie gemakje opnieuw doen (in een paar versies : waterverf, polkadots, pastel, verschillende unisone paletten, ...) en het is een echte opdracht (een echt koppel komt voor hun echte tuin een plan kiezen uit de klas), het moet dus nog een klein beetje een verrassing blijven.

Alleen de kwaliteit van de scan daar werd ik niet wild van, maar dat ligt waarschijnlijk aan de "neem gerust die goedkope pennen van de hema" op de kalk ;-) dat moet de volgende keer anders (als ik de pentekening ook al niet digitaal oplever de volgende keer).

5 comments:

Anonymous said...

Deze gaat toch een leesbeurt of 10 vragen vooraleer ik alle woordspelingen beet heb, vrees ik. Maar ondertussen: jaloers jong, op jouw tuin-ontwerp-cursus!

maaike said...

Bedankt voor je reactie op mijn blog! Ik hoop toch dat het mooie weer waar je over spreekt een aantal weken eerder komt.

We zullen zien hoe de tomaten het gaan doen.... Slechter dan vorig jaar kan niet, want toen zat er allemaal aardappelrot op, dus het kan alleen maar meevallen met mijn toekomstige lange slungels ;)

Maaike

Jeroen said...

mag ik eens vragen met welk programma uw ontwerpen gemaakt zijn ?

the666bbq said...

Voorlopig teken ik de plannen "met de losse hand" (uiteraard bijgestaan door potlood, gommen, passers en regels), eerst op papier, na verloop van tijd op kalk. De definitieve (geïnkte) versie gaat dan naar de grootformaatscanner en wordt dan met met tablet in Photoshop opgekleurd, om dan weer op grootformaat afgedrukt te worden. Ik gebruik Photoshop voor het kleuren omdat ik daar meer ervaring mee heb (en een rits plezante borstels), ik heb mensen al kunstig zien kleuren in ArtRage, Corel Painter, Illustrator,...

Ik gebruik de wacom bamboo fun medium, maar de kleinere tabletten doen het ook prima; mijn 15 jaar oude tablet was van de vierletterketen en was voor het opkleuren al voldoende. Vergeet de-klod-zeep-die-wij-muis-noemen voor dit soort activiteiten.

Het (over)tekenen zou me ook nog lukken in één van bovenstaande pakketen (of bv. een Vectorworks) maar daar moet ik de anti-techneuten wel enigszins bijtreden : schetsen gaat iets vlotter 'analoog' met pen en papier, zeker in deze leerfase MAAR de vloeiende 'kasseibaan' uit het laatste plan die samengesteld is uit een stuk of dozijn cirkelbogen is digitaal dan weer kinderspel, analoog een knap staaltje meetkunde ;-)

Het enige echte nadeel is voorlopig de kostprijs, 4 à 8 euro voor de scan en 40 euro/m² voor de afdruk. Dat moet, met behoud van kwaliteit, zowel voor scannen als drukken nog beter kunnen (de niet perfecte proefdruk bij mijn grootplandrukker was maar 5 euro bv).

Jeroen said...

okeej. erg bedankt voor je verhelderende uitleg !