... en durf ze al eens in vraag te stellen.
De meest klassieke manier om tomatenzaden te 'winnen' is waarschijnlijk ook de goorste : verwijder de zaden uit een tomaat, giet er indien nodig een beetje water bij en laat de natuur een paar dagen zijn gang gaan. De bedoeling is dat het goedje gaat vergisten (oplossen gel en de kieminhibitoren?, doden ziekmakers ?), dat er een mooi floeren tapijt over heen groeit en als je dat allemaal hebt zien gebeuren dan is het toegestaan (en aangewezen) om de zaden te wassen - meestal door middel van een straal water, een zeefje en wat gemasseer (dan is dat laatste toch nog ergens goed voor).
Nu zou je de eerste niet zijn die dat wassen af en toe moet onderbreken om een kokhalsreflex stiekem ergens in een danspasje te verstoppen maar al het bovenstaande was eigenlijk nog het minste van al. Het ergste vind ik (en Caroline) de fruitvliegjes, en meestal zijn ze met veel.
Nu zijn er een aantal dingen die je tegen die vliegjes kan doen. Je kan de bakjes ver van de bewoonde vertrekken plaatsen, maar de kans is dan groot dat je ze uit het oog verliest en na een week of twee merkt dat er tomatenkiemen door het fluwelen tapijt prikken. Je kan tassen fruitazijn bij de bakjes plaatsen, met een klein beetje afwasmiddel erin, de vliegjes zullen landen, los door de waterspiegel zakken (weg oppervlaktespanning) en verdrinken - zeer probaat maar nog niet doeltreffend genoeg.
Nu hoorde ik "mijn dorpsgenoten" al eens praten over alternatieve methoden om zaad te winnen met 'TSP' en 'Oxi Clean'. Het ene (trisodiumfosfaat) wordt blijkbaar gebruikt om muren af te bijten bij schilderwerken en het andere is een reinigingsmiddel in poedervorm waar onder andere waterstofperoxide een actief bestanddeel is. Beide klonken me niet bekend in de Europese oren, maar een 'actief' Oxy poedertje met waterstofperoxide/actieve zuurstof had ik wel al eens in de reklameblokken zien passeren (meestal in een roze doos, om textiel te reinigen).
Toen ik Caroline vertelde van de potentie van dit alternatief, sprong ze meteen de fiets op en reed ze in kaarsrechte lijn (deels vanwege haar zeer hoge snelheid) om een doos van het poeder te gaan halen : "uitproberen graag en wel nu !".
Het procédé is grotendeels hetzelfde : (schilderstape met nummer van de tomaat van de tomaat trekken en op het bakje plakken), tomaat in de helft, licht duwen en de zaden (met gel) in een bakje schrapen. Klein beetje water bijvoegen en klein beetje van het poeder. In plaats van drie dagen tot een week te wachten gewoon een half uurtje in de buurt blijven en af en toe eens roeren (opletten dat er geen zaden aan het lepeltje blijven hangen en van het ene bakje in het andere sukkelen). Op de gebruikelijke manier spoelen en klaar.
En op het eerste zicht lijkt het nog te werken ook, en nog wel voor de tomatensoep goed en wel haar kookpunt had bereikt (geen probleem meer om nog snel wat zaden te oogsten voor je op verlof vertrekt, geen uitgedroogde bakjes met waardeloze zaden meer, geen collega's lastig vallen om de zaden dan maar in jouw plaats te verwerken,... niets van dat alles). Het zag er zelfs (met uitzondering van het ontbrekende tapijtje) bijna hetzelfde uit en alles wat dreef na een paar spoelbeurten was zoals gebruikelijk onwaardig om bewaard te worden (wegens geen zaad of slecht zaad, of zaad met nog een beetje gel aan en toch genoeg zaden).
De zaden liggen nu te drogen op koffiefilters, ben benieuwd of ik nog zo enthousiast ben na het drogen, en ook de opkomst na het zaaien zal uiteraard een belangrijke test zijn maar voorlopig ben ik gevonden voor deze manier van werken.
De zaden zouden ook echt proper zijn, gezuiverd van ziekmakers (Uiteraard moet je geen zaden winnen van zieke planten en alleen van je mooiste vruchten (catfaces verhoogde kans op kruisbestuiving!) maar alle beetjes helpen om gezond zaad gezond te bewaren). Dat is meegenomen, maar ook niet zo verwonderlijk want je ruikt een flauw geurtje dat het midden houdt tussen gootsteenontstopper en waspoeder (wat me doet denken aan die reportage van de keuringsdienst van waarde waar ze mandarijnepartjes schoonmaken, hmmm), misschien is die waterstofperoxide maar het rook(bubbeltjes)gordijn voor de bijtende stofjes die er nog in zitten maar voorlopig haalt de pragmatiek het van dit besef...
Sommige tomatenliefhebbers gebruiken nog een geutje verdunde chloor als naspoeling maar het zal wel goed zijn zo. Als je het zoals ik (ineens) toevallig staan hebt, dan moet je het maar eens proberen. (sorry geen foto, misschien later maar druk druk druk in inmaakland)
Achter die TSP ga ik niet beginnen zoeken, maar er is nog wel een methode 'met gewoon zand' die ik ook nog wel eens wil uitproberen.
De egel schijnt genezen, en wordt eerdaags weer uitgezet. Ik blij, onze nachtelijke rit is dan toch niet voor niks geweest. Het zijn blijkbaar bijna alleen mannetjes die met deze (bijt)wonden binnengebracht worden "want ze kunnen nogal agressief zijn in de paringstijd" (dus toch, maar krijgen ze die kleine ukjes nog groot genoeg tegen de volgende winterslaap of is het maar om te oefenen nu ?). Het ga je goed egel, stuur eens een kaartje uit het verre Limburg.
2 comments:
Geweldige tip. Ga ik zeker eens proberen. Ik ben een grote fan van de tomaat 'orange banana' en heb tot nu toe elk jaar mooi mijn zakje besteld bij de nieuwe tuin. Ik denk dat ik eens zelf zaad ga winnen.
Trouwens gisteren hier ook een egel van de dood gered door vol op mijn rem te gaan staan. Ik heb hem netjes opgeraapt en in de tuin tussen het struikgewas los gelaten. Hij bleef 10min uitpuffen en daarna was ie weg. Nu maar hopen dat de slakjes lekker zijn.
eigen zaad, altijd iets bijzonder. Je moet toch ook eens een potje MET schimmel proberen, dan weet je wat je achterlaat ;-)
Post a Comment