9.1.09

ons dagelijks brood ...

Een mens moet bijna verlof nemen om nog eens iets op de blog te krijgen, het zou bijna lijken alsof de dingen ophouden te gebeuren. Niet dus, dan maar helemaal verlof nemen ...

Veel drama deze week. Het begon slecht met een klein vogeltje dat zich te pletter vloog tegen een venster op het werk. Ik werd onmiddelijk gepromoveerd tot vogelspecialist (oei), maar Herwig had het vogeltje al herkend als een goudhaantje. Vijf minuten later is het vogeltje zowat in mijn handen gestorven, en nee daar heb ik niet toe bijgedragen (of misschien toch, al die stress...). Zonde, zo'n mooi vogeltje.
Misschien had ik de startkabels nog moeten proberen. Die heb ik deze week voor de eerste keer zelf aangelegd, met een klein hartje want de cowboyverhalen die de ronde doen zijn niet van de poes (gaten in de carroserie, elektronica naar de maan,...) en ik heb op dat vlak maar weinig technische achtergrond. Maar het is me toch gelukt en ik lijk geen brokken te hebben gemaakt (behalve dan misschien aan de batterijbeschermkap van de scenic die zich niet snel genoeg liet verwijderen - maar voor de rest volledig Zen daar met nog maar een half uur vertraging en teveel sneeuw in de kraag naar mijn goesting). Bij dat half uur vertraging (ook de hellende oprit vrijgemaakt van sneeuw of de wagen reed alleen maar onderaf) nog slechts twee uurtjes filegeschoven. Thuiswerken is iets om de boekskes vol te schrijven.

De broodmachine is technisch werkloos. Ingrediënten zijn er genoeg maar de as van de broodpan zit vast. Lastige vaststelling toen alles al in de pan lag. Maar 'elk nadeel heb ze voordeel', mocht ik weer een 'brood-zonder-kneden-brood' maken (lees wat water toevoegen, twee keer roeren en klaar). Het is veruit het makkelijkste brood en één van de lekkerste broden die er zijn ... als het lukt; want je moet wel een paar keer op je bek gaan voor je dit perfecte brood kan proeven. Hier het originele interview, maar youtube op "no knead bread" en je krijgt heel wat alternatieven verslagen, met wisselende resultaten (dat scheelt een paar vergeefse pogingen). Het enige 'nadeel' is dat je het deeg minstens 12 uur maar best 18 uur (of langer) moet laten rijzen (voor de betere resultaten is zelfs nog een twee rijs van een twee uur toegestaan; maar met wat planning hoeft dat geen probleem te zijn), en het andere enige nadeel is dat je best een giet-ijzeren casserole gebruikt (dutch oven, zoals Le Creuset maar die van Ikea doet het ook heel goed en die is goedkoper; of een Römertopf die iedereen ooit wel eens op een tombola heeft gewonnen en die nu ergens staat stof te vangen - ik weet alleen niet waar die van mij staat stof te vangen nadat ik hem heb uitgeleend om brood te bakken). Het allerlaatste enige nadeel is dat je na het bakken (half uur met deksel op de pot, kwartiertje zonder deksel) nog een half uur moet liggen luisteren naar het helse gekraak van die bangelijke korst (waarvoor ik een weetabix-staaf verkruimelde) want eerder mag je het brood niet aansnijden (verboden!).
Laat je niet afschrikken door de vloeibaarheid van het deeg, en verwacht ook geen krukdroog brood, nogal wiedes voor een brood dat ongeveer voor een derde uit water bestaat. (3 koppen bloem, 1,5 kop water, 1/4 theelepel gist, 5/4 theelepel zout, dus ongeveer 370g à 450g bloem, 330 à 350 ml water, 3g gist, 8g zout). Geen zere polsen noch zwetende oksels van het turnen op het deeg, de tijd doet het grootste werk.
Doen, je zal me nooit nog vergeten.

plattekaas met kinnekessuiker, my favorite, zonder handen

Natuurlijk is het kasticket van de broodbakmachine toevallig dat ene ticket dat niet in de map met garantiebewijzen zit, natuurlijk is de envelope met overschrijvingen van die maand net de envelope die lijkt te ontbreken, en natuurlijk laat het thuisbankieren je net niet ver genoeg teruggaan in de tijd. Gelukkig is er nog dit dagboek en kon ik vlot terugvinden dat ik mijn broodmachine (kenwood bm 350) waarschijnlijk op 30 okt. 2007 heb gekocht, maar alleszins voor 15 nov. "Normaal gezien valt de broodpan niet onder garantie", wist de zeer behulpzame verkoopster me te vertellen, maar blijkbaar was er deze week nog iemand met een kapotte pan aangekomen en een telefoontje - met Kenwood - later, mochten ze de pannen toch wisselen (maar nog niet die van mij).

De voegen vallen deze dagen weer letterlijk uit de muur, al voor de historische vriespieken, aan het weer alleen zal het dus niet liggen; wel weer aan die (gaat het nu nooit ophouden) gevelvernieler. Dat krijgt dus ook nog een staartje.

Wie heeft er al sneeuw in de serre gekruid ? De grond onder mijn serre die jaarlijks met verzamelde mankracht en wat borrels achteraf wordt opgeschoven heeft dat spoelwater misschien niet echt nodig, maar nu ligt er nog eens sneeuw. misschien dat ik dit oude gebruik ook maar eens ga toepassen.

Ik heb net de adapter van het weerstation teruggevonden, en het blijkt vrij droog te zijn in de kamer, te droog, wat typisch is voor de tijd van het jaar blijkbaar. Koudegevoel bij een normale warmte, uitgedroogde of geïrriteerde slijmvliezen in de neus- en keelholte, prikkelende keel, droge hoest, droge, schilferige huid, gebarsten lippen, droge, branderige ogen, irriterende contactlenzen, geïrriteerde luchtwegen, verhoogde kans op infecties, verminderde weerstand, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen ... behoren allemaal tot de mogelijkheden. Misschien had de hoofdpijn van de Château Gravade (Ch. Migraine na amper twee glazen) lichter gekunnen.


En last but not least. Voor wie zich al eens heeft afgevraagd hoe de bakker de mandarijntjes (seizoensfruit) toch zo netjes kan pellen : dat kan hij niet en dat doet hij ook niet. Probeer het zelf, de wangetjes willen nog wel lukken maar de rug van een gemiddelde Spanjaard ontveld gemakkelijker dan de rug van een mandarijnenpartje.
Hoe doen ze dat in de mandarijnenontvelfabriek dan ? Dat wil je niet weten en wil je het toch weten probeer het dan ook zelf, met gootsteenonstopper en zoutzuur; daar komt dus geen mesje aan te pas. Keuringsdienst van waarde ging het weer uitzoeken - kijk niet als de stukken fruittaart met mandarijntjes je favoriete dessert waren rond de feestdagen.

No comments: