Donker tot zwarte verzonken plekken aan het neuzeke (vandaar aka neusrot), aan de onderkant dus (vandaar aka blossom end rot). Calciumdeficiëntie dat zich kenmerkt door het onttrekken van water bij zichzelf maar dat zich voornamelijk zou manifesteren bij onregelmatige watergift (als ineens teveel uit de hemel bv.). Huishouding van zowel water als calcium in de war, ook al zit er waarschijnlijk genoeg calcium in de (pot)grond. Niet te gek doen met watergeven dus.
Op twee : de (patatten)ziekte. Bruin tot zwart bovenaan de tomaat, aan het steleke dus. Die planten worden trouwens meestal eerst zelf ziek. Tomaten(planten) droog houden, bleek voor velen ook lastig dit seizoen, mezelf incluis (dankzij de almaar gaatjes prikkende obese duiven, misschien toch maar eens prijs vragen voor een nieuwe folie of volgend jaar eerst eens een verbeterde versie van de zelfwaterende serre DHZ'en).
Op drie, niet met stip maar wel met stippen : sproeten over heel de (meestal overrijpe) vrucht, Anthracnose (klinkt gevaarlijk). Rapper plukken dus, liever te rap dan te laat (moeten wel al kleur hebben als het geen groene rassen zijn).
Nog iet anders ? Dat kan, maar dan heb je het wel heel smerig gemaakt in de serre ;-)
5 comments:
U heeft een zeer zieke fantasie meneer! But then, a dirty mind is a joy forever. Suits you sir! Suits you! ;-)
Aiai, ik pleit schuldig in het onregelmatig water geven. Zéér schuldig :-) Die dirty mind daarentegen, dat laat ik geheel en al aan jullie over; ik zou nooit foto's van blote vrouwen op mijn blog zetten ;-)
hahaha vind ik leuk
Tomatenmannekes bij Eigenwijze tuin en Tomaten ... euh, vrouwkes hier. Ik denk dat ik beter ga slapen want ik zie ze vliegen. ;-)
en dan te weten dat dat één tomaat was met twee neuzen (dus geen pervers geknutselde versie ;-)
eigenlijk had ik die tegen alle adviezen in gewoon moeten laten afrijpen om er de zaden van te oogsten... zo'n nieuwe bloedljn, daar was zeker een markt voor ;-)
Post a Comment