7.9.10

gedaan, fini, schluss, over en uit ...

Een collega-tuinkennis tevens imker vertelde me vrijdag op yet-another-tapa-Hollandaise-but-elsewhere-than-home dat zijn biekes al binnen blijven, en dat we dan wel niet op heel veel nazomer moesten rekenen. Waarom heb ik meer vertrouwen in een lo-fi kolonie bijen dan in de hoogtechnologisch ondersteunde Franken en Sabines van deze wereld (moet er een vraagteken achter een rhetorische vraag of is dat optioneel om de spanning en de communicatietwijfel maximaal op te bouwen - was dat nu eigenlijk een vraag of niet ?) ? Ik zal een plausibel antwoord geven, dan zijn we meteen van dat dilemma verlost : misschien omdat die bijen met een slechte voorspelling hun eigen voortbestaan op het spel zetten en zellie gewoon hun pré blijven trekken, anyway the wind blows op het einde van deze verder normale zomer.

Met die voorkennis het tomatenfestival maar gelaten voor wat het was (het verrassingseffect van de niet-roderonde-zongerijpte tomaat is er ondertussen wel wat af), en het (laatste?) zonnige, verlengde weekend van Leuven Kermis maar gebruikt om een inhaalbeweging aan te vangen in de (moes)tuin. Om de aardappelen te rooien bijvoorbeeld, want die bewaren wat langer - zoschijntt - als ze nog wat mogen zonnen op het droge land. Wat er ook van zij, aanaarden van aardappelen is in elk geval handig om 'de lijn' terug te vinden in een door augustus overwoekerd onkruidveld, vooral als daarenboven het loof al onherkenbaar is teruggestorven en de vruchten aan hun omvang ook niet meteen prijsgeven waar de stuik precies zit. Na de droogte van juli zag het loof er miserabel uit (overal behalve in de Westhoek blijkbaar), maar de opbrengst is eigenlijk nog boven mijn verwachtingen. Ze zijn wel veel te klein, en de meneer van 't nieuws had gelijk dat er veel 'doorgroeiers' zouden zijn (eerste knolleke stopt met groeien en uit zijn kont vertrekt weer een stengel naar een nieuw knolletje).
Het ene ras presteerde beter dan het andere en als ik er volgend jaar wat meer naampjes bij voorzie zou ik zelfs kunnen zeggen dewelke. De 'rare' zijn er in elk geval bij en dat zijn dan ratten en pink fir, en die rode dat zal wel desiree geweest zijn, sowieso een blijvertje.
De aardappelen die eervol op de riek sneuvelden (elk jaar steeds minder) werden bijna ter plekke geschild en samen met wat wortelen het perfecte maal voor bij het zwoegen. Want ook de wortelen, die ik in juli al had opgegeven, zijn nog redelijk herkomen, ongeveer de dikte van een kinderpotlood, zo eentje dat in een gewone slijper niet meer past (maar, belangrijker dan de dikte : gezond en wel, en daar zijn er nog veeeeeeel van).
Voor de andere minder dan perfecte aardappelen moeten we nog maar eens een inmaakvorm bedenken. Aardappelsoep is geweldig maar ik ben geen liefhebber van een diepvries vol water. Misschien moeten we maar eens een krokettenduwer bedelen (iedereen heeft het en niemand gebruikt het).

aardappelen (elk groepje een ander ras), en pompoenen, nee geen courgette maar jumbo pink banana

Ook de pompoenen van vak 7 werden geoogst, want ik zou (asap) nog wat look willen zetten en dat zou dan (de rotatie indachtig) ongeveer daar moeten zijn. De pompoenen geoogst volgens het advies van Gardeners World : met handvat (steeltje heel laten en aan weerszijden ongeveer 5 centimeter meenemen van de stengel - goed te zien aan de vruchten achter de brandladder; op het einde van het steeltje zou er ook zo'n soort zegel zitten die na indrogen van de stompjes de vrucht nog beter afsluit waardoor je ze nog langer kan bewaren), ben benieuwd. Een nadeel kan wel zijn dat je al eens wat kleinere vruchten losknipt van de moederplant doordat ze 'lager' op de stengel zitten en in het pompoenoerwoud niet altijd opvallen. Uitkijken dus, of lang genoeg wachten.
Het kippenhok ligt nog bezaaid met prachtige vruchten uit spontane zaailingen en het bonenvak dat toch niet veel goesting vertoonde, had zich definitief overgegeven aan nog meer spontane pompoenzaailingen. Dankzij de familie pompoen moeten we hier nooit echt honger lijden.
Look en aardbeien schijnen wel een handige combinatieteelt te zijn, maar ik ben er nog niet uit of en hoe ik dat in de praktijk ga volgen. Ik heb nog wel wat tijd om te twijfelen want ik moet de look toch nog bestellen. En doordragende aardbeien (mara des bois,..) daar moet ik ook nog (dringend) naar op zoek (bij ecodinges misschien, of Beervelde, of Hoegaarden, of Hex, of Destelbergen, ...).

Het aanplanten van de winterprei heb ik in augustus ook 'gerateerd' met al dat reizen, maar ik ga op de markt toch eens kijken of er nog ergens plantgoed te vinden is, op een paar weken zal het toch niet steken, toch, dan blijft hij maar een paar weken langer zitten in het voorjaar.
Compostbak 3 werd ook nog geoogst, en de rest doorgeschoven, zo is er weer wat plaats voor het afval (grondstoffen) van de najaarsschoonmaak (als je het nog niet gedaan hebt, doen!, en als je nog niet begonnen bent met het compost-eren zeker). En aan die schoonmaak zelf zijn we dan ook maar al begonnen.
Hazelnoten plukken in het donker lukt na zo'n weekend nog net; zo al lekker maar ik had nog een plezant koekjesrecept gezien - en eindelijk eens een werkje boven de navelbuik ;-)

4 comments:

hilda said...

hey, mijn broer, die in "holland" is gaan wonen, kreeg een kroketmachine voor kerst en sprong een gat in de lucht. over inburgering gesproken...

t ziet er trouwens niet slecht uit, uw oogst, smakelijk!

Anonymous said...

Wow, wat een oogst! En schone kleurtjes :-) Ik ga dit jaar ook eens werk maken van een goede wintervoorbereiding in de groentetuin. Heb je je compost dan nu al op de bedden gedaan of wacht je daarmee tot het voorjaar?
De bonen beginnen bij ons langzaamaan tot leven te komen, maar 't is duidelijk hun jaar niet, dit jaar. En voor de tomaten heb ik al je recepten opgescharreld (als je bezoekersaantallen gisteren fenomenaal de lucht in gingen: 't was ikke :-))

bart said...

Zo veel pompoenen! Dat krijg je toch gewoon niet op?! Mooie opbrengst aardappelen wel. Blijkbaar heb ik mijn ratten veel en veel te vroeg geoogst...

the666bbq said...

hilda, kroketmachine klinkt als iets heel professioneel, met een pries en een grote deur voor de ingrediënten (ongeschild en on-ongeschaald) ?, ik zou al een gat in de lucht springen met die oranje-beige plankjes ;-)

de compost gaat meteen op de leeggekomen bedden ja, niet meer dan licht ingekrabd, het bodemleven moet de rest maar doen. Ik ben trouwens ook niet van de dikke lagen compost. Ik ben altijd verbaasd hoe weinig compost er uiteindelijk overblijft van al dat groenmateriaal van een jaar, als je dat dan achterstevorenbinnenstebuiten bekijkt dan gooi je volgens mij belachelijk veel groenmateriaal op je stukken als dat altijd lagen van 5 cm moeten zijn (just my 50 cts maar zo zou de natuur dat nooit zelf doen). Dus niet veel, maar wel goeie ;-)
Ik heb wel een piekje gezien in de statistieken inderdaad maar daar verschijnen alleen unieke gebruikers en jullie zijn allemaal ... uniek ;-)

Pompoenen zijn toch geweldig versatiel en bewaren formidabel lang zonder 'toestanden'; wat dreigt niet op te raken gebruiken we straks wel om te carven ... (de versie zonder skibotten). De aardappelen zien er alle jaren beter uit, vooral de bedden keurig de winter in helpt enorm (geen grassen op de bedden -> geen aaltjes -> geen gaatjes), als het weer nu nog eens wil meewerken in die evolutie (volgend jaar het weer maar een handje helpen).