holyland, ashleigh, summer cider, kalman hungarian pink, Earl Faux, crven, purple prudence, hawaiian orange cherry, rose quartz, cabin, tigrovy, druzba, bloody butcher, rufus carrigan mex, saljut, purple passion, brandyboy, caspian pink, besser, abraham lincoln, debarro black, hawaiian yellow cherry, stump of the world, marmande jaune, clear pink, merveille de marché, mortgage lifter, blushing yellow, kentucky beefsteak, blue berry, norhtern lights, aunt ginny purple, black cherry, marizol purple, jaune flammée, black brandywine, hawaiian white cherry, american wonder, black seaman, azoychka, black krim en last but not least ben ik er weer in geslaagd om na bijna drie maanden nauwgezet pamperen op het allerlaatste moment toch weer eentje anoniem in de grond te proppen. De tuin staat hier gelukkig open voor anoniempjes, monsters en beauties. (Foto's in situ volgen later, bij de stilte na de storm. Veel valt er nog niet te zien trouwens : 42 tomatenplanten, hier en daar al een touw 'op verzoek' van de plant, de anderen ongesteund tussen bergen gras dat verdeeld wordt zodra "de rest" is uitgezet)
Dat verplanten had volgend weekend wel wat beter uitgekomen met die kalender, en met mijn geweten trouwens want het koelt nog behoorlijk af in de serre. Ze gaan er nu niet meer van kapot maar echt vrolijk worden ze er toch ook niet van. Lees er de fora er maar eens op na, de meest gestelde vraag is momenteel : waarom zijn mijn tomaten zo paars. Blijkbaar zorgt de koude voor een verminderde opname van fosfor met de typische verkleuring tot gevolg. Ofwel is het toch tomato purple leaf disorder (bij TPLD zit het paars in de bovenste bladeren, bij fosfor gebrek zit het blijkbaar meer onderaan, en bij TPLD begint het eerder aan de rand van het blad en alleen op bladdelen die zon hebben gekregen, bij fosforgebrek zit het eerder rond de nerven voor het uitbreiding neemt op het blad).
Ofwel heb je net als ik voor de eerste keer een Blue Berry staan waarvan alle delen van de plant (diep!)blauw lijken te worden maar dat lijkt me eerder "normaal" bij deze variëteit (toch maar wat planten op reserve houden voor de zekerheid).
Wat het ook zij, veel meer dan uitzweten kan je er voorlopig niet aan doen. Meer fosfor toedienen heeft geen zin want de koude is het probleem (verhindert de opname) en dus meestal niet het gebrek aan fosfor (dat is trouwens wel vaker zo met vermeende gebreken in de grond, maar dat is misschien eens voor een berichtje over bodem en bemesting). Bij TPLD weet men niet goed wat er aan de hand is (ook geen verrassing als ze 'disorder' of 'syndrome' achter in de naam gooien) en die blue berry, dat is me dunkt gewoon ne rare smurf.
Deze en andere gelijkaardige artikelen suggereren toch dat het 's nachts ('s nachts!!) warmer dan 10°-12°C mag zijn voor tomaten en pepers, wil het allemaal een beetje vlotten. De plant groeit niet, de wortels groeien niet, laat staan dat er vruchten worden gezet als je al bloem zou hebben, en tussen 0 en 5°C kan het al helemaal mislopen (needless to say wat er gebeurt bij alles onder 0). Het wordt een memorabel seizoen.
Een overtrokken vrijdag zorgde er wel voor dat het aangenaam werken bleef in de serre (elk nadeel heb ze voordeel zei nummer 14). Heel de dag het gevoel hebben dat het al 20u is is anders niet zo prettig, maar ik zou beter moeten weten : de muggen komen stipt vertellen wanneer het 20u is (wie zei dat het wel zou meevallen met die voorspelling van meer muggen, met hun antivries in hun bloed? Kan iemand eens permacultuurgewijs uitleggen wat het nut is van die beesten ?).
Heel veel zin om de planten nog twee weken indoor te paaien had ik ook weer niet want dan kon ik mischien beter een kopstek nemen. Memo to myself (maar neem er gerust zelf nota van) : volgend jaar doe ik weer gewoon gewoon, lekker aan de late kant, niet meer gokken op een schijnbaar steeds vroegere voorzomer, niet tegen beter weten in toch eens mee-racen voor de eerste tomaten. Geen gedoe meer met weerberichten. Is het dan toch weer zo'n voorjaar dat we in april tot drie uur 's morgens op teensletsen en kledij zonder mouwen of pijpen op een terras hangen, des te beter, dan drinken we er nog eentje - de voorlaatste - op nog betere tijden, wat later. ("maar ge zijt al laatst" ... tuttut, mocht nog later)
Maar het planten kon dus even niet volgens die kalender. Onder dezelfde tijdsdruk maar snel de pompoenen en wat nog overbleef van de toch wel verwaarloosde kolen buitengegooid. Als er teveel uitvalt zaaien we wel nog wat na, of kopen we een paar planten bij. Meloenen, komkommers, pepers en paprika's staan op de planning voor de rest van de week, nu we toch bezig zijn met haastig gespoeid inhalen.
Wel leuk om weer eens wat blauwe lucht te zien af en toe, vind je niet ?
3 comments:
Bij mij staan ze nu al een dikke week buiten en nikske verkleuring of andere tekens van 'ik vind het hier niet fijn'. Maar vannacht voorspellen ze een koude nacht meneer! 1,4°C aan de grond beweren ze bij de BDB. Ramen en Deuren gesloten houden!
In mijn tomaatjesverzameling zit één ras dat blauwe blaadjes heeft... en dat is BlueBerry.
't Is te zeggen... zolang de blueberries binnen in potjes stonden, waren hun blaadjes behoorlijk paars. De plantjes die intussen in de serre zijn uitgeplant beginnen volop nieuwe blaadjes te produceren, die er voorlopig heel groen uit zien...
ja maar meneer Bart, gelle woont waarschijnlijk weer ergens in een subtropisch hoeksje van vlaanderland (donderdag nog in Brugge geweest en daar scheen de zon zo neig dat de dolfijnen er van sprongen - tien graden en minstens een liter of twee hemelwater verschil van waar ik kwam en helaas ook terug naar toe moest). Om van die warme zandgrond uit de Kempen nog maar te zwijgen, die warmt al op als je er naar kijkt ;-)
Gisterenavond na de pompoenen was het binnen de serre al niet veel warmer meer dan daarbuiten (en dan al niet te warm), op dit moment is het amper 8°, zelfs niet-rokers blazen weer pluimen...
Hier ook geen verkleuring afgezien van de Blueberry maar normaal zie je ze bijna dag op dag groeien en dat is voorlopig toch anders. Het blijven warmteminners, het is niet voor niets dat ze in verwarmde kassen worden geteeld...
De tunnel staat ook niet supergeïsoleerd pottoe (staat zelfs een stuk van de grond op sommige plaatsen; een beetje nadelig nu maar wel handig straks wanneer de hoge luchtvochtigheid meer vijand wordt dan vriend...
We zullen ze goed moeten documenteren onze Blueberries, want veel referentiemateriaal heb ik er nog niet kunnen over vinden, wat ik er van zag stelde me gerust ;-)
Post a Comment