18.10.10

op stap met ... een rijke oogst

Het begint stilaan aardig fris te worden, 'the-point-of-no-return-because-of-frost' komt steeds dichterbij. Zo dichtbij dat ik zaterdag de serre maar snel heb kaalgeplukt (lees vakantieregime : alles met een tikkeltje kleur oogsten), want die rijpen in de serre toch niet meer sneller dan binnen, en nu zijn ze tenminste nog gezond (het kan rap verkeerd gaan). Dat worden dus (met wat "rijpspreiding") weer enkele avonden pepers, paprika's en tomaten inmaken (memo to myself : geen pruttelende casseroles tomaten vergeten als je boven een tuinontwerp hangt te schetsen; maar wel komiek hoezeer 2 potten van tien liter gereduceerd kunnen worden tot bijna niets, zonder steenkoolsmaak - met dank aan opa voor het spic-en-spannen van de potten op zijn vrije dag). Nee ik zeur niet, ik vind dat keiplezant eigenlijk... inmaken.

De pepers van 2010, hier kan ik mee leven en zelfs een paar keer naar de markt me dunkt. En dan vragen ze soms waarom ik mijn pepers in pot zet en niet in de volle grond. Daarom.

pepers 2010

"Snel even" was weer letterlijk vliegwerk in de rapte tussen al de rest. Zaterdag bijvoorbeeld een hele dag met Rollin op stap voor de hands-on workshop natuurfotografie. Het had kunnen regenen die ochtend, maar als ik sleur met een paraplu ... dan regent het nooit (geen dank, graag gedaan zelfs!, maar het schijnt dat er nog zijn die dat kunnen). Eerst wel bijna een uurke doelloos 'doorstappen' op een saai jaagpad naast een bruine beek in het Webbekoms broek (Diest) terwijl er daar minstens drie plaatselijke natuurgidsen onder de cursisten zaten. Misschien was dat net het probleem, viele Köche verderben den Brei, want ze hadden allemaal wel een idee van een idee waarnaartoe (en ze wandelen blijkbaar liever dan foto's te maken). Jammer, want de terugweg bleek een stuk interesanter te kunnen (helaas nog flinker doorstappen). Soit.
De opdracht was om met één scherp beeld terug te komen dat dan in een rondje foto-kritiek gegooid kon worden (good-cop-bad-cop); als we er al in slaagden om met een scherp beeld terug te komen... schouderklopte de meester ons bij vertrek.
Een tweetal uren later zat ik met een luxe-probleem want ik had wel een paar beelden die ik aan een kritisch oog wilde blootstellen (ik kan daar tegen, tegen kritiek, behalve als ik te weinig geslapen heb). Door omstandigheden geen privé-audiëntie/pre-evalutatieronde dus gooi ik nog een paar sfeerbeelden in deze groep (ik zou zeggen, laat de bad-cop in u los, we kunnen er maar van leren).

workshop natuurfotografie diest paard

"scherp, ge moet de haartjes kunnen tellen, zo scherp", wat bij de haren genomen... ik wilde eigenlijk zo'n klassiek macro paardenoog en/of dampend neusgat maar ze stonden niet echt stil met die kudde van dertig beesten met drie ogen en vijf benen rond hun wei.

workshop natuurfotografie diest paddestoel

een beetje tegenlicht maar vooral koddig dat ik mijn hoofd moest ingraven om nog onder dat takje te geraken dat tien centimeter boven de grond hing - de (snoei)schaarkesclub doet dat anders heb ik horen zeggen...

workshop natuurfotografie diest paddestoel

diagonaaltjes werken meestal, rare dingen ook ...

workshop natuurfotografie diest roos

deze ging voor de leeuwen, want diagonaal werkt nog altijd en druppeltjes idem dito. "Die doorn is niet scherp" zei bad-cop. Tja ja, een doorn is al(tijd) scherp van zijn eigen he ;-) Maar wel het achterliggende landschap nog mooi in de druppels gevangen (toch ?) ...

workshop natuurfotografie diest doorn roos

allez vooruit, op ruim verzoek, een scherpe doorn ;-)

Wel weinig beestjes gezien daar in het broek, buiten die vedermot die in het donkere dennebos met haar buitenaardse T-lijfje op mijn statief ging zitten. Tegen dat ik mijn flits klaar had (ahja mijn statief was 'uitgeschakeld') was 'em vliegen verdekke....

10 comments:

hilda said...

spicy!

tijdtussendoor said...

Amai, wat een oogst ;)

Unknown said...

nou nou wat een oogst, groenten en beelekes.

ik vind het paard de mooiste... op stap met Rollin, sjansaar! zal voor mij pas over een jaar of 10 zijn of zo... eerst zelf nog experimenteren en dan de handleiding nog eens lezen van Rollin, keigoe geschreven!

Anonymous said...

Ik zei spontaan 'aw' toen ik die laatste doorn-foto zag... :-)

En die paprika's: waaaaw!

bart said...

the good:
fantastische foto van de peperoogst. Ik ben onder de indruk.
the bad: (je vraagt er nu eenmaal om, dus ik weiger ook maar iets positiefs te zeggen :) )
- foto paard: iets meer scherptediepte had gemogen, zodat onderlip en kin nog scherp waren. En een beetje dichterbij staan (zoomen met je voeten zegt de goeroe!) zodat je achtergrond wat egaler wordt.
- foto porseleinzwammetjes: beetje naar links opschuiven, zodat de tak parallel met je sensor valt. Op die manier kunnen beide zwammen scherp. Ook een scheetje onderbelichten, want nu is de paddenstoel bovenaan uitgevreten.
- de meniezwammetjes: ik zeg niks! ;-)
- rozenstekel 1: de stekel had scherp gemogen :-)
- rozenstekel 2: ook hier had ik liever wat meer scherptediepte gezien. Maar ik vind de beelduitsnede echt knap, de tekels 'vooraan' geeft het beeld iets dynamisch. mooi! (oei, nu zeg ik toch iets positief, djutoch!)

natuurlijk-rijk said...

Geweldige oogst

Bom said...

That's a good looking spread of peppers!

the666bbq said...

oh, da valt hier nog goe mee precies; ik vind het al wreed sympathiek dat ik niemand geheel moet tegenspreken ;-)

hot en spicy, like it a lot(s) ;-)

Opgepast, niet te kortbij voor de doornen, ze kunnen scherp zijn ;-)

de benenzoom was helaas op wegens schrikdraad - heb van zo'n draad over het algemeen gene bang van maar toch; diafragma verder toe had de achtergrond weer onrustiger gemaakt ;-) (had ook kunnen wachten tot het paard korterbij stond).

My First Sony heeft geen DOF preview (en dat geldt dan voor alle opmerkingen uit die hoek) het is dus wel vaker 'net iet te weinig of net iet te veel'. Meestal probeer ik er aan te denken om bij twijfel een reeksje te maken. Als er ne volgende komt zal dat knoppeke er zeker moeten opzitten.

'in het vlak' zoals de Rollin zegt, was inderdaad gemakkelijker om dat tweede er scherp bij te hebben (en zelfs die twee die nog wat hogerop stonden, maar ik moest die niet scherp hebben want er hing een te drukke boom vlak achter dat takje en dan zag je dat druppelke niet meer zitten ;-) ... 't is soms moeilijke keuzes maken in 't leven, gelukkig mag je er al eens een artistieke draai aan geven. Ter zijde, zou het kunnen dat het nog een andere zwammeke was, deze had op het eerste zicht geen slijmerige hoed (of is dat niet verplicht bij de porseleinzwam), en geen steel ?

ik heb geen referentie voor die meniezwammetjes (bedankt voor het naampje), ik kan dus niet goed inschatten waarvoor je me hebt willen behoeden ;-) die oversaturatie was er in het echt ook bijna, ik zweer het ;-)
Meer ter plaatse custom witbalansen (en vaker) ook al kan je alles nog naar je eigen subjectieve hand zetten in RAW, ik heb het op BelgiumDigital Live ook mogen ondervinden... (maar de klassieker : een romantisch diner bij kaarslicht met een perfecte witbalans is ook niet 'dat').

en toch was 'em scherp, ik heb me er ferm aan zeer gedaan ;-)

het puntje puntje van de laatste is weer zo net een twijfelgevalleke he, met de donkere achtergrond geef ik de aflijning het voordeel van de twijfel.

Het is wel een leuke vorm van wandelen, je moet er zoveel kilomters niet voor afleggen en je hebt waarschijnlijk meer gezien dan wanneer je wel kilometers afhost. En het is goed voor je conditie, zekers eens je rugzakje goed gevuld is. Volgende blogmeet : event en/of fotowalk + diner ??

Ben, los van de techniek, ook al blij dat niemand mijn stofjes heeft gezien (op deze vallen ze nog mee wegens al een paar weggepoetst maar man man man op mijn stofjestestopname : wat een miserie!) : wie doet wat (alleman naar de konijnenpijp, elke keer ?)?

Mme Zsazsa said...

Wow seg wat een oogst!!

Van de rest ken ik niks, ik doe zelf maar wat en kom nog niet in uw buurt. :)

the666bbq said...

kom kom, don't be so hard on yourself zsazsa wij hebben toch ook al vaak genoeg willen aanschuiven aan jullie tafel, picniclaken, speelhuis, moestuin, ... , zelfs het naaiateljeeke ;-) en daar zitten de belekes toch ook wel voor iets tussen !