5.10.10

faune et flore en France ... partie secondaire

Pap! Ik kan het sinds pakweg een paar uur weer zeggen en wel vanwege de niet spontaan terugtrekkende graslijn op zondag. "Hedde gij DA vandaag gedaan ?" zei de buurvrouw. Ja, maar alleen in de namiddag en met 60x3m (niet-te-hevig want ik moest nog gaan volleyballen) maar amper over den helft geraakt. Geen Kalmthout dus en eigenlijk ook verder niks van al het andere dat officieus WEL op de planningloze planning stond (planningen, daar hebben we er op het werk al genoeg van).
Even platterust, het uitgelezen moment om met de beentjes omhoog nog eens door 2010 te bladeren.

In augustus zaten we in de Drôme in de streek van de notelaars, perziken/abrikozen/nectarines en de zonnebloemvelden. De zomer was ook daar schroeiend heet en droog geweest (in tegenstelling tot thuis, augustus inbegrepen) maar dat was er meestal niet aan te zien, want er worden daar lustig olympische zwembaden tegelijk in het rond gespoten. Meestal niks aan de hand dus, tenzij je als boerke niet over zo'n indrukwekkende sproei-installatie/waterput/tapje van de Rhône kon beschikken, en zo waren er toch een paar.

droog-droger-droogst

Een heel (onprettig) verschil met de Toscaanse zonnebloemvelden die nog op het netvlies stonden. Watermanagement, het zal ook hier het thema van 2011 worden denk ik.

"Gelukkig" hebben de (moes)tuinen die we verder bezochten niet zichtbaar geleden onder de droogte (de meeste lagen dan ook al korter bij huis).

De jardin des fontaines Pétrifiantes (water verandert er in steen) had met zijn fonteinen en watervallen waarschijnlijk meer dan water genoeg. De tuin was indrukwekkender dan de brochure deed vermoeden en je kan aansluitend een boottochtje maken, wat de kinderen ook wel leuk vonden.

jardin pétrifiant

Aan de Loire (terugreistussenstopvakantie) dachten we nog een paar herhaalbezoekjes te brengen om te zien hoe die tuinen (zie schoolreis) in een paar maanden veranderd waren (Villandry, Valmer, ... vooral die laatste kon wel een transformatie gebruiken) maar dat is dus niet gelukt.
We zijn wel nog eens naar het tuinenfestival van Chaumont-sur-Loire geweest, zonder reislijder dit keer (geen typo) . Op het dooie gemak dus, zo hadden we zelfs de tijd om de moestuin te vinden die daar verstopt lag. Een mooie moestuin zefs, maar wel met een verraderlijk waterelement waar onze wereldkampioen vallen, bRambo, insukkelde (gelukkig stonden we er zo-goed-als bij want zoals hij daar dubbelgeplooid over die 40cm opstaande rand hing, was hij daar nooit zelf weer uitgeraakt; even de verkeerde kant opkijken en het kan verkeren).
De tuinen van het festival waren enorm geëvolueerd, losgeslagen soms en met veel veel veel meer bezoekers (meer toevallige toeristen dan liefhebbers, drukke pretpark-achtige toestanden) dan mei-juni. De zomervakantie is dus misschien niet de ideale periode om het festival te bezoeken.

chaumont-sur-loire tuinfestival 2010 vegetable-garden

bimbo-e-mama chaumont-sur-loire tuinfestival

chaumont-sur-loire tuinfestival 2010 vegetable garden

Een op tuinvlak absolute ramp was "de botanische tuin" van Da Vinci in Amboise. Centjes in de zak houden en gewoon doorrijden naar Azay-le-Rideau als je het mij vraagt. In Villandry had ik vorige keer namelijk een affiche zien hangen van "een moestuin in de vorm van een blad". Wel even opletten want In Azay-le-Rideau heb je meerdere kastelen, het is Chateau de la Chatonnière, die je moet hebben (het kasteel in het dorp is ook niet mis, maar we hebben ons toen een ongeluk gezocht naar 'de tuin' want die was er dus niet, niet meer dan een bescheiden parkje maar al helemaal niet die bijzondere potager; en tussen de twee in ligt er nog eentje klinkt-als-'Odette', daar wil ik ook nog wel eens binnenwippen ooit).
Maar dus zeker een aanrader die Chatonnière. Heerlijk onbekend blijkbaar want in volle hoogseizoen liepen we daar quasi alleen rond en hadden we maar een heel klein beetje verbeelding nodig om ons voor te stellen dat we in onze Engels-italiaanse droomtuin waren geland.
En half juni is er zelfs een rozenfestival, hou het in de gaten reisleiders.

rhone-2010 chateau de la chatonniere

rhone-2010 chateau de la chatonniere

Natuurlijk worden er op reis al eens wat zaadjes "geleend" uit oogstrijpe borders, geef toe, dat zijn toch de allerleukste vakantiesouvenirs. En in Blois zagen we een Sophora japonica in bloei, een boom beladen met witte bloesem verwacht je niet zo gauw in augustus, misschien maar eens kijken of we die geen plaatsje kunnen geven in de tuin.

collecting-seeds-rhone busted

Verder alleen gewenste beestjes in die vakantie. De typische toeristische trekpleisters : de krokodillenboerderij en "de vlindertuin" (eerder een hangar in Dié, maar daarom niet minder boeiend - de streek rond Dié is trouwens fantastisch fotogeniek voor de landschapsfotograaf, vooral na een korte bui tijdens zo'n warme periode).
Zoek tussen de honderden krokodillen die ene met zijn vijf poten maar eens (die rechtse, links in z'n oksel) ... 2010 was het jaar van de biodiversiteit zeker ?

crocodiles-rhone 2010

Tot slot : wil de persoon die 'Gardens of a Golden Afternoon: Edward Lutyens and Gertrude Jekyll: The Story of a Partnership' heeft uitgeleend die spoedig terugbrengen naar de campusbibliotheek ? Dan kan ik die long border al 'een beetje' inplannen (al zal het volgend jaar waarschijnlijk een overgangsjaar worden met breedgezaaide zaadmengsels). Waarvoor dank.

2 comments:

natuurlijk-rijk said...

Da's een pak tuininspiratie, amai!

Tamara said...

Een hele leuke serie, ik kom zeker terug op je blog om meer te lezen... zeker ook over die tomaten-clafoutis, ziet er echt lekker uit ;) Prettige dag !