14.10.10

gruwelijk lelijk vijverbeest ...

Na het Chaumont-sur-Loire-moestuin-vijver-incident werd het toch maar eens tijd om onze bassin-vijver(tje) leeg te maken. Het was met zijn opstaande rand een perfecte replica van die vijver en het zinken ding bracht toch niet veel meerwaarde in het bloemenperkje : het water kreeg alle kleuren waaronder vooral rood en de meeste planten gingen er in kapot behalve dat sprietending van den aldi maar veel meer dan sprieten was het dan ook niet. Als we die ton later nog eens een kans geven lijkt het me een beter idee om er eerst een laagje epdm in te leggen (misschien moet ik dat in het kruidenbad ook maar meteen doen). Omdat ik al druk in de weer was met een handvol dingen tegelijk zou Caro dat werkje voor haar rekening nemen. Beetje scheppen en dan gewoon omkappen.

Niet zo heel veel later : "Zeg kommes uit uwen hof ... grellige beesten". Altijd benieuwd als ze me roept, zelfs voor beesten want die pop van het Groot Avondrood had zij ook gevonden. En daar kropen ze dan, vier stuks.

libelle nimf larve larvae dragonfly

Allez ja kruipen, echt elegant bewegen kon je het niet noemen. Lomp, mechanisch en een beetje gehaast ook wel. Toch even een bakje in voor nadere inspectie. Blijven zitten was duidelijk niet hun sterkste kant, maar van beesten die ik niet ken is dat nu net de eigenschap die ik het meest kan appreciëren. Zeker als ze niet veel kleiner zijn dan mijn duim en zij met z'n vieren, voor je het weet zit er ééntje in uw haar en bijt hij giftig een stuk uit uw oor.

libelle nimf larve larvae dragonfly

Mooi kan je ze toch niet noemen. Maar dat kan natuurlijk snel veranderen als we weten hoe ze er straks na de metamorfose gaan uitzien. Ik denk ondertussen te weten dat dit de nimfen zijn van libellen, de kop is een beetje een weggever vermoed ik, met die knopoogjes en dat masker voor de bek. Ook het staartje blijkbaar volgens sommige determinatiesleutels. Ongewassen (van) onder het slijk zijn de details voor de determinatie misschien niet allemaal zo heel goed te zien, het buikje was al wat properder aan de groene kant (van over het gazon te lopen). Iemand een idee voor een specifieker naampje ?

libelle nimf larve larvae dragonfly

3 comments:

Anonymous said...

fuck man, dat zijn het soort beesten die je in je dromen niet wilt tegen komen.
zo griezelig, maar wel een leuke vonst.

the666bbq said...

enger dan een engerling fluisterde hier nog net iemand in de gangen ;-) maar zo eng zijn die dan ook weer niet..

bart said...

zeer tricky om ze op soort te brengen, die libellenlarven. Alleszins één van de korenbouten, misschien de gewone oeverlibel maar verre van zeker.
Zó lelijk zijn ze trouwens ook weer niet vind ik (niks kan tippen aan de naakte molrat als referentie), edoch ze kunnen wel bijzonder gemeen bijten. Dus let op je vingers :-)