13.5.08

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen...

Je zou denken dat de boer dat ook niet zou doen maar de boer mispakte zich en ... reed zich opnieuw vast.

boer ploegde nog eens voort

De kiezel rond het keukenterras is 'gewassen' - een kruiwagen of 5 stof, zand en puin dat de gevelwerker had achtergelaten werden met behulp van de oude beddenbak gescheiden en afgevoerd. Daar heb ik dit tuinseizoen toch wat veel tijd aan verloren maar we zijn er bijna door. De border werd ook verlengd en kan nu worden ingekleurd met plantjes (maar eerst nog wat regen graag).
Er stond nog een Euonymus fortunei struikje wat verwaarloosd te wachten op een beter leven en dat gaat hij eerdaags krijgen als hij in duizend stukken wordt gesneden in de hoop evenveel (maar met de helft of wat ben ik ook tevreden) geworteld te krijgen.

De serre is leeg, klaar voor de tomaten (nog maar een paar nachtjes slapen). De Escar-go werkt in elk geval, ik zie bijna alleen zwarte slakkenmummies soms nog met de neus aan een blauw korreltje. Ik hoop maar dat George onze serre kikker slim genoeg is om van die zwarte gummies af te blijven (de zwarte wine gummies vind ik zelf ook de minst lekkere). Eén van mijn tuinbijbels (het grote tuinboek van Franz Boehmig) zegt dat je nooit in de verleiding mag komen om tomaten voor 20 mei uit te planten. Het boek is wel al oud en misschien niet voorzien op ons veranderd ozongatklimaat maar ik merkte toch ook dat sommige plekken nog vrij koud aanvoelden en aangezien ik mijn planten behoorlijk diep uitzet laat ik de grond nog wat verder opwarmen - het lijkt een verlies in tijd maar dat is het niet. Om nog maar te zwijgen over de truuken die je moet uithalen om de ijsheiligen buiten te houden (als die ooit nog eens moesten langskomen). Ik doe trouwens niet mee met de wedstrijden 'omterteerst'. Spelen in de tuin dat moet je op je eigen tempo doen.

Het verlengde weekend was vooral druk op extragardinale activiteiten. De Moedermolen werd op moederdag officieel in gang gezet. Gelukkig had ik nog niet teveel gedronken want anders had ik me misschien impulsief ingeschreven op de molenaarscursus. Er waren "voortekens" genoeg : de molenaarscursus wordt in Meerhout gegeven (voor wie het niet weet de gemeente waar ik mijn jonge leven heb doorgebracht), en van boven op de Hondsheuvel waar de molen staat (maar vanop de molen zelf uiteraard nog beter) had je vrij zicht op ons huisje (en alleen maar ons huishe, voor de rest vooral bomen). Nog wat masochistische zelfkastijding door een kort bezoekje aan het jubileumfeest van vespaclub Primavera in Leuven en een barbecue inclusief eerste ponyrit voor Rosemarie - het verlengde weekend was niet echt een zegen voor de tuinplanning (als de zon maar schijnt).
Het tweede aardappelveldje met de late rassen is gepoot (desiree, laura, nicole, charlotte,...) weer veel meisjesnamen die ze aan de aardappelen geven of heb ik meer aandacht gehad voor aardappelrassen met meisjesnamen ? Ik heb er in elk geval weer te veel gekocht dus ik zal nog 'snel' een lapje moeten vrijmaken. In principe kan het tot half mei, en volgens sommige bronnen tot eind mei - het is niet altijd exacte wetenschap.
Het peulenvak is ondanks de droogte toch goed op gang gekomen dus er komt beweging in de moestuin.

De gevelplinten die achter de leibomen moeten komen zijn ondertussen ook besteld, binnen (over maar nog liever binnen) drie weken zouden ze er zijn en dan kunnen we ze plaatsen. Het was niet alleen lastig en vooral onhandig om eerst de bomen te zetten en later de plinten erachter te foefelen, het is ook gemakkelijker om de rvs constructie af te stemmen op de geïnstalleerde plinten (dat kan nog allemaal afwijken op de papieren versie). Bij mijn inspectie van de bomen die nog altijd in pot ingekuild staan viel op dat één gesteltak van een dubbele U nog altijd alleen maar slapende ogen had, maar meester Wim vindt het niet erg om die terug te nemen ('natuurlijk' bedankt meester Wim).

1 comment:

Anonymous said...

Ja, het is bijna niet bij te benen hoe snel alles vooruit gaat. Je keert je rug en het groeit alweer allemaal 10 centimeter. En een daguitstap kost je evenveel tuintijd. Zelfde probleem hier, maar gelukkig had ik nog wat verlof open staan van 2007 dus morgen en overmorgen thuis. Joehoew!