29.11.07

sweet swedes...


Zweden die volgende week hun rijbewijs willen hebben geleerd hoe ze moeten 'eco-rijden'. Zowel op theorie als praktijk wordt er getoetst of ze die groene gedachte onder de knie hebben. Wat moet er dan zoal onder die knie ?
Motor tussen 1200 en 300 tpm houden, schakelen bij 200-2500 tpm, in de hoogste versnelling(en) rijden bij lagere snelheden (bv 50 in vijfde versnelling), anticiperen om plots versnellen of plotse remmen te vermijden, houden aan de snelheidslimieten, bandenspanning 10% hoger dan standaard aangewezen, airco uitschakelen of niet hoger dan 21°C, fiets gebruiken voor korte afstanden want brandstofverbruik 300% hoger bij 'koude' motor,... Weer geen wereldschokkend nieuws maar als rijstijl zeker nog niet ingeburgerd stille getuige daarvan zijn de vele harmonicafiles op onze autowegen. En toch heeft men het gevoel sneller te gaan als het snel gaat - terwijl de feiten (de boordcomputer die een gemiddelde snelheid van amper 50 km/u geeft, de eco-drivers op het rechter baanvak die quasi even snel rijden als de harmonica spelers op het linker baanvak) meestal het tegendeel aantonen.

Ik moet bekennen dat mijn 'beeldscherm'job niet de allerbeste is wanneer je van een hersenschudding herstelt; al zijn kan het wel 'leuker' (video / productbeschrijving).

Ondertussen komt onze spectaculaire inbouwafwasmachine weer een stapje korter bij - grotendeels vanwege papa; nu schoonpapa nog en we kunnen eindelijk rustig en volledig eco-vriendelijk afwassen.
De zeepnoten voor de wasmachine zijn ondertussen ook besteld, ik ben eens benieuwd hoe wit ze de witte was wassen.

No comments: