22.11.07

acrylwadde ??

Weer een stofje om bij op je angst-lijstje te zetten : acrylamide is voor de mens een niet verwaarloosbare risicofactor voor kankers. En waar vinden wij deze stof ? Pepernoten, speculoos, frieten, koekjes, brood, chips - allemaal dingetjes waarvan we met de komst van de Sint in gedachten binnekort weer een redelijke portie van naar binnen werken. In de nederlandse ontbijtkoek schijnt er ook nogal wat van in te zitten : toevallig onstaan door een ideale cocktail van meel, glucose- en fructosestroop en het bakpoeder ammoniumbicarbonaat. Beter zou zijn natriumcarbonaat te gebruiken (eerder op de blog al alle lof gekregen als huis-, tuin- en keukenwondermiddel) waardoor de vorming van acrylamide fors afneemt. En met name voor baarmoederhals- en eierstokkanker lijkt de relatie sterk te zijn (borstkanker minder).

Recent onderzoek heeft ook aangetoond dat het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV, virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt), door vaccinatie bij mannen ook wel eens het aantal orale kankers zou kunnen terugdringen. Enkel seksueel ondergestimuleerde personen en jonge papa's (al beweren kwatongen dat dat grotendeels dezelfe populatie is) zien hier een verborgen relatie - voor de anderen een kleine toelichting : kan wat persoonlijke hygiëne bij de cunnilingus misschien soelaas brengen voor minstens één van beide partijen ?

En er is er weer eentje gepromoveerd. Vier jaar hard gewerkt op haar doctoraatsstudie, met wat geluk - en dat hoop ik van harte - bijgestaan door een handvol gewillige en gedreven slaven. En haar conclusie is (tromgeroffel) : 'De hele bevolking neemt te weinig omega 3-vetzuren op. Die vetzuren kunnen heel wat voordelen hebben. Visoliesupplementen zijn een hype en geen wondermiddel en horen thuis in de apotheek voor mensen met een visallergie'. Nou nou, een gewaagde conclusie, en gelukkig volledig in overeenstemming met de artikels die al 10 jaar in de boekskes bij de tandarts of de kapper staan gepubliceerd (en ja, ik heb het even niet over de vakpers). De academische wereld heeft dus nog eens het licht gezien. Wat me in deze wellicht het meeste stoort is de academische blasé, 'het pilletje is niet goed, te gemakkelijk'. Wat ik van een onderzoeker wil horen is of het pilletje doet wat het zegt te doen, een onderzoeker moet voor mij niet de morele overweging maken of dat nu via een pilletje of een filetje vette vis gaat. In een wereld waar alles voor velen te duur wordt, is het niet ondenkbaar dat dergelijke 'supplementen' een belangrijk aandeel in het dieet vormen. In die wereld waar sommigen hun dagelijke aanbevolen portie fruit niet kunnen betalen of zelfs de visblokjes uit de kartonnen doos boven het budget zijn komen te liggen, kan men maar blij zijn met een goedkoop oplostabletje vitaminen, of een bolletje olie. Beter iets dan niets.
Als al die pilletjes maar geen kwakzalverij zijn, en men maar de gezonde bedenking maakt dat een appel leuker is dan een tabletje dus als het effe kan ...
Ik weet dus nog altijd niet of het wel een goed idee is om die bolletjes te beginnen slikken, of ik mijn kippen nu wel of niet met omega3 verrijkt voer moet geven in de hoop daar zelf van te profiteren via de eieren. Ik weet alleen dat omega3 goed voor je 'kan zijn' en dat gerucht doet al langer de ronde.
Maar misschien gaat de samenvatting van de samenvatting wat kort door de bocht.

"Teveel melk voor een baby/peuter (>500ml/dag) zet stress op de nieren en proteïnen in de melk verhogen de kans op obesitas later", vertelt Kind en Gezin ons tijdens ons afgelopen onderzoek.
Los daarvan lees ik vandaag dat wetenschappers hebben ontdekt dat een bepaalde proteïne in de hersenen
verantwoordelijk is voor zwaarlijvigheid. De proteïne zou, via het
hormoon leptine, het verzadigingsgevoel beïnvloeden en zo dus ook
invloed heeft op het gewicht (zoals blijkt uit een Franse studie op muizen).
Heeft Abraham wel op de juiste plaats zijn mosterd gehaald ? We zijn in elk geval weer een jaar of tien zoet in de boekjes.

Ik ben eens benieuwd welke lekkere biologische kool mijn vrouwtje uit de tuin heeft geoogst, het wordt alleszins smullen, met een lekkere vettige worst want pas morgen is het vrijdag-visdag.

No comments: