8.11.07

cancer is in the air, blowing in the wind...

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft in heel wat soorten honing een kankerverwekkende stof gevonden. Het gaat om pyrrolizidine alkaloïden (PA's), die afkomstig zijn van onder meer het plantengeslacht waartoe het Jacobskruiskruid behoort. Imkerij stond nochtans ook nog op mijn verlanglijstje, ooit eens achteraan in de boomgaard een kastje op te zetten.
Een tijdje geleden trouwens nog een reportage gezien waarbij ze nog wat honingmysteries uit de doeken deden. Blijkbaar was de Aziatische honing nog niet helemaal op het zelfde niveau geregelneefd als de onze, en mocht hij tot voor kort zelfs Europa niet binnen. Voorlopig zou hij toch voornamelijk worden gebruikt in bereide produkten (koekjesbakkerijen, tabakindustrie,...) onder het motto daar kan het al een stuk minder kwaad. Heel af en toe wordt hij echter al eens stiekem onder de Europese honingen gemengd om de kosten wat te drukken van sommige low budget merken - in de reportage werd een 4 letter keten genoemd waarbij de gastheer zich wel verontschuldigde (pro forma?) omdat hij niet wilde bedoelen dat die keten dat wel effectief zo deed om zijn prijs te drukken maar het was wel de manier om de prijs te drukken. Om nog maar eens te zeggen hoe weinig we weten van wat we zoal in ons mondje proppen.

Het artikel over hoe goed organisch voedsel wel is werd trouwens het meest bekeken in de laatste medische nieuwsbrieven. Niet schrikken dus wanneer je huisarts, diëtist, kinesitherapeut of andere witte schort plots meer aarde onder de nagels vertoond.

En alsof er nog niet genoeg gekankerd wordt, komt de kankerpreventiespecialist van de universiteit Gent en woordvoerder van het Steunpunt Milieu en Gezondheid nog eens verkondigen dat uiteindelijk 2,5 tot 12,5 procent Van de niet-rokende Vlamingen sterft aan kanker als gevolg van de milieuvervuiling, waarbij ik me dan afvraag hoeveel verschil er dan nog overblijft tussen wel roken en niet-roken (misschien krijg je enkel kanker van het roken van met aziatische honing geparfumeerde honing).
Misschien wordt het eens tijd om een ionisator uit te testen om te zien of fijn stof en andere vuiligheid inderdaad uit de lucht kan worden gefilterd tot de heerlijkste berglucht uit de documentatie.
Maar eerst ga ik voor een andere gadget, de HYmini, een moderne versie van de windmolentjes van Scherpenheuvel om bv op de fiets te monteren en zo je 20km/u windverplaatsing om te zetten in energie om je gsm, je digitale camera of andere hebbedingetjes van stroom te voorzien. Het is me alleen nog niet duidelijk hoeveel het me weer gaat kosten om dit naar Gelrode te krijgen. Ik ben ook weer niet goed consumptie-arm bezig maar dat compenseer ik dan wel weer met mijn lichturen op het werk (hoewel ik het al even moeilijk heb met dat compenseer-gedrag als met de consumptie-maatschappij maar allez).

No comments: