16.5.11

ze liggen erin ...

... tomaten, paprika's, pepers, komkommers, aubergines hebben plaats gemaakt op het d(r)uivenkot door in de serre te gaan staan. Niet van hun eigen helaas maar het zwaarste werk van het serreseizoen (incl. opkweek vanaf zaad) is nu eigenlijk wel weer achter de rug.
Much about the same zou je kunnen zeggen. Zelfde 42 tomatenplaatsen (iets meer dan de helft nieuwelingen, geen CDB). Weer veel te veel meloenen (maar die moeten dan ook maar zo lekker niet zijn). Maar dan weer minder pepers dan andere jaren (daar heb je er toch altijd teveel van - één of twee jalapenos zou ik nog durven importeren, want die ben ik rats vergeten), iets meer paprika's, en voor de eerste keer aubergines (weet dus nog niet of die liever in vollegrond/pot/binnen/buiten/... staan).
Nu nog even overzichtelijk maar straks weer een jungle.
De waterflessen zitten in de grond, en de emmers (SIP-voor-beginners, drainage aan de zijkant boven de bodem ipv in de bodem) op de grond, maar het zou goed kunnen dat het watergeven zelf nog gaat veranderen.
Mulchen met kamgras en stinkers na m'n werkreisje naar Amsterdam (iemand nog leuke tuintips voor aanstaande zondag op fietsafstand van A'dam???).Stuk voor stuk als zaadje vertrokken, en allemaal wel een paar keer door mijn handen gegaan. Allemaal vertrokken in hetzelfde verwarmde kweekkastje van 60x40 (mijn belangrijkste reden om met kleine krantenrolletjes te beginnen, kweekkastmanagement). Dit seizoen bijgestaan door een onverwarmd "kweekkastje" voor alles wat niet echt extra warmte nodig heeft (bloemenzaden, pompoenen, ...), toch niet als je niet perse in de winter wil beginnen met pompoenen ;-)
De kader waarin ooit onze Eerste-Winkelrekening-Bij-Samenwonen heeft gehangen (melo, ikweethet) en die ik dus al jaren had, past perfect op een grote isomobak die ik al jaren had (past perfect zou je niet zeggen op de foto, maar zo'n kastje moet ook luchten, al zeker als de zaailingen tegen het dak zitten ;-). Weer een paar euro uit de kringloop voor een handig instrument. En niet lelijk om naar te kijken ("of ze al gegroeid zijn"). Wel het glas nog eens onder handen nemen, of het lijkt alsof we de ISO weer op 3200 hebben laten staan.
Die pompoenen hebben we vandaag ook nog maar even allemaal buiten gegooid, in het kippenhok beginnen de eerste spontane planten de kop al op te steken (nature knows best you know). Zoals gewoonlijk ook weer veel te veel exemplaren, we (de natuur en ik) zullen nog wel dunnen.

9 comments:

arganolie said...

da vindt ik wel goed, hoe je het uitlegt

natuurlijk-rijk said...

En dan nu de hangmat bovenhalen ;-)

the666bbq said...

eerst even een weekje vanwaar de hangmat komt (Amsterdam), talking nerdy (to nerds helaas)

wel nog een ongelukje met de regenwaterput (domme kippen) dus misschien de grondwaterput nog maar even prioriteit geven maar vanaf dan .... cruisen, echt waar (wijntjes opmaken de foire om ribbekes van op de bbq door te spoelen) ;-)
(cruisen misschien zelfs op een electrische scooter, man man daar zitten ondertussen vette dingen tussen)
(wel nog een heleboel te zaaien straks tussendoor, maar sommige bloemen heb ik al opgegeven voor dit seizoen, te mooie zaden voor een half resultaat!)

the666bbq said...

does that make even sence, ergens ? ;-)

bart said...

there is no fool who has not his own kind of sense. Dit gezegd zijnde, waar ik ook enige 'sense' achter zoek: waarom begot elk jaar je serre versleuren als je toch nagenoeg alles in potten kweekt? :-)

Anonymous said...

Ik meen mij te herinneren dat meneer 666bbq zijn serre verplaatst omwille van de après-serre die daarop rijkelijk volgt. En volgens mij is dat stukje zonder sense er een rechtstreeks gevolg van :-)
PS Wij hebben ook al volop zitten turen op de foto om uit te maken of er nu ook tomaten in pot staan, of alleen pepers, en hoeveel, enz.:-)

the666bbq said...

moet alles dan altijd sense maken kan je je afvragen ;-) maar allez ik zie dat jullie op de dool geraken in mijn serre, net nu het nog zo overzichtelijk is, en dan wordt dat daar een virtueel vertrappel van jewelste dus :
je mag er eigenlijk vanuit gaan dat er niks in pot staat (puur gezichtsbedrog allemaal) : 42 tomaten in vollegrond, 7 rijen van 3 (x2 aan de andere kant van de middengang), op de koppen steeds een paprika plant (meestal aan weerszijden van de gang eenzelfde soort maar ik had meer dan 7 soorten dus een aantal 'enkel'). Afstanden ongeveer 40x90, meer dan genoeg maar daarmee staat de serre dan eigenlijk vol. Oplossing voor dit probleem : meloenen (een paar dozijn of zo, dus minstens 2 in dat paar) en komkommers (één dozijn) lang de randen (komkommers aan de korte kant 2x2x3, meloenen aan de lange kant), zij mogen/kunnen toch allemaal grotendeels over de grond of als ik dit jaar de klimtuigjes wel eens op tijd afkrijg tot op halve hoogte (heb de verticale teelt ook al gedaan maar dat vraagt dus extra plaats - op de grond is die plaats er- je ziet de vruchten wel beter hangen maar ze vallen ook vlotter naar beneden soms).
Daartussen de 'vliegende potten' die desnoods verplaatst kunnen worden van gang naar gang, met daarin pepers, aubergines en nog een paar paprika's (andere jaren bijna uitsluitend pepers). Pepers worden al gauw halve boompjes in de volle grond, in pot blijven ze wat kleiner met nog meer dan genoeg opbrengst.
Met als handig neveneffect de overduidelijke optimalisatie van 4x6m ...
Makes sense ?? ;-)

En dus ja, die serre-dans is dan een gewoon onderdeeltje van het rotatieschema in de moestuin... (even zinvol als voor de andere vakken, en leuk met die après-serre, al moet een stukje van de trap wel overnieuw wegens dubbelzicht op plooimeters ;-).

Unknown said...

Wat een prachtige foto's :)
En erg leuke site.

the666bbq said...

thx Elise, ik maak er nog altijd veel meer slechte dan goeie hoor Maar zoals Lao Tzu het zo mooi kon zeggen : "every step is on the path" ;-)