10.5.11

2x2=vol=vol ...

Ik zou een tweede verdieping kunnen gebruiken op mijn tweede verdieping. Watergeven en zien dat alles daar een beetje evenveel zon krijgt begint wat te lijken op auto-inpakken-NA-vakantie-met-al-één-valies-teveel-VOOR-vakantie. Tetris met plantjes, het is eens wat anders. Want als ook de waterschalen in het d(r)uivenkot uitgestald staan heb ik ongeveer (samengelegd) nog anderhalve tegel over om volle maanden van hun plekje, naar het water, via de afdruipschaal, naar mogelijks (tijdelijk) een ander plekje te jongleren. Misschien moet ik de zandkleurige vloer met matching voegen maar vervangen door een twister mat, het zou de coördinatie een stuk makkelijker maken.
Maar het einde is in zicht. Veel voller dan dit zal het niet meer worden want dit zou de week van de uittocht moeten zijn met de finale zoals wel vaker op het -einde. Door omstandigheden nog iets vroeger dan gepland.
Veel voller dan dit kan het dus ook nooit worden, de limieten van de plantenkamer zijn bij deze quasi volledig gedocumenteerd (alleen de uiteindelijke verpottafel kan nog nog wat virtuele ruimte scheppen door af en toe mee opzij te schuiven op haar wielen, en misschien nog wat plantenbakken onderin te dragen). De limieten van mijn na-werk-ze activiteiten trouwens ook...(Zoveel dat het zelfs niet allemaal op de foto geraakt - breedhoek bedelen bij de Sint).
Afgezien van het relatieve plaatsgebrek is de evaluatie van het opkweekseizoen in de plantenkamer geslaagd te noemen. De eerste keer dat alles daarboven gebeurd en het is maar een paar keer spannend geweest (die keer toen ik de lichtbak op een mand geselecteerde tomatenplanten liet vallen niet meegerekend wegens buiten categorie dom). Vooral qua temperatuur op het einde van de winter maar het dichten van de laatste tochtgaten tegen volgend seizoen kan daar nog een paar graden verschil maken.
Alleen nog een vlottere (bezoekers)toegang naar boven (een paar ideetjes vechten het nog uit in mijn hoofd) en dat is daar perfect voor deze hobby.

Helaas is het seizoen zelf verre van perfect : één nacht late vorst was genoeg voor schade op planten die al stonden te knikkeknieën van de droogte (patatten om maar iets te noemen, daarmee was ik nu eens op tijd). De tuinbonen hebben nog nooit zo vroeg mieren en hun luizen op bezoek gehad (amper 20cm hoog, als ik die nu al moet toppen heb ik zelf niks) en dat is waarschijnlijk ook een teken van stress op die planten. Na de voorspelde onweersbuien hebben we alles samen toch al zeker 40 druppels geteld, de druivelaar had vanmorgen veel meer dauwdruppels aan al z'n bladertopjes verzameld (veels te fotogeniek als je geen tijd hebt om er een foto van te nemen) dan dat er hier vandaag gevallen zijn, en voor de rest van de week voorspellen ze weer droog (droog hebben ze moestuinhelaasmaarfestivalofbarbecuegelukkig altijd juist voorspeld, alleen de regen -miljoen dedieu- meestal ruim ernaast).
Het gazon is al zo ros als vorig jaar na augustus. Niet dat me dat specifiek één moer kan schelen, maar het is nog maar mei... dus dat belooft. Het zaaiwerk ter plaatse stellen we nog altijd uit (weinig zin in een gieterelleboog), maar hoelang nog ?
Die druivelaar doet het trouwens wel bijzonder goed, zal met zijn tenen ondertussen al diep genoeg in de grond zitten. Zelfs de witte die vorig jaar amper gedragen heeft hangt redelijk vol, en de aardbeidruiven uit San Gimignano willen duidelijk niet onderdoen voor de locals (van ver zou je denken dat er rabarber tegen de muur omhoog groeit).
Nee, de druiven groeien nog als kool, gelukkig kan ik er amper voorbij gaan zonder iets uit te pitsen (maximum 1 tros per tak, kleine trosjes gaan sowieso altijd weg, en de dieven natuurlijk ook) ...
Nog even, en we mogen dit weer bij de tomaten doen (eerst nog even langs de botanique, voor een zwart doosje ... a Capsicum clip ;-) ... en ook even langs die andere tuin).

8 comments:

meneer boerenerf said...

Dat staat inderdaad behoorlijk vol.
En met dit droog weer alles buitenzetten ga ook geen pretje worden, vrees ik.

Anonymous said...

Gij zijt welgekomen....

bart said...

ik ben onder de indruk, zo'n volle kweekruimte. Hier is de living ontruimd, tot algehele bevordering van de verstandhouding met de eigenwijze madam. Nu alleen nog het waskot nog... :-)

the666bbq said...

de living heb ik nooit durven voorstellen ;-) gelukkig was de keuken een volwaardig alternatief maar omdat ik af en toe al eens een plukje potgrond durfde te laten vallen werd ik al gauw verbannen naar de wasplaats. Zelfs dan werd mijn verhuis naar het d(r)uivenkot met gejuich (en een feestje) onthaald. Echt een deugdelijk kamertje, sinds er een kachel staat zeker, alleen volle emmers water en megazakken potgrond langs de ladder aanbrengen is nog een beetje lastig soms. Voordeel is wel dat je leert zuinig omgaan met water ;-) Misschien dat het er soms iets 'te' comfortabel is voor de plantjes, het is er overdag snel 27° en blijft er 's nachts kort bij de 20°...

dit weekend moeten de tomaten, pepers, paprika's, aubergines en eventueel meloenen en komkommers de serre in, dan mogen de bloemekes (die het thuisfrond dan een dikke week aan de wiggel moet zien te houden) op de eerste rij. In de serre moet toch al het water aangevoerd worden, zal hopelijk niet veel anders zijn dan anders. Maar voor de bloemekes buiten komen de buien van volgende week niks te vroeg...

ik ben zelfs al een beetje zenuwachtig Ann, maar gelukkig heb ik al iets in mijn handen en moet ik daarmee al niet onwennig staan te doen ;-) maar eerst die tomatjes de grond in en nog snel een leeg kampeerkarreke gaan bekijken ... laat het weekend maar komen!

natuurlijk-rijk said...

Hier net hetzelfde wat de tuinbonen betreft ;-(

Marleen/Wiz said...

Ha- je lijkt wel een echte boer...die klagen ook altijd over droogte of te veel regen (in nederland;-) Toch jammer dat je geen tijd had voor een plaatje van de druif met dauwdruppels...;-) Veel sterkte en tijd gewenst bij het uitplanten van al het zaaigoed!(kijk uit voor een poot-elleboog).

the666bbq said...

klagen helpt soms ;-)

Anonymous said...

Beste,

Leuk artikel, ik blijf hier alvast af en toe een kijkje nemen.

Bezoek ook alvast mijn site eens, dit is een zoekertjes site waar je gratis tuinartikelen kan verkopen, http://www.tuinmarktplaats.be

Nog veel succes met je site.

mvg