8.3.11

catastrophe ...

riep de oude Franse skileraar zuchtend als er weer eens iemand durfde te wankelen op z'n latten, een bocht te missen op de st!jle hors-piste waar nog geen bochten inzaten of gewoon in een boom bleef hangen omdat die boom niet van zijn plaats ging... catastrophe zuchte ik toen ik terug thuis kwam en de zaailingen veel te nat zag staan in het kweekkastje (niet dat ze zoveel water hadden gekregen maar normaal moet je de kas toch wat vaker dan om de tien dagen luchten - zaaien en op vakantie gaan, niet ideaal; maar wel leuk) ... en catastrophe riep ik nadat ik vandaag de kweekkast weer wat overmoedig bij de zon had gezet. Dacht (voor de tigste keer) dat de zon wel zo straf niet zou zijn en ik zo toch, met die dure elektriciteit van tegenwoordig, weer wat licht- en warme-maturen kon uitsparen. Ik had er al spijt van toen ik amper twee bochten dichter bij het werk was ... Ik heb vandaag misschien wel 3 frank elentriek gespaard maar toch een redelijk aantal zaailingen verloren.

kweekkasttastroof

Maar geen reden tot paniek, ook genoeg wel gelukt en van de meeste andere rassen heb ik nog genoeg zaden (met uitzondering van een aantal aubergines maar zo'n grote fan zijn we daar toch niet van). En we hebben nog wel wat tijd voor een nieuwe lading. Voor wie niet meer kan wachten zijn het vandaag (excuus, er was weer iemand op mijn schoot in slaap gevallen waardoor die dag al grotendeels gepasseerd is) en morgen trouwens ideale dagen om aan de tomaten te beginnen (als ik morgen wat bekomen ben en de schade heb overzien leg ik wellicht de gerateerde peperzaadjes), voor mij zal het voor de tomaten eerder ergens tussen de 17de en 19de zijn. Volledige volgens plan trouwens.

De vogeltjes fluiten kwiek en sommige boeren schudden hun velden alweer op. Tijd om zelf goed uit de doppen te kijken dus. Een paar rijtjes geprobeerd op veldje 5 maar de grond is er eigenlijk nog te nat. Toch bewerken breekt je later zuur op (met garantie), maar twee rijtjes zondigen met de zon op uw snuit doet wel deugd na de lange winter. Zodra het nog wat meer droogt kunnen de schorseneren en de tuinbonen erin, en waarschijnlijk niet zo heel veel later de rest.
De look en de winterui doen het gelukkig nog steeds zeer goed.

Nu we toch aan het kalenderen zijn : wie op 18-20 maart in de buurt van Amsterdam verblijft kan het food film festival meepikken met films, workshops, proeverijen, ... en nog wat rondom eten. Ze spelen er onder andere 'goddelijk varken' waar ik het laatst onderdeappelboom nog over had. En dus nog meer van die eye-openers. Altijd wat te doen in Amsterdam (moet zelf helaas nog twee maanden wachten voor ik er nog eens "in de buurt" ben).
In het Foto museum in Antwerpen loopt nog tot 5 juni de tentoonstelling Hungry Eyes. Daar moet ik wel nog zien te geraken, al dan niet met workshop (in elk geval zonder fotoclub want ik ben al geschorst wegens 'maatschappelijk gevaarlijk en verwerpelijk gedrag' - tjaja ik had ruim voor en kort na Het Bezoek openlijk durven stellen : " 't is Rollin en niet Rolain " (Verlinde), boetedoening schijnt dan als vanzelfsprekend in zo'n club maar het blijft Rollin en niet Rolain; in het centrum van een actieve genocide binnen de club blijken pikjes wat korter en teentjes wat langer).
Volgende week maandag is er in Diest 'wiskunde in de natuur' waar nog (minstens) één plaats vrij is omdat ik dubbelgeboekt naar KT moet. En de eerder beschreven bloemenzeëen zijn zo mogelijk nog indrukwekkender aanwezig (in de Kruidtuin staan er ondertussen zelfs Paasbloemen te pronken - zal voor de onzen die we eergisteren nog snel in de grond legden nog wel even duren, als ze nog willen).
Allez, we weten weer wat doen (en u ook, tomaten zaaien en al ;-)

9 comments:

hilda said...

mijn tomaten vorig jaar waren een catastrophe, k was veel te laat beginnen zaaien en ze stonden ook gewoon in weer en wind. k heb nog steeds geen serre, maar toch wil k het nog eens proberen, zouden er soorten bestaan die je als kamerplant kan houden of die opgewassen zijn tegen het belgische weer?

the666bbq said...

dat zouden dan de dwarfkes of de microtoms moeten zijn (vaak met dwarf of micro in de naam ;-) Hoewel klein genoeg om in gemiddelde bloempot niet te indrukwekkend plaats op een terras in te nemen, en een opbrengst die in verhouding nog ok is zijn ze meestal niet "sterker" of resistenter. Belgisch weer en tomaten (zonder beschermpoederkes) het is geen evidentie in de open lucht... met poederkes al een heel stuk vlotter en als je ze redelijk droog kan houden al zeker.

Ik zou meestal voorstellen de spreekwoordelijke eerste stapjes te zetten met poederkes, spaart u een hoop teleurstellingen, en met de "smaakt-naar-meer" nog in de mond en het achterhoofd kan je dan met de jaren fanatieker letten op "de hygiëne" om te komen tot "helemaal zonder" (het kan, maar dan waarschijnlijk in een serre die past bij de tuin ;-)

hilda said...

hmmm, ik ga hier geen eeuwigheid blijven wonen, er staat een verhuis op til naar een samenwoonproject in een oude school, en k weet niet of de rest t wel gaat waarderen dat ik een stuk van de koer inpalm met een serre... deze zomer zal k het eens proberen met een micro-tomaatje en een stuk plastiek ter bescherming tegen de regen, hopelijk wordt dat iets, want van poederkes ben k geen grote fan.
duimen maar!

Anonymous said...

Hilda, ik heb al 2 jaar buitentomaten in volle grond en dat is een groot succes. Ok, vorig jaar stond de schimmel er plots op, maar toen waren we al september of oktober.Qua soorten herinner ik mij alleen sub-artic-plenty. Je moet maar eens kijken bij De Nieuwe Tuin; daar staat telkens bij of het om buitentomaten gaat of niet. De kleinere soorten hebben natuurlijk wel meer kans om rijp te worden dan de grote, maar het belangrijkste is op zoek te gaan naar sterke soorten die tegen regen en wind kunnen.

Marleen said...

Ja, da's huilenbuilen als er zaailingen teloor gaan door eigen schuld...heb ook ooit eens een bak laten vallen:-(
Maar genoeg leuke afleiding lees ik....;-))

the666bbq said...

ken het gevoel Marleen, en de bak die dan boterham-met-plattekaas-gewijs altijd met de verkeerde kant neerkomt ;-)

hilda said...

aaah, onder de appelboom, merci voor de tip, k ga t zeker eens bekijken, want niks dat kan tippen aan de smaak van een zongerijpte tomaat.

bart said...

oh! ah! Met die verhalen over omkieperende bakken jagen jullie me wel de stuipen op het lijf zeg. Nu ga ik die nog meer met klamme handjes vastpakken. Maar morgen tomaten zaaien, dat onthoud ik vooral! (alhoewel ik ook wel benieuwd ben naar meer details ivm de fotoclub-historie :-) )

Boekenstek said...

Goedemorgen,
Wat een leuke blog zeg. Zou ik in je lijst met andere linken mogen staan met mijn blog? http://boekenstek.blogspot.com/ Uiteraard voeg ik je dan toe in mijn bloglist.
Ik hoor het graag. Groeten, Pleun