2.5.09

april, grasmaand ..

In april krijgt de grasmat gewoonlijk wel wat extra aandacht (ik mulch dus ik verticuteer) met dit jaar als apocalyptische hoogtepunt het "wegpulken" van de wei. Met de gehuurde verticuteermachine werd de wei kaalgereden; althans dat was het plan toen we er aan begonnen. Maar onvoorzien veel regen en 5 jaar liberalisme ten aanzien van de onderverhurende mollenfamilies pleegden daar een stokje voor te steken : de machine liep voor geen meter. Dan mezelf maar voorgespannen in een geïmproviseerd gareel en deze iterim-ezel deed wat de 5,5 paarden niet konden : het ging vooruit (het ging verbazend goed vooruit, beminde gelovigen). Een paar uur later was het weer achter de zeurende rug "maar dat hadden we vanzelves op een hele dag kunnen doen", zei vader tegen moeder...
Dat het terrein nu genivelleerd is is leuk meegenomen maar het hoofddoel was om er nog eens een bloemenweide van te maken. Nog eens, al bleef de vorige poging beperkt tot het hier en daar wegkrabben van een plukje kweekgras om er eens boven te schudden met de bloemenweidemengelingbus van de doe-het-zelf-zaak.
De bloemenweidespeciaalzaak had een betere mengeling, maar voor een slordige 5 are ging het toch al snel om heel wat meer centen dan ik had verwacht, en het succes van de installatie bleek ook niet gegarandeerd (bestaande grasmat, rijkelijk mestende (boeren)buren,...) en als het niet goed 'pakt' dan wordt de investering nog duurder. "Gelukkig" was er onlangs een promotie van een vierletterketen : bloemenzaden voor een derde van de kiloprijs. Ik vermoed dat er hier wel weer wat truuken van de foor gemoeid waren want in de ongeopende dozen zaten bijzonder weinig pakjes van het verwilderingsmengsel (zomerbloemen zeer goedkoop, verwildering wat duurder, gemiddelde nog vrij goedkoop ... iets in die aard ??). Hoe het ook zij, ik had nog alle keus, die na mij kwamen al een stuk minder. Of het zaad op kan tegen dat van de speciaalzaak valt nog maar af te wachten, maar in het slechtste geval gebeurt er toch al iets.

Het materiaal van het groendak werd geleverd, ligt op het dak en blijft daar hopelijk nog een tijdje liggen. Misschien moet ik voor alle zekerheid de Vespa toch maar weer een tijdje in de keuken zetten. Voor de aandachtige kijker : de afvoer is inderdaad nog los, de eerste aftrekjes gaan beter niet de regenton in.
Ook hier : wat je zelf doet doe je meestal beter (toch als je de tijd neemt om het op je dooie gemak te doen, en iets te herdoen als het niet meteen goed zat). De opbouw van het groendak is niet zo moeilijk als je begint met een waterdichting in EPDM (of vijverrubber). Drainagemat erop, eventueel een rotswolachtige bufferlaag, en uiteraard het lavasubstraat. Ik heb gewerkt met stekjes, maar je kan ook zaaien, potplantjes planten of een kant-en-klaar sedummat gebruiken. Ik ben wel tevreden met het resultaat, als de stekjes aanslaan wordt het alleen maar mooier.

groendak

De rabarbervodka staat weer te trekken, een vaste waarde op het verjaardagsfeestje van Rosemarie (voor de kinderen uiteraard het kiddy-spul). Dit jaar ben ik gegaan voor rozer dan roze, want het lukte me niet altijd om het zo roze te krijgen als in het boekje ('hoe word ik een goddelijke huisvrouw'). Na wat extra advies uit de Nigella-hoek en van foodbloggers ben ik gegaan voor de combinatie van alle tips : enkel de rode stukken van de rabarber, met schil, suiker goed schudden en laten trekken op de rabarber voor de vodka erbij mag, minder lucht in de bokaal,... en warempel op dag twee zag het er al Knots-roze uit. Het lijkt dus gelukt maar door het amalgaam is niet duidelijk waarom nu wel (terwijl ik dit typ lees ik terloops dat je de rabarber er beter na een maand of twee weer uithaalt of het drankje wordt vanzelf weer grijzer, misschien is het daar steeds misgelopen).
Wie dit recept nog niet heeft geprobeerd moet het zeker eens doen : 300g suiker op 600g rabarber in stukken, schudden, 1 liter vodka op de rabarber , schudden, bokaal afsluiten en donker wegzetten (en af en toe schudden). Te genieten vanaf 6 weken, bij voorkeur voor 6 maanden. Voor dit recept alleen al verdient de rabarber een plek in de tuin, en voor het recept alleen al zou ik het boek weer kopen (het blijft natuurlijk ook een sterke titel).

La nouvelle camera est arrivée, 't is te zeggen ik heb hem gehaald en het zal vriend(in) noch vijand(in) verbazen dat het de Sony alpha 300 is geworden (met het alomgeprezen Sony 18-250 glas). Eerst nog wat oefenen voor de eerste foto's hier verschijnen, ik wil de tegenstanders van het toestel niet teveel de pap in de mond geven door mijn onkunde (het groendak is er al eentje van maar dat soort foto's kan je met een kartonnetje trekken).
Met wat geluk mag ik een workshop gaan volgen met gelijkgezinden (a300/a350) want Sony had blijkbaar een promotie lopen. Helemaal zeker is dat nog niet want 'de-heuvel-van-knaagdieren-met-lange-oren-maar-niet-zo-lang-als-die-van-een-haas' staat dan wel borg voor scherpe prijzen en een goede begeleiding maar blijkbaar zitten ze toch niet helemaal in het "reguliere" circuit. We zien wel (en als het er goed uit ziet trekken we er een kiekje van).

7 comments:

Yolanda Elizabet Heuzen said...

Toen ik het huis kocht waar ik nu in woon bestond de tuin voornamelijk uit gras, nu is er nog een klein beetje van over want ik hou niet van grasvelden. Te saai voor woorden die groene sprieten. Een wilde bloemenwei vind ik wel mooi, heel mooi zelfs dus ik hoop dat het gaat lukken met jouw wilde bloemenweide. AnneTanne kan je vast wel wat advies geven. Mocht het helemaal mis lopen, dan kan je altijd nog doen zoals ik en een weitje maken in een oude kruiwagen. ;-)

Bedankt voor het recept, duivelse BBQ, voor de rabarber wodka, dat ga ik zeker en vast uitproberen.

BTW mocht je interesse hebben in een lekker slokje zelfgemaakte champagne, kijk dan eens bij Tuin Tirades. ;-)

bart said...

Voor zo ver ik weet maakt Sony ook heel degelijke camera's. In feite is heel die merkenoorlog niet relevant: een goed toestel maken Sony, Nikon, Canon,... allemaal wel. Veel meer van belang is hoe je dat toestel gebruikt. Een flutfotograaf met een professioneel toestel van 4000€ of meer maakt echt waar slechtere foto's dan een goeie fotograaf met een fluttoestel. Ik kijk uit naar je foto's!

Anonymous said...

Voor je groendak: dat lijkt ergens heel erg hoog te staan. Kan je dat dan ook vanuit de tuin zien?
Ivm bloemenmengsels: wij hadden enkele potjes gratis gekregen en hebben die 2 weken geleden uitgezaaid in het kiemende gras (op 2 plaatsen althans) Ik ben benieuwd wat zowel jij als wij zullen zien bloeien deze zomer!
En als ik nog eens mag zeuren over tomaten: wanneer mogen die buiten? Mijn planten zijn nu ongeveer 20 cm hoog en moeten ofwel verpot worden, ofwel naar buiten (maar ik ben te lui om te verpotten :-) )

the666bbq said...

excuses voor de vertraging maar je zal zien dat het niet op een dagje steekt ;-)

1. Het dak staat behoorlijk hoog, maar dankzij een afhellend terrein presenteert het zich goed aan de voorzijde van het huis (foto is getrokken van op de meestal rustige straat). Het aanliggende dakterras is ook een uitmuntend "zichtpunt" en ons kleine huisje heeft heel wat venstertjes die gericht zijn op het groendak; dat worden kleurrijke schilderijtjes waar het anders hoogstens rustieke pannen met wat mos waren geweest.

2. Jullie ook zaadjes van de L**L ? Ik ben altijd in mijn nopjes als ik weer mag gaan zaaien (vind dat één van de meest fascinerende dingen van het tuinieren) maar naar de bloemenwei kijk ik toch extra uit al was het maar omdat ik straks weer een stuk minder moet (schrap dat) mag maaien (ik bekennen dat ik graag achter mijn mulcherke loop - pure meditatie - maar er is gelukkig nog genoeg).

3. Men kan zelden zeuren over tomaten (tenzij over hoe lekker de frisse supermarkttomaat wel niet is). Een universele vraag maar zeer veel mogelijke antwoorden ... en 'allemaal goei'. In principe kan een tomatenplant(je) bijna in elke fase worden verspeend/verplant (ze worden dan ook het hele jaar door geteeld) maar ze zijn als de dood voor (vries)kou. Daarom wordt meestal aanbevolen om te wachten op de ijsheiligen (11-15 maart) omdat het tot dan nog kan vriezen (uit het Oosten). De dappersten onder ons hebben ze ondertussen al een tijdje uitgeplant maar daar hoor ik dus niet bij. Ik herinner me nog goed de late vriesperiode van een paar jaar geleden, heel wat paniek onder de tomatenliefhebbers; niet goed voor de zenuwen wel voor de verkoop van petroleumkacheltjes en allerhande dekentjes. Dat gevaar op vriezen lijkt voor dit seizoen wel geweken maar de vraag is maar of het echt wel loont om ze vroeger buiten te zetten. Het grote tuinboek van Franz zegt in regel 925 dat je de planten niet moet buitenzetten voor 20 mei hoe gunstig het weer ook lijkt en ik ben geneigd hem te volgen (ook al is het niet heel zeker of hij enkel buiten-buiten bedoelt). Het blijven warmteminners die tomaten en ik kan me voorstellen dat die de nog grote temperatuursschommelingen tussen dag en nacht niet zo op prijs stellen. Dit jaar had ik mijn pepers wat vroeger gezaaid dan gewoonlijk en die staan eigenlijk wat te sur-placen, zoveel verschil met anders is er niet, ze wachten blijkbaar hun moment af om uit de startblokken te springen.
Het lijkt dus alsof je tijd verliest door wat later uit te planten maar naar mijn gevoel halen de planten dit snel weer in, dus de mogelijke winst weegt voor mij niet op tegen de potentiële risico's (Als je een paar planten hebt is er gauw een dekentje over geworpen maar met een serre vol met tomaten wordt dat al snel een heel gedoe). Ik doe trouwens niet mee aan de officieuze 'ik heb de vroegste van dit'-wedstrijden, het seizoen en de oogst is voor mij meestal overvloedig genoeg dus op die paar weken komt het niet aan (maar dat is met 40-50 planten wellicht anders dan met twee planten). De tomaten staan sinds kort wel in de serre maar nog niet in de grond, 'moesten' er toch nog een paar koude nachten komen dan haal ik ze weer even binnen.
"Maar wat is het verschil dan met buiten staan in of op de grond ?", hoor ik je denken. Wederom een goede vraag. Misschien is er wel helemaal geen verschil, de grond zal tegen het eind van de maand wel weer warmer zijn dan nu en de warmte van die grond is minstens zo belangrijk als de warmte erboven dacht ik, vandaar dat men adviseert om schuin diep te planten om de planten niet in te diepe/koude grond te zetten. En 42 planten uitgraven is ook iets lastiger dan een mandje binnenbrengen.
De lokatie en het (micro)klimaat dat er mee samenhangt lijkt me ook niet onbelangrijk. Een serre in een gesloten dorpstuin in de kempen zal er sneller mee wegkomen dan een afdakje op een open polder of zware leem/klei grond.
Het licht is ondertussen buiten zeker beter dan binnen dus de planten staan wel graag buiten, je zal dus een beetje moeten afwegen of je ze al buiten laat.

Anonymous said...

Over uitgebreide info gesproken... Van harte bedankt in elk geval. Ik ben blij dat ik je antwoord op tijd gelezen heb, niet verleid ben door de zonnige zondag gisteren, en mijn tomaten met het komende koude weer nog netjes binnenstaan. En nee, geen L**L-zaadjes bij ons; wel mengsles die we ooit in Beervelde hebben gekregen. Maar veel meer dan distels zie ik helaas nog niet groeien...

Unknown said...

Hallo,

Binnenkort zou ik mijn carport ook willen begroenen maar ik ben nog op zoek naar de specifieke benodigdheden.
Voorlopig is er al een EPDM aangebracht.

Leveranciers vinden die niet schandalig veel vragen is mij nog niet gelukt. Mag ik vragen waar u uw materiaal gekocht heeft?

Mvg,
Bert

the666bbq said...

EPDM is al een goed begin voor de dakbegroening. Ik heb net als jij een redelijk marktonderzoek achter de rug en weet dat Dockx Mechelen zowat de goedkoopste was uit mijn geburen en verre omstreken. Heel wat leveranciers uit diezelfde buurt en omstreken halen hun materiaal trouwens gewoon bij Dockx en doen er dan hun percent bij. Vertel Johan (doe hem de groeten) wat je plannen zijn en hij vertelt je precies wat je nodig hebt.