14.4.09

verticaal tuinieren deel 1 ...

creatief met potten, verticaal tuinierenoftewel creatief met potten (niet die van de L-word). Een beetje hamsteren zit toch in elk van ons, dus misschien heb je ook wel al een tijdje 'ergens' zo'n collectie oude aarden potten liggen. Meestal technisch werkloos (want als we eentje nodig hebben kopen we wel een nieuwe) of in het beste geval op pré-pensioen als potscherf op de bodem van de nieuwe. Jammer want de meeste van die potten bezitten na al die jaren de echte patine zonder dat ze daar yoghurt of karnemelk voor nodig hadden.

Het materiaal lag hier dus zoals dat wel eens gaat met 'rommel' ook maar te slingeren van de ene tijdelijke lokatie naar de volgende, veel had ik met deze instructable dus niet te verliezen.
Het is nog niet het razend populaire verticaal tuinieren methode Patrick Blanc (eerst maar eens het groendak afwerken voor we aan het volgende project beginnen) maar het is toch al los van de grond.
De Achillespees van het verticaal tuinieren (en als je het van op een afstand bekijkt eigenlijk van elk pot) is het uitdrogen. Dat wordt dus regelmatig controleren en uiteraard een zorgvuldige plantenkeuze (xeroscaping weet je nog). De meeste tuinkruiden hebben het graag wat droger dus ideaal voor een kruidentuintje bij de keuken (behalve op een balkon want de truuk van de toren zit em uiteraard niet alleen in het uitbalanceren van de potten, maar ook in het zorgvuldig priemen van het betonijzer (de onzichtbare wervelzuil van het systeem voor wie er nog moest aan twijfelen). Ik heb voor de zekerheid halverwege nog een stiekeme verankering naar de paal gemaakt want een hoopje potten lichtjes in de wind, het zjin gegarandeerde brokkenmakers en hartebrekers.

5 comments:

Anonymous said...

Ik beken: heeeeel lang naar de foto gestaard, bedenkende: hoe blijft dat in godsnaam rechtstaan? ;-) Maar 'tis 'den draad' die het hem doet! ;)à

the666bbq said...

als gij bekent, dan ikke ook. Ik heb twee betonijzers gebruikt in plaats van één en eigenlijk bleef de toren al vrij mooi staan (uitbalanceren van de potten is ook niet onbelangrijk getuige mijn eerste poging die ik eigenlijk niet wilde vermelden ... die poging stond trouwens vooral op de verkeerde plaats, echt vooral tien centimeter te veel naar links). Maar het monsteronweer van twee nachten tevoren lag nog vers te grommelen in het geheugen, dus ik vond dat de mooie toren wel een extra stormbeveiliging mocht krijgen en dat is 'den draad' (volledig facultatief) ;-) waarvan ge nog net een strepeke ziet lopen naar de paal.

Wie onbekend is met het fenomeen 'den draad' moet (minder facultatief) deze filmpjes nog maar eens bekijken :

http://www.youtube.com/watch?v=6AQFuQG6bJk

http://www.youtube.com/watch?v=4nKipxEvyBs

http://www.youtube.com/watch?v=FSSoEAiXkKE

Francois said...

Wow, ontzettend creatief! Ben heel benieuwd hoe dit eruit ziet als de kruiden erin staan!
Gr. Francois

PS ik heb je blog toegevoegd als link aan de mijne...

Anonymous said...

Het ziet er geweldig mooi uit maar.....mijn ervaring met zulks soort dingen is het water !!!!
Dat loopt er aan de onderkant meteen uit.Of je moet de plantjes gewoon in een plastic potje laten zitten, en als ze droog zijn er uit halen. Je zou ze dan in een bakje water kunnen zetten !! Zo dat ze zich kunnen vol zuigen !!

Ik heb een linkje geplaatst op mijn blog. Laat maar even weten als je het er niet mee eens bent!!
Groetjes Thea

the666bbq said...

ik moet je volkomen gelijk geven Thea, het zal niet eenvoudig zijn om plantjes in deze extreme pot gelukkig te houden. Net zoals bij het 'echte' verticaal tuinieren zal het water geven cruciaal zijn ... het één en ander helpt natuurlijk wel als je de juiste plantjes kiest voor die (kurk)droge plaats (rotsplanten,... als het maar tegen droog-droger-droogst kan)
; in een volgende versie zou ik misschien wel een irrigatiedarmpje verstoppen die 'gevoed' kan worden vanuit de bovenste pot om de verzameling potentiële plantjes wat te verruimen (of misschien moet ik wat overschot van het lavasubtraat uit het groendak in de potten verwerken, dat houdt ook wel wat vocht op).