4.1.08

c'est parti... rien ne va plus

Het is weer vertrokken het nieuwe jaar, aan het oude kunnen we niets meer veranderen. Toch is het goed om in de aanloop van het nieuwe jaar nog eens terug te blikken, en te leren uit wat was. Meer hoeft die jaarwisseling voor mij niet te betekenen, ik ben ondertussen oud en uitgefeest genoeg om dat gedoe naar waarde te schatten : banaal.

2007 was vroeg warm, lang nat en een slecht jaar voor de patatten (en alle nachtschadigen, solanaceae, dus ook de tomaten). De binnentomaten hadden er bij de meesten geen last van als de hygiëne werd gerespecteerd maar het was gevaarlijk. Ik had een perfect tomatenjaar.

Wat hebben we geleerd in 2007 : de pepers mogen gerust wat vroeger opgekweekt worden want ze blijven relatief lang klein (zijn dus lang hanteerbaar binnen en hebben sowieso een lang seizoen nodig om goed vrucht te dragen die volledig kan afrijpen), compost(thee) zou kunnen helpen tegen de aardappelziekte (goede schimmels en bacteriën gaan de strijd aan tegen slechte schimmels). Absolute topper van 2007 is wel het mulchen (en dan bedoel ik eens niet het mulchmaaien).

Iedere tuin heeft er baat bij om de natuur zo goed mogelijk te imiteren. Dat betekent dus het toepassen van een boomlaag, een struiklaag, een kruidlaag en een strooisellaag. Hierdoor vorm je een micro-biotoopje waarin alles zichzelf in stand kan houden, en waarin grote plagen van één soort belager minder kans krijgen. Vogels lusten voor zichzelf (en de kuikens) wel wat slakken maar als ze geen plaats krijgen om te landen (boom) of om te neste(le)n (boom, struik) dan is de kans kleiner dat ze de tuin uitgebreid verkennen. Slaapplaatsen voor piempampoentjes en oorwormen is slecht nieuws voor de bladluizen. Dus laat de tuin gerust wat slordiger en probeer zeker een mulchlaag toe te passen in sier-, fruit- en moestuin.
Mulchen heeft ook niks dan voordelen : de grond blijft vochtiger, de regendruppels doen de grond niet dichtslaan, de grond wordt 'vanzelf' losser, organisch materiaal wordt in de grond gewerkt,...
Bij onkruidbestrijding denken de meesten spontaan aan spuiten en 'antiworteldoeken' (met of zonder boomschors), maar (bruin, liefst onbedrukt, zonder plastiekfolie) karton ter plaatse gehouden door ander zwerfmateriaal (meestal grasmaaisel, bladeren,...) is veel beter (en goedkoper).

Ondertussen is 2008 alweer goed op weg. De druivelaar is gesnoeid (en meteen de eerste blunder van het jaar een feit, gelukkig doet snoeien groeien en komt het allemaal wel weer goed voor die ene tak), de serre is gekuist, het d(r)uivenkot heeft een winterschoonmaak gekregen, de verwarmde kweekkast staat glimmend te wachten op het eerste zaad (ik wacht ook nog steeds op mijn kelsae ajuinen en ben nog een levering zaden 'kwijt'), de grotere potten hebben ook een sopje gezien ... kortom al die dingetjes waarvoor straks geen tijd meer is...
2008, het jaar van de nieuwe spruit.

No comments: