15.1.12

goin' nuts on pizza buns...

... ideaal voor dat restje (okker)noten : noten-peper-look-breekbrood-deluxe.

Neem uw favoriete pizzadeeg met uw favoriete 00, uw favoriete ingrediënten en die fruitschaal-waarvan-je-dacht-wat-moet-ik-hier-mee, en je bent minuten verwijderd van het lekkerste breekbrood dat uw feestje ooit zal opleuken.

Laat het deeg (bv 500g bloem, 250ml water, 1 tl zout, 2 tl gist, suiker/honing, 1 EL olie) kneden door de broodmachine (of doe het zelf), rol het na de eerste rijs uit tot een grote rechthoekige lap, en zet ondertussen een panneke water te koken en kort een panneke olie met knoflook en peperkes te goudbruinen. Verdeel noten (grove brésillienne) en olie-met (rijkelijk maar niet verzuipen in de olie) over de lap, oprollen en in cylindertjes snijden (ongeveer 5x5). Schaal inkwasten (denk oliepanneke!) en de rolletjes, met ruime ruimte verdelen over de pan.
De schaal weer laten rijzen in een oven op 50-60° met onderin een bakplaat met het kokende water (ongeveer 45 minuten), en daarna afbakken op 180° (40 minuten) en eventueel nog een paar minuten met kaas erover (opgepast, die zwarte korst komt sneller dan je denkt, en is niet zo lekker als dedees). Haal het brood uit de pan als het gebakken is en laat het uitademen, anders wordt het soppig.

pizza-buns

voortaan uw dagelijks brood, en op zich al reden genoeg om een notenboom te planten (als je nog om een reden verlegen zat) ... maar kan dus ook met de "officiële pizzatoppings"

4 comments:

bart said...

het nut van de bakplaat met kokend water ontgaat mij, maar dat zal wel geheel aan mezelf liggen. In elk geval ziet het er bijzonder smakelijk uit. Ik zou het wel eens durven uittesten, temeer daar het van een haalbaar technisch niveau lijkt. Zelfs voor mij.

the666bbq said...

dat brengt heel veel stoom in de oven : betere (oven)rijs en betere korst (door waterlaagje condens iets vertraagde bak van de korst,...).

bijna foolproof ;-)

Anonymous said...

Hallo, mag ik vragen of dat droge gist is? Ik vermoed het maar ben niet zeker en ik wil dat ook graag eens proberen! Ik raapte dit jaar teveel okkernoten...
Marta

the666bbq said...

vanwege de broodbak@home staat hier een bakje droge gist, maar als 't nog meer feest is dan de tapaz-ollandaise ook liever verse gist (verhouding is dan ongeveer 2,5-3 keer meer gist in gewicht, één theelepel droge ongeveer 4g ?)