17.9.10

Koeksjes van eigen hof ...lelijk-maar-lekker

De hazelnoten zijn gereed. Je vindt dus weer gratis snoepjes aan en onder de struiken. Die laten zich nog altijd perfect uit het vuistje eten maar je kan er ook vanalles mee doen. Brutti-ma-buoni koekjes 'bakken' bijvoorbeeld. Lelijk-maar-lekker, en dan zelfs nog niet zo heel lelijk. Maar wel weer gemakkelijk en bijna verniet. Deze versie komt uit de Italië-special van Den Delicious, want er zijn nogal wat variaties op deze klassieker (met/zonder bloem,...)

brutti-ma-buoni

  • 100g hazelnoten
  • 110g suiker
  • 2 eiwitten
  • 50g pure chocolade

Ongeveer een kop gepelde noten dus. Hoe verser de noten zijn, hoe makkelijker ze pellen. Zat ik daar keurig verse en een paar aantal-dagen-belegen noten minitieus tot het laatste velletje te strippen, tot ik zag dat de noten na roosteren gehakt mogen worden; het komt dus niet aan op een velletje. Verdeel de noten over een bakplaat, 6 tot 8 minuten in de oven (niet laten verbranden, natuurlijk) en daarna laten afkoelen. Als ze weer afgekoeld zijn mag je ze in stukjes hakken (niet te klein, bresillienne is zowat het doel). Wie een sneak-preview wil op de gepofte kastanjes van strakskes mag zijn neus af en toe eens in de oven hangen.

Als je de oven nog niet had gebruikt (noten eerder bereid, noten gekocht,...) : oven klaarzetten op 180°.

De twee eiwitten met wat suiker in een schone kom tot pieken slagen, de rest van de 110g suiker erbij en blijven kloppen tot het mengsel mooi dik en glanzend is.

Ook de chocolade fijnhakken en onder de nootjes zetten, en dit alles voorzichtig onder het eiermengsel spatelen.

Nopjes verdelen op een bakplaat met bakpapier. Geen al te grote hoopjes (en vooral niet te dik), met wat ruimte tussen de hoopjes. En ook niet te netjes, je moet minstens een poging doen om ze lelijk te maken. Plaat in de oven en de oven onmiddellijk uitzetten, en laat de koekjes met de deur dicht zitten tot de volgende ochtend.

Echt lekker zuh ... gewoon eens doen.

8 comments:

Anonymous said...

Ik geloof je meteen dat ze lekker zijn!!

Maar ook wel erg zoet, lijkt me!!

En dat is niet zo goed voor mij!

Unknown said...

Allez ik zal me maar haasten voor onze'n eekhoorn er weer mee weg is. Ik wil gerust delen met den eekhoorn, maar dan moet hij/zij ook delen eh ;-)
Klinkt lekker!

the666bbq said...

lijkt vanzelfsprekend he Lotte ;-)

misschien wel eens voor je gasten Thea ? Het eiwit maakt wel een groot volume, misschien valt het suikergehalte per koekje nog mee ...

bart said...

ik snel alreeds mijn tuin in, op zoek naar hazelnoten. Dit zal lekker zijn, ik voel het!
Is dit het lekker hazelnotendingk waarmee je Loko Tosh heb zitten lekker maken? Hij zal diep ontgoocheld zijn dat het niks alcoholisch is :-)

the666bbq said...

gelukkkig heb ik dan nog een plan B in de mouw; de koekjes laten zich volgens het originele recept perfect begeleiden door vin santo (die van de beschimmelde ingedroogde rozijnen) waarschijnlijk door het bittertje dat erin zit ... een niet te zoete Amaretto, of de echt bitter Amaro kunnen dus wellicht ook (al krijg ik die laatste niet zo gemakkelijk binnen)

maar dat is hier een blog voor 6 tot 666 jaar he, kan toch altijd niet over drank bezig zijn ;-)

Unknown said...

De gevallen beukennootjes waren geen succes, zat maar weinig noot in.
De hazelaar zal ik ook maar rap gaan bekijken daar is onze pluisbeest ook rap mee weg.

dieter said...

ze zijn inderdaad super lekker! en super licht
vanwege het grote succes heb ik er nog maar eens gebakken

the666bbq said...

kijk dat horen we graag se ;-)