13.9.10

Geocaching ... komen eten.

De hype van het schattenzoeken met GPS lijkt precies te zijn gaan liggen maar daar gaan we ne keer iets aan doen zie ... in het Leuvense.

Net zoals vorig jaar ging ik tijdens een alternatieve middagpauze in een drukke werkweek "op prospectie" naar het bos, paddestoelen scoren. Voor op de foto (ahja), maar eerst dus even "droog oefenen", zonder gesleur met materiaal op zoek naar de goede plekjes.
Op de plaatsen waar ik vorig jaar grote groepen vliegenzwammen vond stonden opnieuw een paar vliegenzwammen, maarjahejsegjom, weer 'gewoon' vliegenzwammen ... dat is het toch niet he. Nog een beetje verder zoeken dus ... tot ik weer zo'n "dit-heb-ik-nog-nooit-van-mijn-leven-gezien-of-ik-had-het-wel-geweten-anders"-ervaring kreeg (the good stuff).
In de schemer van het dichte bos fonkelden de geel oranje "koralen" zich 'op eigen houtje' een weg naar de ogen, je kon er ondanks hun bescheiden grootte, eigenlijk niet naast kijken. En het was daar blijkbaar paddestoel-jamboree, allezwam was er... Een goed plekje, check!

kleverig koraalzwammetje, Calocera viscosa

Een voorbijganger vond het zelfs niet vreemd dat ik daar op mijn knieën in het bos lag (plat op de buik ging niet, ik zat daar wel nog in mijn middagpauze en in mijn werktenue : dr. Martins, carreau hemmeke, 4 kleurenbic en een rekenmachine - en een broek, jaja, een broek ook nog), sterker nog hij gooide de meeste paddestoelennaampjes los uit de pols naar de juiste naamdrager, waaronder "de koraalpaddestoel" ([italiamericano-voice] : get-out-a-here ... dat had ik ook nog kunnen verzinnen; kleverig koraalzwammetje, Calocera viscosa om precies te zijn).

kleverig koraalzwammetje, Calocera viscosa

Schijnt die eetbare paddestoel niet alleen bij de mooiste van de klas van 2010 te zijn maar ook nog eens een paar (geo)schatjes in zich mee te dragen. 5-Hydroxytryptophaan, om goed te slapen, tegen de eetlust en de depressiviteit (al onze luxekwalen), en nog wat andere stofjes tegen nog een paar kankers. Ze zouden ze op elke kerstmarkt verplicht in de soep moeten draaien. Maar eerst nog even aan uw moeke vragen of ze dat wel een goed gedacht vind want ik ken daar eigenlijk niks van van paddestoelen (en daar moeten we dus dringend iets aan doen). Misschien kunnen de moderne heksen onder de lezers bevestigen of hij effectief eetbaar is (en hoe dan, want ze lijken een beetje glattig).

kleverig koraalzwammetje, Calocera viscosa

Het is dus de moment om nog eens naar de bos te trekken mensen, dat kan zelfs als het te nat is om in de moestuin te werken. En omdat straatnamen in een relatief groot geboomte al eens durven ontbreken en mondelinge wegwijzers niet altijd tot de voorbedachte bestemming leiden (dat zou dan eerste links, eerste rechts en dan aan de linkerkant moeten zijn, vertrekkende van een hoofdingang van Heverleebos), geef ik je gewoon de GPS coördinaten waardoor je er recht naar toe en zo goed als bovenop kan (maar alsof he) : 50°51'8.59"N 4°41'6.59"O.

kleverig koraalzwammetje, Calocera viscosa

Positie bepaald met mijn Travel Honey 4(tegenwoordig 5)-in-1 gadget dat vooral uitblinkt in twee dingen : uw geo-positie regelmatig naar een logje tikken, en de-weg-terug wijzen naar een punt dat je opgeslagen hebt. Die laatste functie is vooral handig als je na een dagje "crashen" in een onbekende stad de auto moet gaan zoeken en daar eigenlijk niet zo goed in bent. In rechte lijn weliswaar maar dat is, na 10 uur citytripping-randomness met de glorieuze tripstick, in elk geval beter dan rondjes lopen, in steden als Amsterdam en dat andere Venetië moet je misschien al eens op zoek naar een brugje maar zelfs dat kan geen bezwaar zijn om je verder zorgeloos op die onbekende wereld te storten (niet vergeten op het knopje te duwen voor je vertrekt, of de zorgen komen lichtjes uitvergroot).
Maar het is dus ook handig om bij te houden waar je uiteindelijk overal hebt gezeten, hoeveel weg je afgedwaald hebt voor je uiteindelijk het hotel of dat paar schoenen vond, hoe lang je tussenstops op de terrassen hebben geduurd, hoe hoog het daar wel was en hoe lang je achter welke boom bleef staan (gij bospoeper gij). De gemiddelde snelheid op je nieuwe looproute misschien ...
Misschien minder geschikt voor privacy-paranoiacs maar er zit gelukkig een uit-knop aan.
En als je ook nog laat zien welke foto's je ondertussen hebt gemaakt, dan kan het bijgeleverde programma'tje precies afleiden waar je welke foto wanneer hebt gemaakt en die positie bij in de afbeelding-info proppen (jpeg wel, raw precies niet). Hij zat er soms wel eens naast maar dat hebben de meeste gps toestellen als je ze in je zak hebt zitten, onder een dicht bladerdek, onder een bewolkte hemel ... dat zal je bij het geocachen zeker al eens gemerkt hebben.
En die mannen van Travel Honey zelf zijn ook de kwaadste niet. Ik legde de situatie (dat ik mijn cd EN licentie-code verloren was) in mijn beste Taiwanees uit (easy peasy, als ik niet beter zou weten dan zou ik geloven dat het Engels was), en ik kreeg al snel een linkje en een nieuwe code. Zo moet dat.

Update : het was dus het kleverig koraalzwammetje, Calocera viscosa en niet de Ramariopsis crocea, bedankt Belgian Dragonflies

2 comments:

Anonymous said...

Travelhoney 4-in-1-gadget, maar blijkbaar exclusief rekenfunctie :-)

Unknown said...

Magie in een bos, mooie foto's